Az európai családoktól vonja el a pénzt a helytelen bevándorláspolitika

Adatokkal bizonyította Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője, hogy az a pénz, amelyet az unió az illegális bevándorlók integrációjára költ, súlyosan megkárosítja az európai családokat. A központ Erősödő migrációs nyomás az EU külső határain: ki fizeti a révészt? címmel rendezett workshopot.

Kerékgyártó György
2021. 11. 10. 12:46
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A migráció hosszú távon meghatározó kérdés – állította határozottan Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója november 10-én a Erősödő migrációs nyomás az EU külső határain: ki fizeti a révészt? címmel megrendezett workshopon. Hozzátette: 

Mára bebizonyosodott, hogy az illegális bevándorlással kapcsolatban két állítás egészen biztos nem igaz. Az egyik, amit az Európai Bizottság következetesen ismételget a 2015-ös válság óta, hogy a migráció erőforrás, megoldás európai problémákra. A másik az, amit a magyar baloldal élén Márki-Zay Péterrel kezdett el hajtogatni manapság: hogy nincs is migrációs nyomás.

A workshop célja az volt, hogy összefoglalja, mennyibe is kerül az a határvédelem, amelyet Magyarország folytat, és hogy ebből mennyiben veszi ki a részét az unió? Kovács István emlékeztetett, az Európai Bizottságnak már több javaslata is volt a migráció kérdésének megoldására, ám valójában valamennyi ugyanannak a véleménynek egy újracsomagolt változata volt. Be kell fogadni a bevándorlókat, és a tagállamok között szétosztva integrálni kell őket.

Kovács Attila projektvezető számokkal támasztotta alá, mennyire nem működik az uniós elképzelés. Mint elmondta, az európai közösségben a berlini fal leomlása, de különösen 2015 óta összesen 1000 kilométer határvédelmi technika épült ki, és 

ma összesen 17 uniós tagállam követi a magyar példát. Magyarország az elmúlt hat évben 500 milliárd forintot költött határvédelemre. 

A határvédelmi humánerő fejlesztésére és támogatására az EU 6 milliárdot fordított, tehát alig több, mint egy százalékával járult hozzá a magyar kiadásokhoz, a technikai határzárra azonban egy fillért sem költött.

Ezzel szemben, mondta Kovács Attila, a migránsok befogadására, és ellátására, valamint integrációjára igen. Példaként említette, hogy 

Dánia évente 4-5 milliárd eurót költ erre, míg Németország évi 36 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy Dániában évi 2000 eurót vesznek ki minden család zsebéből, Németországban ezret, Svédországban 1300-at.

– Felmerül a kérdés – mondta Kovács Attila –, az EU miért nem inkább családtámogatásra költi ugyanezt a pénzt?

Kovács István a szót visszavéve hozzátette még:

– Erkölcsi értelemben is felfoghatatlan az EU bevándorláspolitikája. Gondoljuk csak meg! 

Akik jogkövetők, és otthon maradnak a saját országukban, ott veszélyben és nélkülözésben kell tovább élniük. 

Míg akik útra kelnek, embercsempészeket fizetnek meg, a határon illegálisan, papírok nélkül átszökve jogtalanul lépnek az unió területére, azokat az EU megjutalmazza azzal, hogy lakhatást, ellátást, illetményt, orvosi ellátást, képzést biztosít számukra. 

A valódi megoldás a helyi segítség lenne, amiben Magyarország a Hungary Helps programmal az élen jár.

Borítókép: Magyarország 2015 óta 500 milliárdot költött határvédelemre, ennek mindössze egy százalékát állta az EU (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.