Népszerű a fiatalok körében a KRESZ- és nyelvvizsga-támogatás

Három év alatt már több mint 250 ezer vizsga díját igényelték vissza az érintettek. Rácz Zsófia fiatalokért felelős államtitkár szerint ezekkel a támogatási formákkal a fiatalok versenyképességét és mobilitását növelnék.

2022. 02. 06. 6:52
null
Budapest, 2018. március 15. Érettségi és államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvány. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A támogatások bevezetése óta múlt év végéig 123 809 KRESZ-vizsga-támogatás és 131 945  nyelvvizsga-támogatás iránti kérelem érkezett be a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz – derült ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adatszolgáltatásából. Az első sikeres nyelvvizsga díjához 2018. január 1-jétől, míg a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek-tanfolyam, illetve vizsga díjához 2018. július 1-jétől igényelhető támogatás.

A Magyar Államkincstár közölte azt is, hogy

az elismert igények alapján a jogosultak részére nyelvvizsga-támogatás címén összesen csaknem 3,8 milliárd forint, míg KRESZ-vizsga-támogatás jogcímen több mint 2,8 milliárd forint került kifizetésre.

– Az elmúlt években számos intézkedéssel segítettük a 14–35 éves korosztályt, csökkentettük anyagi terheiket. A KRESZ- és nyelvvizsga-támogatással célunk a fiatalok versenyképességének és mobilitásának növelése – kommentálta az adatokat a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára. Rácz Zsófia elmondta: 

az elmúlt három év adatai alapján úgy látják, hogy a nyelvvizsga és a KRESZ-vizsga visszatérítésének lehetősége népszerű volt a fiatalok körében, sokan vették igénybe a támogatást, annak ellenére, hogy a járványhelyzet megnehezítette a vizsgafolyamatot. 

– Ez a két vizsga azért különleges, mert ma már szinte alapkövetelmény, hogy mi, fiatalok nyelveket beszéljünk és tudjunk autót vezetni, ugyanakkor ezekkel a vizsgákkal járó költségek az első nagyobb kiadások az életünkben – fogalmazott a politikus. 

Rácz Zsófia szerint a kormány ezzel hozzájárul ahhoz, hogy egyenlő esélyeket teremtsen az életkezdésben és a versenyképességben minden fiatalnak, attól függetlenül, hogy kedvező vagy kevésbé kedvező anyagi háttérrel rendelkezik. 

– A nyelvvizsga-támogatással azok a fiatalok is élhetnek, akik már rendelkeznek nyelvvizsgával, ám annak egy magasabb fokozatát szeretnék elvégezni vagy egy új nyelvből tennének vizsgát – emlékeztetett a helyettes államtitkár. Hozzátette: a közlekedési alapismeretek elsajátítása pedig kulcs a forgalmi engedély megszerzéséhez, ami megfelelő mobilitást és a gyakorlatban jól hasznosítható készséget biztosít számukra is.

A magyar kormány 2020 nyarán kiterjesztette a KRESZ-vizsga és a nyelvvizsga után járó támogatást. – Egy új nyelv elsajátítására vagy a jogosítvány megszerzésére sokaknak a legideálisabb időszak az, amikor otthon vannak a kisgyermekükkel, ugyanakkor a támogatás kiterjesztésével a kormány nemcsak az édesanyákra gondolt, hanem a kisgyermekkel otthon maradó apákra és nagyszülőkre is – hívta fel a figyelmet Rácz Zsófia. 

Borítókép: Érettségi és államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.