Karácsony Gergely szövetségesei aggódnak a vétó miatt

Heves vita alakulhat ki a jövő heti Fővárosi Közgyűlés ülésén, ugyanis már eldőlt, hogy Karácsony Gergely mindenképpen szavazásra viszi a 2023-as hazai rendezésű atlétikai világbajnokság budapesti hozzájárulásának a visszavonását. A főpolgármester egyértelmű szándéka megfúrni a rangos nemzetközi sporteseményt, ám baloldali szövetségesei közben aggódásuknak adtak hangot a vétó miatt, ezért nem biztos, hogy támogatják a főpolgármester átgondolatlan politikai lépését. Mint a nyilatkozatokból kiderült: Karácsony miniszterelnöki ambíciói miatt a baloldali kerületek nem szeretnének vesztesként kikerülni a kormány és a főváros közti egyezség felrúgásából, amely a polgármesterek pozícióit is megingathatja a soron következő önkormányzati választáson.

2021. 08. 27. 16:07
KARÁCSONY Gergely; BARANYI Krisztina
A főpolgármester még nem tudja, mennyi CT kell Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ahogy az várható volt, elszabadultak a vélemények és az értelmezési kísérletek a tegnapi bejelentésem kapcsán: ha a kormány nem vonja vissza a Fudan-törvényt, akkor nem lesz atlétika vb sem, mert én ragaszkodom a Diákvároshoz, ragaszkodom a megkötött megállapodásokhoz és állom a szavam” – írta péntek reggeli bejegyzésében Karácsony, aki azt is leszögezte: kész megfúrni a hazai rendezésű sporteseményt.

„Elég súlyos tévedés azt sugallni, mintha az atlétika vb ügyében Budapestnek ne lenne hatásköre. Nincs vb a főváros jóváhagyása nélkül. Erről beszéltem mintegy másfél évvel ezelőtt Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével, neki akkor is jeleztem, hogy Budapest jóváhagyása a kormánnyal való megállapodás betartásán múlik. Sebastian Coe ezt tudomásul vette, és kérte, ha változás van, szóljak neki. 

Amennyiben tehát a kormány továbbra is el akarja lehetetleníteni a Diákvárost, akkor újra felhívom Sebastian Coe-t

– írta Budapest első embere, ami igen érdekes kijelentés attól a főpolgármestertől, aki tárgyalóképes nyelvtudás hiányában nem valószínű, hogy csak úgy odacsörög a nemzetközi tárgyalópartnerhez. Ha a nyelvtudáskérdést félretesszük, az atlétikai világbajnokság rendezéséről 

a szerződés akkor is az Atlétikai Világszövetség, a Magyar Atlétikai Szövetség és a magyar kormány között született meg, így annak szervezésébe közvetlenül nem szólhat bele Budapest, azaz le se mondhatja. Karácsony arra számíthat, hogy Sebastian Coe a kialakult politikai hangulat miatt visszamondja a budapesti helyszínt.

Karácsony továbbra is kitart amellett, hogy a kormány szegte meg a szavát. Ezzel szemben az igazság az, hogy a Diákváros megvalósításáról van kormánydöntés, elfogadott törvény, és biztosítva vannak a források is – ezt erősítették meg kormányzati források az ATV-nek. Mindez azt mutatja, hogy a kormány ebben a pontban is tartotta a szavát, úgy, mint az ötvenmilliárdos egészségügyi fejlesztés kapcsán, sőt fenntartotta az összes korábbi Budapestet érintő fejlesztést is. 

Minden jel arra mutat, hogy a főpolgármester nem veszi figyelembe a megállapodást, posztjában ugyanis nyomatékosította: ha elmaradnak más fejlesztések a vb lemondása miatt, akkor a kormányt el kell zavarni. 

A vétó és ezzel járó kockázat már Karácsony Gergely szövetségeseiben is aggodalmat keltett.

Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere úgy fogalmazott: „óriási szükség van azokra az egészségügyi fejlesztésekre, amelyeket a fővárosi vezetés által kiharcolt Egészséges Budapest programban a kerületnek járó 1,3 milliárd forintból hajtunk majd végre. Ezek az egészségügyi fejlesztések nem eshetnek a politikai bosszú áldozatául, sem a nyolcadik kerületben sem másutt.”

Hasonló véleményen van Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is, aki elmondta: 

több tízmilliárdos fejlesztések indultak el az atlétikai stadionról szóló megállapodás alapján, az új szakrendelő 5,6 milliárdos támogatási szerződését épp most kapták meg, de sportóvoda, park is épülne. A vétóval ezeket a fejlesztéseket Ferencváros valószínűleg elvesztené.

A nyilatkozatokból kiolvasható: a kerületi polgármesterek világosan látják, hogy a megállapodásban foglaltak mindkét felet kötik, azaz akkor teljesülnek a kéréseik, ha ők is betartják azt, amit ígértek, ebben az esetben az atlétikai világbajnoksághoz való hozzájárulásukat. A főpolgármester posztjában azzal is érvelt, hogy a vb lemondása olcsóbbá tenni a stadionberuházást. Karácsony nem támasztotta alá érvekkel, hogyan lesz olcsóbb egy építkezés, ha a funkcióján nem változtatnak. 

Karácsony Gergely vétója után közleményt adott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tárca tudatta, hogy benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét. Indoklásukban azt írták: 

a kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítése, a magyar fiatalok korszerű képzése érdekében Budapestre hozná a világ 31. legjobb egyetemét.

Az Országgyűlés döntésének megfelelően közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a világszínvonalú, kutatásorientált egyetem létesítésének támogatására. Az alapítvány feladata az előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.

„A kormány 2022 végéig beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről és a várható költségekről. A megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés” – zárták közleményüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.