időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Novák Katalin: Még többen vehetik igénybe a családtámogatásokat

Kreft-Horváth Márk
2021.08.17. 11:14 2021.08.17. 15:59
Novák Katalin: Még többen vehetik igénybe a családtámogatásokat

Ötezer forint alatti köztartozás miatt nem lehet elesni a családtámogatásoktól, 

a csokos telkeken őstermelői tevékenységet is lehet végezni, a jelzáloghitel-csökkentés lakáslízing esetén is elérhető, a babaváró támogatáshoz szükséges tb-jogviszony igazolásához pedig a jövőben a külföldi egyetemi tanulmányokat is fel lehet használni – sorolta a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott mai sajtótájékoztatóján Novák Katalin. A családokért felelős miniszter arról is beszélt, hogy a jövőben az özvegyek is jogosultak lesznek a támogatásokra, olyan szomorú helyzetekben, ha a házastárs a gyermek nevelése alatt, esetleg a várandósság idején meghal. A csok-kölcsön egyébként a Zöld otthon programmal is összekapcsolódik, az energiahatékony új otthonokra is fel lehet venni a 10–15 milliós kamatmentes kölcsönt. 

 

A 2015-ben indult otthonteremtési programról Novák Katalin elmondta, már 184 ezer család vette igénybe az alaptámogatást, a beérkező javaslatok alapján pedig próbálják mindig egy kicsit jobbá, életszerűbbé tenni a rendszert. A jövőben a felújítási támogatást látás- és hallássérült személyek számára akadálymentesítésre is igénybe lehet majd venni. 

 

A gyermeket nevelő családok személyijövedelemadó-visszatérítéséről azt mondta a miniszter, hogy a mai gazdasági számok alapján szinte biztos, hogy erre sor fog kerülni. 

Gyutai Csaba, az építőanyagárak megfékezéséért felelős kormánybiztos a tájékoztatón elmondta, az építőanyag-iparban a közelmúltban átlagosan harmincszázalékos áremelkedés volt megfigyelhető. 

 

Az alapanyaghiány, és az árak emelkedésének mértéke a két probléma. Szigetelőanyagok esetén, acélipari termékeknél és bányászati, faipari alapanyagok esetén volt nagyon magas az emelkedés – fejtette ki a kormánybiztos.


– A legfontosabb, hogy a magyar vállalkozók számára legyen anyag. A külföldi tulajdonú vállalatok a közelmúltban az anyavállalataik piacait elégítették ki: Németországba, Ausztriába, Olaszországba szállították haza az anyagokat. Náluk innentől exportregisztrációt írtak elő, az állam a regisztráció után dönt arról, hogy engedélyezi-e ezt, vagy él elővásárlási jogával. Ezután a termék visszakerülhet a magyar gazdaságba. Úgy tűnik, a vállalatok megértették a kormányzati célt, még nem kellett elővásárlási joggal élni – árulta el.


A bányászat területén markáns intézkedések születtek: a magyar kavicsvagyon 60-70 százalékát külföldi cégek termelik ki. – Dinamikus áremelést láttunk, de ennek nincs magyarázata, volt, hogy ötszörösre nőttek az árak – mondta Gyutai Csaba, hozzátéve, hogy emiatt 

minimumáras lesz a kavics, 

ha drágábban adja el a kitermelő, akkor járadékot kell fizetnie a többletösszeg után, ennek mértéke kilencven százalék.


Acélt és fűrészárut pedig unión kívüli országokból terveznek behozni, ezzel bővítve a kínálatot. 

A magyar alapanyaggyártást is támogatják, a nagy állami beruházások esetén pedig előzetes költségkontrollt vezetnek be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.