Megbukott Karácsony élhető város stratégiája: menekülnek Budapestről az emberek

Karácsony Gergely még főpolgármesteri kampányában zöld és élhető Budapestet ígért, ezzel szemben a valóság az, hogy fővárosi parkok helyett gazos méhlegelők és ingatlanfejlesztés valósul meg, az utakon pedig környezetszennyező gigadugó alakult ki és a Budapesti Nagyerdőből sem lett semmi. Tavaly a fővárosból nyolcvannégyezer lakos költözött ki, egy józsefvárosi felmérésből pedig kiderült: a kerület fele, ha tehetné, elköltözne Pikó András által vezetett városrészből.

2021. 10. 26. 16:50
null
20210716 budapest karacsony gergely fopolgarmester sajtotajekoztato havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán

Karácsony Gergely még főpolgármesteri kampányában zöld és élhető Budapestet ígért, ezzel szemben a valóság az, hogy fővárosi parkok helyett gazos méhlegelők és ingatlanfejlesztés valósul meg, az utakon pedig környezetszennyező gigadugó alakult ki és a Budapesti Nagyerdőből sem lett semmi. Tavaly a fővárosból nyolcvannégyezer lakos költözött ki, egy józsefvárosi felmérésből pedig kiderült: a kerület fele, ha tehetné, elköltözne Pikó András által vezetett városrészből.

„Drámai számok látszanak a statisztikai hivatal migrációs jelentéséből. Budapestről tavaly több mint 84 ezer ember költözött el, a fővárosba máshonnan beköltözőkkel együtt is 16 ezerrel csökkent a város lakossága. Ez olyan, mintha Soroksár, Budapest XXIII. kerülete lakosságának hetven százaléka tűnt volna el a városból.” – írta közösségi oldalán Balogh Samu, a polgármester kabinetfőnöke.

 Karácsony Gergely bizalmi embere elmondta: a kiköltözők közel fele, 38 ezer fő nem ment messzire, Pest megyében talált új otthont.

Úgy tűnik hiába ígért Karácsony Gergely élhető zöldfővárost, az elmúlt két évben romlott az életminőség Budapesten, és ezt a lakosok is megelégelhették. A főpolgármester a ciklus fele alatt semmilyen jelentős eredményt nem tudott felmutatni, ám a lakosok komfortérzete csökkent. 

Hajléktalanok, elhanyagolt közterek, koszos utcák, a hulladékgyűjtő kukák harmadát leszerelték, és egy teljes ciklusra kihúzták a tervezett útfelújítások nagy részét. Helyette körúti kerékpársávokat festettek fel, amellyel gigadugót okoztak a nagykörúton. A főkertész javaslatára Karácsonyék méhlegelőket telepítettek a forgalmas utak mellé. A fűkaszálás emiatt elmaradt, a fővárosiak pedig rendezett virágkazetták helyett méteres gaztengerrel szembesültek. Érdemes megjegyezni, a főváros mindezt sikeres projektnek értékelte, mi több: a Főkert védjegyével magkeveréket szeretnének piacra dobni.

Emellett rovarhoteleket és darázsgarazsakat hoztak létre, hogy a rovarok „jól érezzék magukat” a fővárosban.

A kampányígéretekkel szemben az Óbudán található Mocsárosdűlő felét ingatlanbefektetőknek játszanák át a lakók tiltakozása ellenére. Az óbudai Fidesz aláírásgyűjtésbe kezdett a hatalmas érintetlen zöldterület megmentésére. Újpesten a főváros értékesíti a bezárt uszoda telkét, holott a kampányban a baloldal még parképítéssel kampányolt. Korábban Újpest önkormányzata a Fidesz képviselőcsoportjának kezdeményezésére úgy határozott, hogy felkéri Déri Tibor polgármestert, hogy kezdeményezze a fővárosnál, azon a területen egy parkot létesítsen.

Korábban a képviselők határoztak arról, hogy Déri Tibor momentumos polgármester tárgyalásokat kezd a Fővárosi Önkormányzat vezetésével az újpesti uszoda területének esetleges önkormányzati tulajdonba vételéről, illetve arról, hogy ha az ingatlan a fővárosé is marad, Budapest úgy alakítsa át, hogy az közfeladatokat szolgáljon, és ott egy zöldparkot lehessen kialakítani. Ez ügyben már el is kezdődtek az egyeztetések Tüttő Kata főpolgármester-helyettes asszonnyal, ám úgy tűnik a főváros mégis „dobra veri” az értékes ingatlant.

A VIII. kerületi önkormányzat által megrendelt felmérés szerint Józsefvárosból is menekülnének a lakók, pedig ez a kerület volt a korábbi években a legdinamikusabban fejlődő, az elmúlt két évben pedig a leggyorsabban és leglátványosabban leépülő városrész. A Pikó András balliberális polgármester által előidézett állapotokat a lakók is megelégelték.

 A TÁRKI kutatásából kiderült, a válaszolók tízes skálán közepesnél rosszabbra, 4,98-ra értékelték Pikó András és csapata eddigi munkáját. A válaszadók csaknem fele – 48 százalék – gondolkodik azon, hogy elköltözne.

– Amikor nagyjából 11 éve elkezdtük a munkát Józsefvárosban, tízből hét ember elköltözött volna innen – írta közösségi oldalán Sára Botond, Józsefváros korábbi polgármestere. A Fővárosi Kormányhivatal vezetője hozzátette: „2019-re ez az arány megfordult, és sokan szívesen választották otthonuknak a városrészt. Két év telt el azóta, és köszönhetően Karácsony Gergely és a helyi baloldal rombolásának, megint menekülnének innen az emberek. De nem is csoda, amikor koszban úszó utcák, romló közbiztonság, hajléktalan- és drogtanya, közlekedési káosz jellemzi a kerületet”.

„A kiköltözés önmagában nem jelentene gondot, de az agglomeráció hízása sajátos folyamat: a kiköltözők túlnyomó többsége továbbra is Budapestre jár dolgozni, tanulni, a főváros szolgáltatásait veszik igénybe, hiszen az agglomerációs települések nincsenek felkészülve ekkora roham kiszolgálására – írta Balogh Samu. Hozzátéve:

 a Budapestre irányuló ingázás egyre több szmogot és torlódást jelent a Budapesten élőknek, miközben az ingázók is egyre nehezebben közlekednek nap mint nap. A kabinetfőnök a kormány vasútfejlesztési terveit és intézkedéseit bírálta, mely szerinte csak szépségtapasz a kiköltözés problémájára.

„Még a kormány is azzal számol, hogy a vasútfejlesztés csak kiszolgálja a kiköltözők igényét, és valójában több ezer milliárd forint elköltése után is csak több ingázó autó jár majd Budapestre, mint most.” – írta Balogh, aki egyértelműen a kormány otthonteremtési törekvéseit és fejlesztési terveit tette felelőssé Budapest élhetetlensége miatt. A kabinetfőnök végül megjegyezte: programjuk célja az, hogy a széles körben megfizethető lakhatás biztosításával, valamint a város élhetőségének növelésével, tiszta levegővel, több zölddel csábítsák az embereket Budapestre. Meggyőződése, hogy csak és kizárólag a kiköltözési hullám megállításával kezelhető a dugók és szmog kérdése.

Borítókép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.