Oltásellenes egészségügyi dolgozók a gyanúsítottak között

Amióta bűntetté nyilvánították a védettségi igazolványokkal kapcsolatos visszaéléseket, 42 büntetőeljárás indult ilyen ügyben, és 130 főt hallgattak ki gyanúsítottként. Oltásellenes egészségügyi dolgozók is vannak közöttük.

2021. 12. 29. 12:51
null
Alkotmányos és igazolható egyes szolgáltatásokat a kártyához kötni fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a Covid-járvány kezdetén felfigyeltek a magyar és a külföldi hatóságok arra, hogy a bűnözők, sőt a szervezett bűnözők is ki akarják használni az újonnan kialakult helyzetet. Óriási bevételek reményében kezdték hamisítani előbb a PCR-teszteket, majd a Covid elleni vakcinákat, végül egész iparág fejlődött ki a védettségi igazolványok hamisítására. Magyarországon leginkább az a módszer terjedt el, hogy a vakcina beadását igazolják korrupt egészségügyi dolgozók – holott nem történik meg maga az oltás –, amely alapján aztán kiadják a hivatalos védettségi kártyát.

Ma az ORFK online sajtótájékoztatóján kiderült: több olyan egészségügyi dolgozó is gyanúsítottá vált, aki maga is oltásellenes.

Az online tájékoztatón elsőként Váradi Piroska rendőrezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciómegelőzési főosztályvezetője kiemelte, sok bejelentést kaptak arról, hogy 30–150 ezer forintért próbálták meg illegális úton beszerezni a védettségi igazolványt. Hangsúlyozta, májustól bűntetté nyilvánították a védettségi igazolványokkal kapcsolatos visszaéléseket, de bűncselekmény már az is, ha valaki PCR-tesztet hamisít.

Az NVSZ 18 esetben tett feljelentést, és többségében más bűncselekmények is kapcsolódtak a közokirat-hamisításhoz – például vesztegetés –, az ügyek többségében pedig egészségügyi dolgozók is érintettek, akik hamis adatokat rögzítettek az elektronikus rendszerben.

– Akadt olyan háziorvosi asszisztens, aki az orvos tudta nélkül tette mindezt. A munkaidő után visszament a rendelőbe, és rögzítette a fiktív oltásokat, amelyekkel az ügyfelek a vakcina beadatása nélkül kaphatták meg a védettségi igazolványt. Egy egész bűnszervezet épült ki annak érdekében, hogy felkeresse a lehetséges vevőket, összességében pedig ezer védettségi igazolást állítottak ki ezzel a módszerrel – mondta el az ezredes, 

aki megjegyezte, több esetben az egészségügyi dolgozók meggyőződésből állították ki a hamis papírokat, mert nem támogatták az oltások felvételét.

Eddig 130 főt hallgattak ki gyanúsítottként a védettségi igazolványokkal kapcsolatos rendőrségi eljárások részeként – mondta el a tájékoztató második részében Szelei Pál rendőrezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság bűnügyi főosztályvezetője. Ismertetése szerint 42 büntetőeljárás indult idáig, háromban már vádemelési javaslat is történt, három bizonyíték hiányában szűnt meg, egy eljárást pedig elutasítottak. – Egy ügyön belül 30 gyanúsított a legtöbb – emelte ki Szelei Pál, hozzátéve, valószínűleg nőni fog ez a szám. Bejelentést többek között a Nemzeti Védelmi Szolgálattól kaptak, ám érkezett egyéb forrásokból is, például

amikor határellenőrzéskor vagy a repülőtéren hamis okiratokkal próbálták meg bizonyítani védettségüket, de előfordult, hogy egy vidéki város mozijában a két tizenéves közül az egyiknek eredeti, a másiknak viszont hamisított védettségi igazolványa volt. Olyan is volt, amikor valaki az egykori élettársát és annak új párját jelentette fel.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.