időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Oltásellenes egészségügyi dolgozók a gyanúsítottak között

Szemán László János
2021.12.29. 12:51 2021.12.29. 14:34
Oltásellenes egészségügyi dolgozók a gyanúsítottak között

Amióta bűntetté nyilvánították a védettségi igazolványokkal kapcsolatos visszaéléseket, 42 büntetőeljárás indult ilyen ügyben, és 130 főt hallgattak ki gyanúsítottként. Oltásellenes egészségügyi dolgozók is vannak közöttük.

Már a Covid-járvány kezdetén felfigyeltek a magyar és a külföldi hatóságok arra, hogy a bűnözők, sőt a szervezett bűnözők is ki akarják használni az újonnan kialakult helyzetet. Óriási bevételek reményében kezdték hamisítani előbb a PCR-teszteket, majd a Covid elleni vakcinákat, végül egész iparág fejlődött ki a védettségi igazolványok hamisítására. Magyarországon leginkább az a módszer terjedt el, hogy a vakcina beadását igazolják korrupt egészségügyi dolgozók – holott nem történik meg maga az oltás –, amely alapján aztán kiadják a hivatalos védettségi kártyát.

Ma az ORFK online sajtótájékoztatóján kiderült: több olyan egészségügyi dolgozó is gyanúsítottá vált, aki maga is oltásellenes.

Az online tájékoztatón elsőként Váradi Piroska rendőrezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciómegelőzési főosztályvezetője kiemelte, sok bejelentést kaptak arról, hogy 30–150 ezer forintért próbálták meg illegális úton beszerezni a védettségi igazolványt. Hangsúlyozta, májustól bűntetté nyilvánították a védettségi igazolványokkal kapcsolatos visszaéléseket, de bűncselekmény már az is, ha valaki PCR-tesztet hamisít.

Az NVSZ 18 esetben tett feljelentést, és többségében más bűncselekmények is kapcsolódtak a közokirat-hamisításhoz – például vesztegetés –, az ügyek többségében pedig egészségügyi dolgozók is érintettek, akik hamis adatokat rögzítettek az elektronikus rendszerben.

– Akadt olyan háziorvosi asszisztens, aki az orvos tudta nélkül tette mindezt. A munkaidő után visszament a rendelőbe, és rögzítette a fiktív oltásokat, amelyekkel az ügyfelek a vakcina beadatása nélkül kaphatták meg a védettségi igazolványt. Egy egész bűnszervezet épült ki annak érdekében, hogy felkeresse a lehetséges vevőket, összességében pedig ezer védettségi igazolást állítottak ki ezzel a módszerrel – mondta el az ezredes, 

aki megjegyezte, több esetben az egészségügyi dolgozók meggyőződésből állították ki a hamis papírokat, mert nem támogatták az oltások felvételét.

Eddig 130 főt hallgattak ki gyanúsítottként a védettségi igazolványokkal kapcsolatos rendőrségi eljárások részeként – mondta el a tájékoztató második részében Szelei Pál rendőrezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság bűnügyi főosztályvezetője. Ismertetése szerint 42 büntetőeljárás indult idáig, háromban már vádemelési javaslat is történt, három bizonyíték hiányában szűnt meg, egy eljárást pedig elutasítottak. – Egy ügyön belül 30 gyanúsított a legtöbb – emelte ki Szelei Pál, hozzátéve, valószínűleg nőni fog ez a szám. Bejelentést többek között a Nemzeti Védelmi Szolgálattól kaptak, ám érkezett egyéb forrásokból is, például

amikor határellenőrzéskor vagy a repülőtéren hamis okiratokkal próbálták meg bizonyítani védettségüket, de előfordult, hogy egy vidéki város mozijában a két tizenéves közül az egyiknek eredeti, a másiknak viszont hamisított védettségi igazolványa volt. Olyan is volt, amikor valaki az egykori élettársát és annak új párját jelentette fel.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.