Varga Judit: Magyarország független, uniós ország, maga dönt a sorsáról

Előre megírt ítélettel érkezett a LIBE testülete Budapestre – jelentette ki Varga Judit igazságügy-miniszter, hozzátéve: ami Brüsszelben Magyarországgal kapcsolatban történik, az az itthoni kampány része. A csütörtöki tárgyalás egyébként, úgy tűnik, nem volt más, mint beszélgetés egy kávé mellett.

Kerékgyártó György
2021. 09. 30. 17:48
VARGA Judit
Szeged, 2019. szeptember 25. Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond egy fórumon Szegeden, a Gál Ferenc Fõiskola dísztermében 2019. szeptember 25-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy európaian udvarias, de nagyon határozott beszélgetésen vagyunk túl – mondta Varga Judit igazságügy-miniszter az Európai Parlament LIBE (Állampolgári, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság) bizottságával való találkozás után. Ez a bizottság a nyár folyamán, a magyar gyermekvédelmi törvény elfogadása után már támadást indított Magyarország ellen, és most hasonló ügyben keresték fel a tagjai a fővárost. Ezúttal a jogállamiság kérdésében folytatnak vizsgálatot, továbbá tárgyalni kívántak a már jóval korábban a 7-es cikkely szerint megindított eljárásról.

Varga Judit azzal a bejelentéssel kezdte a sajtótájékoztatót, hogy már a bizottsággal folytatott tárgyalás elején nyilvánvalóvá tette: Magyarország független európai uniós állam, amely felett nincs kontrollja egy ilyen bizottságnak.

A beszélgetés során több téma is előkerült. A 7-es cikkellyel kapcsolatban az igazságügy-miniszter úgy fogalmazott, ezzel valójában az Európai Parlamentnek nincsen dolga, ez az Európa Tanács hatáskörébe tartozik, bár jól látható, hogy erre a parlament folyamatosan nyomást próbál gyakorolni. Varga Judit arra is emlékeztette a bizottság tagjait, hogy a jogállamiságról folytatott viták értékviták, a 7-es cikkely szerinti eljárást pedig bevándorláspárti baloldali politikai erők kezdeményezték évekkel ezelőtt, tehát annak semmi köze a most felmerült kérdésekhez. A miniszter hozzátette, ennek apropóján újra világossá tette a bizottság számára, hogy Magyarország nem enged magára kényszeríteni egy számára nem megfelelő bevándorláspolitikát.

A gyermekvédelmi törvény kérdése is előkerült az egyeztetésen. 

Varga Judit úgy fogalmazott, Magyarország nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba semmilyen külső nyomásra sem. Ez egyébként nem ellenkezik az EU jogrendszerével, a nyáron elfogadott törvény harmonizál azzal, hiszen az unió alapjogi chartája kis kimondja, hogy a gyermek nevelése a szülő feladata.

A miniszter úgy fogalmazott, lényegi előrelépés nem történt ezen az egyeztetésen, az egész nem volt más, mint udvarias beszélgetés egy jó kávé mellett.

A Magyar Nemzet kérdésére a miniszter azt válaszolta, a helyreállítási alapból Magyarországot illető pénzek kérdése ezen a beszélgetésen lényegében nem került elő. Brüsszel ezek visszatartását helyezte kilátásba, amennyiben a jogállamiság a számára megfelelő formában nem érvényesül Magyarországon. Az elmúlt napokban már arról érkezett hír, hogy az EU mégis kifizeti a forrásokat, de, amint azt Varga Judit elmondta, a tárgyalások még folynak. A kormány bejelentette, hogy az ezekből a forrásokból tervezett fejlesztéseket elindítja, az országnak járó pénzért pedig küzdeni fog. 

Varga Judit hozzátette, nehezen érthető Brüsszel fenyegetése, hiszen ezek a pénzek nem a központi büdzséből, hanem egy közös hitelfelvételből kerülnek ki. 

Az pedig teljesen értelmezhetetlen, hogyan lehet, hogy egyes országok már rég megkapták, míg mások még terveket sem készítettek. Márpedig a járvány utáni gazdasági kilábalás az egész európai közösség közös érdeke.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.