időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo
Nem szabad elfogadni, hogy Európa migránsokkal pótolja a népességfogyást

Orbán Viktor: Európa jövője a gyermekekben van

Kincses Krisztina-Ritó Szabolcs
2021.09.24. 07:45 2021.09.24. 17:44
Orbán Viktor: Európa jövője a gyermekekben van

A magyar családpolitika unortodox, különleges és példátlan Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, hangsúlyozva: Európa jövője a gyermekekben van. A kormányfő továbbá elmondta: az a céljuk, hogy tavasszal úgy álljanak az emberek elé az országgyűlési választásokon, hogy jóvátették a Gyurcsány- és Bajnai-kabinet bűneit, ezért már a választások előtt visszaadhatják a teljes 13. havi nyugdíjat. A negyedik járványhullám kapcsán megjegyezte: nem fogják kötelezni a védőoltások felvételét, ugyanakkor azokat, akik nem oltatták be magukat jobban korlátozni kell.

Európa jövője nem az iparban, a zöldítésben vagy a digitalizációban, hanem a gyermekekben van

– hangsúlyozta a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve: ezért nem szabad elfogadni, hogy saját gyermekeink helyett Európa migránsokkal pótolja a népességfogyást, a gyermekek jelenlétét.

A magyar családpolitika példátlan Európában

Orbán Viktor a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs kapcsán rámutatott: megindult egy vita Európa jövőjéről, és még fontosabb kérdés lehetne, ha a kontinens jövőjéről gondolkodunk, hogy lesz-e Európának jövője, ez pedig azon múlik, hogy lesz-e gyermek, vagyis mi, szülők elkötelezettek vagyunk-e amellett, hogy a földi életünk ne érjen véget a halálunkkal, hanem lesz-e olyan, aki azt folytatja, akikben mi magunk is tovább élünk. 

Ha ez a hit elvész az emberekből, akkor nincsenek gyerekek, nincsenek családok és nem érdemes beszélni Európa jövőjéről

– fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: család és gyermekek kellenek, ezért izgalmas a téma, hiszen a Nyugat jelenleg nem képes magát fenntartani.

Szavai szerint a magyar családpolitika unortodox, különleges és példátlan Európában, a legtöbbet költjük családpolitikára, mindenkit az érdekel, hogy hogyan csináljuk, hogy működik-e. 

Az abortuszok száma 41 százalékkal csökkent, a házasságkötések száma nőtt, az 1,25-ről induló termékenységi mutató meghaladta a 1,5-es szintet. De a családpolitikánk eredményei legkorábban egy évtized múlva, hosszú távon fognak látszani – magyarázta. 

Arra a kérdésre, hogy ideológiai okokból támadják a magyar családpolitikát és a migrációval erősítenék a gazdaságot Európában, Orbán Viktor elmondta: 

elfogadhatatlan, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből.

– Ez pusztán matematikai megközelítés – mondta, majd hozzátette: ezt Magyarországon még ki lehet mondani, Nyugaton azonban már megfeszítették volna, mondván, hogy gyűlöletbeszédet mondott, pedig csak szereti a saját nemzetét. 

Az LMBTQ-lobbi családkritikájára vonatkozóan a miniszterelnök úgy reagált: megérti az LMBTQ-emberek életét is, ezért gondoskodni kell arról, hogy emberhez méltó életük legyen, ugyanakkor ne ők legyenek az általános értékrend. 

– Nem fogadjuk el, hogy ők neveljék a gyerekeinket, vagy ők mondják meg, hogy mi legyen az iskolákban. Ez a szülők dolga – hangsúlyozta, majd hozzátette:

kéri az LMBTQ-embereket, elégedjenek meg azzal, hogy emberhez méltó és őket semmilyen hátrányba nem hozó politikában van részük Magyarországon, de ne akarják megmondani, hogy hogyan neveljük a gyerekeket Magyarországon. 

A legfontosabb, hogy akinek gyermeke van, jobban éljen

A családpolitika öt pillérére reagálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: a legfontosabb gondolat, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. – Ez még az előtt volt, hogy az állam garantálta az egészségügyet, a nyugdíjat és átvette a család összetartó erejét. – Ma nagyon sokan úgy gondolják, hogy a gyermekvállalás nem hozzáad anyagilag az élethez, hanem elvesz abból, mert sok költséggel jár – fogalmazott. Orbán Viktor ugyanakkor kiemelte: csodálattal nézi azokat a nőket, akik a karriert és az anyaságot összeegyeztetve próbálnak boldogulni. 

Emlékeztetett, ha a kormány nem hoz olyan szabályozást, amely segíti a gyermeket vállaló nőket abban, hogy gazdaságilag jobban éljenek, akkor a motiváció a gyermekvállalásra el fog veszni. – Be kell látnunk, hogy kenyéren is él az ember. A kormánynak segítenie kell a fiatalokat abban, hogy akarjanak családot alapítani – mondta. 

Én harcolok a családokért, hogy azt lehessen mondani, jobban jár valaki minden szempontból azzal, hogy gyermeket vállal. 

Azt szeretnék elérni, hogy a mély emberi meggyőződés gazdasági előnyökkel is járjon – húzta alá.

Arról, hogy a jövőben a gyermeket nevelő kisvállalkozók is visszakapják a személyi jövedelemadót, a kormányfő elmondta: 2021 nehéz év volt mindenki számára, de a legnehezebb azok számára volt, akik gyermeket neveltek és velük együtt próbáltak átállni a digitális oktatásra. A miniszterelnök kijelentette, le a kalappal az édesanyák előtt, akik nagy terheket viseltek. De most – folytatta –, hogy az újraindítás minden várakozást felülmúlóan sikerült és a GDP-növekedés várhatóan eléri az 5,5 százalékot, döntést kellett hozni arról, hogy mi legyen ezzel a többletbevétellel. 

Mi azt gondoltuk, hogy mivel a legnagyobb terhet a családok vitték, adjuk vissza nekik azt a személyi jövedelemadót, amelyet befizettek, és örülök, hogy a nemzeti konzultáció ezt megtámogatta.

Olyan érzésünk volt, hogy a kisvállalkozók kimaradnak a családtámogatásokból, most ők is vissza tudják kapni a befizetett adójuk egy részét – tette hozzá.

Jöhet a teljes 13. havi nyugdíj januárban

A minimálbér kétszázezer forintra emeléséről Orbán Viktor elmondta: a Gyurcsány–Bajnai-kormányok csődbe vitték az országot, a nyugdíjasoktól elvettek egyhavi nyugdíjat, az emberektől pedig egyhavi fizetést. Hangsúlyozta:

 a Fidesz–KDNP kormánya kötelességének érzi, hogy visszaadjon legalább egyhavi fizetést és egyhavi nyugdíjat a magyar embereknek, hogy törlessze a 2010 előtti baloldali kormányok bűneit.

 – A fizetéseket visszaadni úgy lehet, ha bért emelünk – mutatott rá a miniszterelnök, majd úgy folytatta: a minimálbér emeléséről a munkáltatók és a munkavállalók szoktak megállapodni általában a kormány terhére, amire vonatkozóan van egy több évre visszatekintő megállapodás a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között, és eddig évről évre mindenki betartotta a vállalását. 

– Most azonban egy olyan, közel húszszázalékos minimálbér-emelést akarunk végrehajtani, ami a nyugati gazdaságokban szinte példa nélküli – fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a béremelés sok vállalkozás számára komoly terhet jelenthet, tehát a kis- és középvállalkozásokat adókedvezményekkel kell támogatnunk – mutatott rá.

A garantált bérminimumra vonatkozóan Orbán Viktor továbbá megjegyezte: jelentősen nőni fog az összege, tehát azt a jóvátételt, amelyet a Gyurcsány- és Bajnai-kormány rombolása után kell fizetni, a Fidesz–KDNP törlesztette.

A Gyurcsány- és Bajnai-kabinet által elvett egyhavi nyugdíj kapcsán a miniszterelnök elmondta: 

tavaly egyheti nyugdíjat vissza tudtak adni, január 1-jétől pedig szeretnék visszaadni a második hetit is. 

– Az a célunk, hogy akár a harmadik és negyedik heti nyugdíjakat is vissza tudjuk adni jövőre, de ezt csak fejlesztésekből lehet megvalósítani – mondta a miniszterelnök, és azt is hangsúlyozta: az a céljuk, hogy tavasszal úgy álljanak az emberek elé az országgyűlési választásokon, hogy jóvátették a baloldali kormányok bűneit. – Hitelből azonban nem lehet nyugdíjakat fizetni, tehát azért harcolunk, hogy legyenek fejlesztések és beruházások, mert ezek teremtik meg a kifizetések forrásait – tette hozzá.

Inkább az oltatlanokat kell korlátozni

A miniszterelnök az oltakozás és az újabb járványhullám kapcsán rögzítette: lesz negyedik hullám, csak az a kérdés, hogy mit tehetünk. A kulcskérdés, hogy ki ismeri jobban a másikat. Eddig a vírus ismerte jobban az embert, azért állt nyerésre, de most már mi is ismerjük a vírust. 

Tudjuk, hogy csak az oltás segít, a gond az, hogy vannak, akik ezt elhiszik, és vannak, akik nem 

– fejtegette, majd mindenkit arra kért, vegye komolyan a vírust és az oltást. – Kötelezővé nem fogjuk tenni az oltást, mert Magyarországon ez ellenállásba ütközik – közölte a kormányfő, hozzátéve: az egészségügyi dolgozók oltása és a munkaadók jogosítványai kapcsán intézkedhetünk, de a rábeszélés mellett a kormánynak több eszköze nincs, a döntés az emberek kezében van.

Méltányosnak kell lenni, nem szabad olyan korlátozást bevezetni, amit bárki igazságtalannak érez

 – hangsúlyozta Orbán Viktor. Szerinte ez igazságtalanság lenne azokkal szemben, akik mindent megtettek azért, hogy biztonságban legyenek. 

Éppen ezért én a lezárás ellen vagyok.  – Azokat kell inkább korlátozni, akik nem oltatták be magukat, és minél teljesebb életet kell adni azoknak, akik felvették a védőoltásokat, hiszen a méltányosság elve ezt követeli meg – zárta szavait a miniszterelnök.

Demográfiai Csúcs

Hungary achieves singular results with family policy

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.