Megkezdődött a kampányidőszak, Orbán Viktor ma évet értékel

Ma veszi kezdetét az április 3-i országgyűlési választás hivatalos kampányidőszaka, az első kampánynap legfontosabb eseménye Orbán Viktor évértékelője. Az egyéni választókerületi jelölteknek két hetük van az ajánlások összegyűjtésére, a pártoknak február 26-ig kell az országos listát összeállítani. A pártok és aspiránsaik a jelöltállítás után kapják meg a kampánytámogatásokat, amivel a választás után el kell számolniuk.

2022. 02. 12. 8:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is kezdetét veszi ma a 2022-es országgyűlési választási kampány, amely a voksolás napját megelőző ötvenedik naptól a szavazás napján 19 óráig tart. 

A kampány első jelentős eseménye Orbán Viktor évértékelője, amelyet a miniszterelnök ma délután három órakor tart a Várkert Bazárban. 

A beszédben a kampányüzenetek mellett többek közt szó lesz a kormány célkitűzéseiről, választási győzelem esetén az újabb négy év terveiről.

A kampány kezdetével a pártok, pártszövetségek is megkezdik az egyéni képviselőjelöltjeik indulásához szükséges ötszáz ajánlás összegyűjtését, amire két hetük van. Az ajánlóíveket február 25-ig kell leadniuk az illetékes választási bizottságnak, míg 

az országos pártlisták állításának határideje február 26.

Fontos, hogy a pártok költségvetési támogatása szempontjából a közös jelöltnek nyilatkoznia kell arról is, hogy melyik jelölő szervezethez tartozik. Emellett ha több párt közös országos listát állít, még az államilag nyújtott kampánytámogatás utalása előtt nyilatkozniuk kell arról, hogy egy párt mekkora összegre tart igényt a nekik járó hatszázmillió forintból, miután a közös pártlistát állítók e támogatás tekintetében egy pártnak minősülnek.

Ifjabb Lomnici Zoltán lapunknak kifejtette, 

az országgyűlési képviselők általános és időközi választásán minden egyéni választókerületi képviselőjelölt egymillió forint összegű állami támogatásra jogosult. 

– A támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a választási eljárásról szóló törvény szerinti kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadások finanszírozására fordítható – fogalmazott az alkotmányjogász. Hangsúlyozta, a támogatás csak akkor folyósítható a listát állító pártnak, ha nyilatkozik arról, hogy amennyiben a törvény által meghatározott visszafizetési kötelezettségét határidőn belül nem teljesíti, és az nem hajtható be tőle, akkor a párt vezető tisztségviselői és listán állított, valamint egyéni választókerületi jelöltjei felelnek egyetemlegesen a támogatás visszafizetéséért. – Az összeg első részletét a pártlista nyilvántartásba vételének jogerőre emelkedését követő három munkanapon belül, második részletét a párt összes egyéni választókerületi jelöltjeinek a nyilvántartásba vételére irányuló eljárás jogerőre emelkedését követő öt munkanapon belül folyósítja a kincstár a pártnak – tette hozzá ifjabb Lomnici Zoltán.

A szakértő azt is elmondta, 

az Állami Számvevőszék (ÁSz) a választás után egy éven belül az országgyűlési képviselethez jutott jelöltek, valamint azon pártlistát állító pártok tekintetében, amelyek a leadott összes érvényes szavazat legalább egy százalékát megszerezték, hivatalból ellenőrzi a központi költségvetés terhére nyújtott támogatás felhasználását. 

– Ha a jelölt, illetve jelölő megszegi a kampányköltségek korlátozására vonatkozó szabályokat, akkor köteles a választásra összesen fordítható összeg felett felhasznált összeg kétszeresét az Állami Számvevőszék felhívására 15 napon belül a központi költségvetés részére befizetni – fogalmazott. Emellett minden jelöltnek és jelölő szervezetnek az ország­gyűlési választást követő hatvan napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

A mostani kampányban aggályosak lehetnek Márki-Zay Péter és az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kampányköltései. A baloldali miniszterelnök-jelölt ugyanis egy pártnak sem a tagja, igaz, parlamentbe kerülése esetén a Párbeszéd frakciójába ülhet be. 

Ráadásul Márki-Zay már az elmúlt hetekben hirdetésekre költött több tízmillió forint fedezetét sem tudja hitelesen igazolni. 

Az MMM-nek viszont egyesületként semmilyen elszámolási kötelezettsége nincs, az elkövetkező ötven napban a kampányra fordított pénzekről nem kell nyilatkoznia, így a Magyar Közlönyben sem köteles ezt megjelentetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.