Jogsértő konzultációt indíthatott Baján a momentumos városvezetés

Jogszabályokba ütköző konzultációt indíthatott a bajai önkormányzat, amelyen városfejlesztési kérdésekben nyilváníthatnak véleményt a helyi polgárok. A gondot az jelenti, hogy a momentumos Nyirati Klára vezette város névvel és címmel ellátott kérdőíveket vár vissza. A polgármester magyarázata szerint minderre a hamisítások elkerülése miatt van szükség, a kommentelők ugyanakkor úgy vélik, hogy ez akár az adatokkal való visszaélésre is lehetőséget adhat. Kérdés az is, jogszerűen gyűjtik-e az adatokat.

Magyar Nemzet
2021. 11. 29. 12:20
null
Budapest, 2021. július 2. Nemzeti konzultációs ívet tartalmazó levelet dob be a postás a levélszekrénybe egy V. kerületi házban 2021. július 2-án. Ezen a napon Budapesten már meg is kezdték a küldemények kézbesítését; a mintegy 8 millió levelet július végéig viszik ki a háztartásokba. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Baja önkormányzata fontosnak tartja, hogy bizonyos kérdésekben a lakosság akaratát tükröző döntések szülessenek. Ennek legkézenfekvőbb módja, hogy önkormányzati konzultáción keresztül, kérdőív segítségével kérjük ki a lakosság véleményét – olvasható Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere helyi polgároknak írt levelében. A csatolt konzultáció ugyanakkor – a kérdéseken és a válaszlehetőségen túl – a válaszadó nevét és címét is tartalmazza, aminek köszönhetően a momentumos polgármester és munkatársai az egyes választók politikai preferenciáira is következtethetnek. Egyértelmű, hogy amennyiben valaki a városvezetés terveivel egybecsengő válaszokat ad, valószínűleg nem utasítja el a Momentumot és a baloldalt, aki viszont ellentétes válaszlehetőségeket jelöl be, feltételezhetően inkább a kormánypártokkal szimpatizál.  

A városvezetés szerint minden tiszta 

Az anonimitás kérdését a bajaiak is szóvá tették a Facebookon. A Súgóparti Hírek Facebook-oldalán az egyik kommentelő úgy fogalmazott, hogy szerinte erre azért van szükség, „hogy utána számon tudjanak kérni”, ezt azonban Nyirati Klára tagadta, mondván „a sorszámnak, a névre szóló kérdőívnek és az aláírás kérésének a célja az, hogy senki ne „viccelődjön” a sokszorosítással.

Azt gondolom, ilyen fontos kérdésekben nem szégyen az, ha a válaszadó felvállalja a véleményét! A hivatal dolgozói összesítik majd a válaszokat, ők is küldték ki a kérdőíveket a nyilvántartásban szereplő címre. Nem hiszem, hogy bárkinek oka lenne bármit is „listázni”, hiszen NEM politikai témájú a kérdőív – védekezett Nyirati Klára.

A válasz nem nyerte el a kérdező tetszését, aki szerint a momentumos polgármester megjegyzése sértő a bajaiakra nézve: „ez viszont arra utal, hogy nem bízik a város lakóinak a tisztességes mivoltában”. 

Kölcsönös bizalmatlanság Baján 

– Hogyan szavazhatunk mi bizalmat a nevünket, címünket aláírva önöknek, ha önök nem bíznak bennünk?! Ha a kitöltők részére nincs meg a bizalom (önök részéről felmerül a bizalmatlanság a lakossággal szemben), megkérdőjelezik, hogy csak azt az egyet küldjük vissza, amit kaptunk, akkor mi a garancia felénk arra, hogy önök tisztességesen járnak el a kérdőíveken szereplő adatainkkal? – érdeklődött a kommentelő. 

Egy másik hozzászóló alig burkoltan a „választók profilozásának lehetőségét” is felvetette.

 – Ha jól értem, akkor a sorszám és a személyes adat nélkül visszaküldött válaszok mennek a kukába, fel sem lesznek dolgozva, mert „viccelődésnek” tekintik majd a hivatal dolgozói? Azért kell listázni a válaszadókat, mert azt feltételezik a hivatal dolgozói, hogy enélkül sokszorosítanák a bajai lakosok a konzultációs ívet? Minden politikai témájú, ez nem hitkérdés, maga a politika erről szól, a politika szó magyar jelentése: közélet, és itt valós bajai közéleti kérdések vannak. (…) Avagy arra gondolt „politikamentesség” kapcsán, hogy fel sem merült a „hivatal dolgozóiban”, hogy az itt névvel vállalt válaszadók a válaszaik alapján a jövő tavaszi országgyűlési választás kampányában profilozva lesznek? – tette fel a kérdést. 

Több aggály is felmerült 

Az anonimitás és az adatokkal való visszaélés lehetősége mellett az adatok gyűjtésének jogszerűsége is aggasztja a bajaikat. Az egyik hozzászóló úgy fogalmazott: „értem én, hogy az önkormányzat nem akar viccelni, de a személyes adatok védelme alkotmányos jog”.

A törvény úgy rendelkezik, hogy amennyiben az adatszolgáltatás kötelező, az érintettel közölni kell, mely jogszabály rendeli azt el. Érdeklődve várom, mely jogszabályra hivatkozva rendelték el az adatközlést, és ezt a hivatkozást a levél miért nem tartalmazza? – érdeklődött a bajai polgár.

A momentumos polgármester ugyanakkor kijelentette, hogy „a kérdőív kézbesítése amiatt késett az eredeti tervekhez képest, mert éppen az adatvédelem miatt megjárta a kormányhivatalt és a Belügyminisztériumot is, mert jóvá kellett hagyatni velük a konzultációt”.

Borítókép: postai kézbesítés/illusztráció (MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.