Egyre több fiatal vállalja a katonai szolgálatot

Haderőfejlesztés, a kiképzés további erősítése és a tartalékos állomány szervezése – többek között ezek kerültek szóba a honvédelmi miniszter az Országgyűlés előtti szokásos éves meghallgatásán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 14. 13:24
BRES Jnos; BENK Tibor; VIDOVEN rpd
Budapest, 2021. oktber 14. Benk Tibor honvdelmi miniszter (szemben, k) a meghallgatsn, az Orszggyls honvdelmi s rendszeti bizottsgnak lsn az Orszghzban 2021. oktber 14-n. Mellette Vidoven rpd, a Honvdelmi Minisztrium kzigazgatsi llamtitkra (b) s Bres Jnos, a Katonai Nemzetbiztonsgi Szolglat (KNBSZ) figazgatja (j). MTI/Sos Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell kezdeni a Magyar Honvédség átstrukturálását – jelentette ki a honvédelmi miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén. Benkő Tibor szokásos, éves meghallgatásán hasonló módon foglalta össze a célkitűzéseket, mint nemrég a V4 országok védelmi minisztereinek találkozóján: az aktuális kiemelt feladatok között elsőként a honvédelmi és haderő-fejlesztési program folytatását említette.

 Az érkező új eszközök más eljárást, logisztikai, biztosítási rendszereket igényelnek. Mindehhez hozzá kell igazítani a kiképzést, a tiszt- és altisztképzést is – fejtette ki. A miniszter részletesen beszámolt az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztéséről és a honvéd kadét programról is,  kiemelve: 

egyre több fiatal vállalja a katonai szolgálatot.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy a magyar katonák a koronavírus-járvány idején esküjükhöz híven, maradéktalanul teljesítették feladataikat. Alapfeladataik mellett ott voltak a kórházakban, az oltópontokon, továbbá a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ kutatásokkal segítette a járvány elleni védekezést – mondta a miniszter.

Emellett magyarországi, nemzetközi kiképzéseken, gyakorlatokon is voltak a katonák, bár utóbbiból a járvány miatt kevesebb volt. Évente mintegy kétezer katona vesz részt külföldi misszióban, illetve dolgozik NATO- és EU-készenléti szolgálati beosztásban – tette hozzá. 

Benkő Tibor megemlítette Magyarország részvételét a mali hadsereget segítő európai erők (Takuba) műveletében is. Mivel az nem NATO, hanem többnemzeti művelet, szükség van az Országgyűlés hozzájárulására. A Száhel-övezetbe küldendő 12 katona munkájáról a nyílt ülésen csak annyit mondott: felderítő munkát végeznek majd az afrikai térségben, a részletekről csak zárt ülésen számolhat be.

Benkő Tibor részletesen ismertette a honvédelmi költségvetés növekedését és a haderőfejlesztést. Bírálta a korábbi katonai átszervezéseket, amelyek végeredménye szerinte mindig a létszám- és a védelmi képességek csökkentés volt. Laktanyákat zártak be, hadkiegészítő parancsnokságokat számoltak fel a nyilvántartásukkal együtt, a hadkötelezettséggel kapcsolatos törvényi előírásokról is megfeledkeztek – közölte.  Benkő Tibor egy ábrán is személtette a haderő átalakulását 1990-ől 2021-ig. Jelezte: a Magyar Néphadsereg létszáma 155 700 volt, 2007-re pedig 23 950 lett a honvédség költségvetési létszáma. A felülvizsgálatok, szervezeti átalakítások végeredménye is mindig a Magyar Honvédség létszámának és képességének csökkenése volt – mondta.

Emlékeztetett: a washingtoni szerződés 3. cikke "elvárja" a tagországoktól védelmi képességük fejlesztését, amelynek a NATO képességeihez is igazodnia kell. Ezért Magyarország vállalta, amit eddig is teljesíteni kellett volna, hogy a honvédelmi költségvetés eléri a GDP 2 százalékos arányát, és a fejlesztésekre legalább a honvédelmi büdzsé 20 százalékot fordítják 

– mondta Benkő Tibor. 

Borítókép: Soós Lajos/MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.