Hatalmas lendületet adhat a városi rang Kiskunlacházának

Csaknem 150 év után szeptembertől visszakapja városi rangját a Pest megyei Kiskunlacháza, a cím jelentős fejlődést indíthat el a településen. Helyben arra számítanak, hogy a városi rang megerősíti Kiskunlacháza pozícióit a térségben, de sokat várnak a Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztésétől is.

2021. 08. 06. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor tudomást szereztünk a Magyar Közlönyből arról, hogy három év után – Nyírbogát mellett – Kiskunlacháza is városi rangot kap, akkor nagyon megörültünk lehetőségnek – jelentette ki lapunknak a választókerület Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője. Pánczél Károly elmondta, hogy a körzetben eddig négy város volt, északon Dunaharaszti és Ócsa, és délen a két járási székhely, Dabas és Ráckeve. Kiskunlacháza ötödikként illeszkedik most ebbe a városi sorba.

– Megvolt a címnek a régi történelmi alapja, hiszen az 1872-es közigazgatási reformig Kiskunlacháza, mint a legészakibb kiskun település, mezővárosi rangot viselt. Tudtuk viszont, hogy amit a sors egyszer elvesz, ha van kitartás, akkor vissza is adja.

Csaknem 150 évet vártunk a címre, de nem hiába volt meg a türelem – emelte ki a kormánypárti politikus. Hozzátette: Kiskunlacházának, amit észak-déli irányban az 51-es főút szel át, eddig is meghatározó szerepe volt a térségben, hiszen a környékbeli településeket is ellátja a közművelődési, kulturális és oktatási intézményeivel. S ehhez hasonlóan a helyi kereskedelemnek is jelentős szerepe van, hiszen kiszolgálja a környező falvakat, községeket, Áporkát, Dömsödöt vagy éppen Apajt. 

– A városi rang új kapukat nyithat meg Kiskunlacháza számára, de a cím leginkább a helyi lelkeknek nagyon fontos. Az ott élő közösségeknek, civil szervezeteknek, a történelmi egyházaknak és a polgárok lelkületének ez rendkívül sokat fog jelenteni. A városi cím ott van az ott élők lelkében – tette hozzá.

Pánczél Károly kitért arra is, hogy jövőre elindul a Budapest-Belgrád vasútvonal építése, ami új távlatokat nyithat meg Kiskunlacháza számára is. 

Már csak azért is, mert lesz rajta egy korszerű elővárosi közlekedés is, ami becsatlakozik majd a H6-os hév vonalába, és ez sokat jelent majd a fővárosba ingázó munkavállalóknak és diákoknak. – Másrészt, ha ez a vasútvonal elkészül, akkor a piac, az üzleti világ is fel fogja fedezni Kiskunlacházát. Van a település határában egy régi repülőtér, amit egykoron a szovjet hadsereg használt. A létesítményhez jelentős terület tartozik, illetve kapcsolódnak hozzá laktanya épületek, és az egészet egy iparvágány köti a vasútvonalhoz. A magyar kormány szándékai szerint a területen idővel akár egy cargo repülőtér is létesülhetne, ami tehermentesíthetné Ferihegyet – fogalmazott Pánczél Károly.

A politikus így a városi címtől és a közlekedés-fejlesztéstől újonnan megnyíló lehetőségeket, még több munkahelyet és ez által több bevételt remél Kiskunlacháza számára.

Répás József, a település fideszes polgármestere is úgy véli: a városi rang erősíteni fogja a településen élők identitását. – A cím elismerése annak a munkának, amit az elmúlt 15-20 évben elvégeztünk. Ebben az időszakban a település látványosan és dinamikusan fejlődött, minden évben adtunk át valamilyen fontosabb fejlesztést, sok minden épült, szépült nálunk. Így egyre inkább megértünk arra, hogy a kisvárosi rangot visszaszerezzük, ami a kistérségi szerepünket is erősítheti – mutatott rá Kiskunlacháza első embere.

Répás József abban is bízik, hogy a városi rang felkelti majd a befektetők érdeklődését is.

Emellett ő is reményét fejezte ki, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése és a reptér hasznosítása is robbanásszerű fejlődést indíthat el, aminek köszönhetően a város Dél-Pest megye új gazdasági központja lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.