időjárás 6°C Gál 2021. October 16.
logo
Az idei tanévtől a felsőoktatási intézmények szélesebb körében indul meg az új fenntartói modell

Palkovics: A modellváltással a magyar felsőoktatás korszakhatárhoz ért

Kreft-Horváth Márk
Forrás: MTI
2021.09.04. 14:20 2021.09.04. 14:50
Palkovics: A modellváltással a magyar felsőoktatás korszakhatárhoz ért

A Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségén az innovációs és technológiai miniszter a felsőoktatás átalakítását méltatta, továbbá arról is szólt, hogy a 2021/2022-es tanévvel a magyar felsőoktatás korszakhatárhoz ért, mivel az intézmények szélesebb körében indul meg az új fenntartói modell.

A modellváltás célja komplex változás elérése az intézményi autonómia erősítésével, az államtól való távolság növelésével, a finanszírozás kiszámíthatóságának megteremtésével, valamint a teljesítményelv és az intézményi felelősség előtérbe helyezésével

– jelentette ki Palkovics László a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jubileumi tanévét megnyitó ünnepi szenátusülésen, hozzátéve: mára 21 egyetem csatlakozott a felsőoktatás reformerei közé. 

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a hallgatók is elfogadták az új képzési rendszert, hiszen a felvételizők 65 százaléka jelentkezett modellváltó egyetemre, és minden tíz hallgatóból hét ilyen intézményben fog tanulni – közölte a miniszter. Palkovics László leszögezte, a magyar felsőoktatás finanszírozása biztonságban lesz. 

Az ország soha nem költött ekkora összeget az egyetemeire, a kormány az uniós átlag 0,8 százalékával szemben 2022-ben a GDP 1,7 százalékát fordítja erre a célra

– húzta alá Palkovics, aki azt is közölte: a kormány támogatni fogja az egyetemek év elején előterjesztett, 2700 milliárd forintos fejlesztési igényét, amelynek első részét még az év végéig átutalják az intézményeknek. 

– A következő évtized a kiszámítható fejlődés korszaka lehet, ennek fontos része az oktatók és hallgatók szorgalmának és munkájának megbecsülése – rögzítette Palkovics.

Az ünnepségen a politikus emlékeztetett arra, négy évvel ezelőtt 14 ezer oktatót, kutatót érintett a kormány komplex, 27 százalékos béremelési programja. – Ennek folytatása idén és jövő januárban is 15-15 százalékos béremelést jelent az állami intézményekben dolgozóknak, ahogy ehhez a modellváltó egyetemeknek is biztosította a kormány a forrást – közölte. 

A tárcavezető kiemelte, 

idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly. A megkezdett reformok sikerét jelzi a hallgatók 2018 óta emelkedő száma. A külföldi diákok száma pedig 2013-hoz képest 2020-ra 65 százalékkal nőtt.

– A hallgatói jólétet szolgálja a 2017-ben indított, 220 milliárd forintos országos felsőoktatási kollégiumfejlesztési terv. Kezelni kellett az intézmények nehéz ingatlanfinanszírozási helyzetét, a ppp-konstrukciók kiváltására a következő hónapokban csaknem ötvenmilliárd forintot fordít a kormány – tudatta Palkovics László, hangsúlyozva: az SZTE egyre vonzóbbá válik mind a hazai, mind a külföldi hallgatók számára.

A miniszter továbbá bejelentette, az ELI–ALPS az SZTE tulajdonává válik, a világ tíz legjobb fizikai kutatóközpontjának egyikeként erősíti az intézmény tudományos beágyazottságát.

 – Ezzel a kormány vállalta, hogy az elkövetkező időszakban az intézmény finanszírozását teljes egészében biztosítja 

– tette hozzá a politikus.