Bogár László: Az Európai Parlament egy jakobinus terrorgépezetté vált

Az Európai Parlamentben ülők diszkrét „felvásárlásával” egy végtelen hatalmi eszkalációra képes terrorgépezetté alakítható át ez a súlytalan és érdektelen sóhivatal, egyszerre jutnak pénzhez és presztízshez az ott ülők – mondta Bogár László a Gondolának adott interjúban.

Magyar Nemzet
Forrás: Gondola.hu2021. 11. 02. 12:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bogár László közgazdász professzor a Gondolának adott interjúban kifejtette: az Európai Parlament intézményét azért hozták létre, mert szükség volt egy „közönségszolgálatra”, vagy talán inkább „PR-feladatokat” ellátó üzemeltetéstechnikai részlegre, amely egy sajátos vitaklubként széleskörű nyilvánosságot ad azoknak a nagy horderejű stratégiai döntéseknek, amelyeket az Európai Tanács meghozni készül. 

A közgazdász szerint ennek az intézménynek semmi köze a hatalmi gépezethez, egy ebből a szempontból teljesen súlytalan neutrális részlegről van szó, amelynek azonban végzetes tévedésként az Európai Parlament nevet adták, talán azért, mert az egyes nemzeti parlamentek delegálhattak tagokat ebbe az intézménybe – mondta el véleményét a Bogár László.

Hozzátette: szervezetszociológiai, szervezet-lélektani szempontból azonban nem meglepő, hogy mivel senki sem szereti, ha egy súlytalan sóhivatalban tevékenykedik, így már a hetvenes, nyolcvanas évek során megmutatkoztak bizonyos önállósodási törekvések. Ezeket alapozta meg egy alattomosan megkonstruált fogalom, a demokratikus deficit. 

Ez a mérgezett fogalom arra utalt, hogy az Európai Parlamentnek „sajnos” nincsenek olyan ellenőrző jogosítványai, mint a nemzeti parlamentek a nemzeti kormányokkal szemben, és ez állandó demokratikus deficitet hoz létre. A logika azt sugallta, hogy ez ugyan most így van, de mindent meg kell tenni, hogy ez a deficit megszűnjön, vagyis az Európai Parlamentnek is teljes körű ellenőrző jogosítványai legyenek az Európai Tanácsot és az Európai Bizottságot illetően.

Bogár László arra is rámutatott, hogy az integráció, mint a neve is mutatja, nem nemzet, hanem nemzetek önkéntes együttműködése, ahol az együttműködés milyenségét és mértékét kizárólag a nemzetek kormányfőinek konszenzusa határozhatja meg.

– A világot és benne Európát is irányító erők arra is rájöttek, hogy az Európai Parlamentben ülők diszkrét felvásárlásával egy végtelen hatalmi eszkalációra képes terrorgépezetté alakítható át ez a súlytalan és érdektelen sóhivatal, vagyis egyszerre jutnak pénzhez és presztízshez az ott ülők, így e kettős ösztönző erő hatni fog. És hatott is! –  szögezte le a közgazdász, aki szerint 

mára az Európai Parlament egy globális központból távirányított jakobinus terrorgépezetté vált, amely lényegében mindent készségesen legyárt globális megbízóinak.

– Ezzel részben teljesíti a gazda utasításait, amit az érzékelhető módon meghálál, másrészt ezekkel az akcióival tovább növeli szervezethatalmi súlyát, részben az Európai Tanáccsal, de főként közvetlenül az Európai Bizottsággal szemben – mondta a Gondolának Bogár, aki arról is beszélt: a most zajló évszázad végére talán egyértelművé válik, hogy 

mind az emberiség, mind a demokrácia fogalmai üres konstrukciók, önkényesen használt fogalmak, amelyek szó szerint semmit mondók, hiszen semmit nem mondanak arról, hogy mit is kellene látnunk e fogalmak tartalmaként.

A demokrácia mint fogalom az antik görög kultúrában született, de a korszak gondolkodói már akkor is hamis és degeneratív berendezkedésnek tartották, ahol a nép csak hivatkozási alap az egymással vetélkedő oligarchikus csoportok konfliktusaiban.

Borítókép: MTVA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.