A menekülteket segítjük, a törvényt megszegő határsértőket elfogjuk

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója nyilatkozott a Magyar Nemzetnek az illegális migránsokról, valamint az ukrajnai menekültekről. Az előbbiek törvényeinket megsértve, iratok nélkül érkeznek, az utóbbiak háború elől menekülnek, és Magyarországtól minden segítséget megkapnak.

2022. 03. 10. 16:30
Hercegszántó, 2021. november 12. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója beszél Hercegszántón, a határátkelõhely közelében tartott sajtótájékoztatón 2021. november 12-én. MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A háborús események tükrében változott az illegális migráció intenzitása, iránya? – kérdeztük Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadóját.

– Elöljáróban néhány adat, elsőként a magyar–ukrán határról. Máig közel háromszázezren lépték át a határt. Több mint 84 százalék ukrán, 11 százalék magyar, öt százalék pedig harmadik országbeli. Egy részük ismerősökhöz, rokonokhoz ment, olyanokhoz, akik már egyébként is itt dolgoztak, egy részük Nyugat-Európába tart. Olyanok is vannak, akikért saját kormányuk küld repülőgépeket, hogy hazaszállítsa őket, mint például az indiai diákokért. Eddig 116 menekültet kellett kórházi kezelésben részesíteni. Ezek a legfontosabb adatok a menekültekről.

– Mi várható az ukrajnai határon?

– Minél közelebb ér a háborús helyzet a magyarok lakta területekhez, és minél több nagyváros ostroma zajlik Kelet-Ukrajnában, ahol időnként humanitárius folyosót nyitnak a civilek számára, annál nagyobb számú menekült érkezhet. Arra számíthatunk, hogy az a menekültáradat, ami már elérte Magyarországot, fokozódni fog és számszerűen is növekedhet. A magyar hatóságoknak, a karitatív szervezeteknek és az adományozóknak is erre kell felkészülni.

– Mi a helyzet a déli határainkon?

– A szerb határszakasszal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy idén szerda éjfélig 28 511 fő határsértőt fogtunk el, tavaly ugyanebben az időszakban 18 336 határsértő volt, tehát több mint tízezer fővel többen érkeztek illegálisan eddig. 242 embercsempész ellen folytatunk eljárást, tavaly ugyanekkor 196 ellen. Ezek a legfontosabb adatok. A határsértő mozgás a déli relációban irányát, aktivitását, csoportos jellegét és időnként erőszakos fellépését tekintve nem változott. Ez megegyezik az orosz–ukrán háború előtti időszakban tapasztaltakkal. Ebből az következik, hogy megfelelő katonai és rendőri erőt kell ott tartanunk, amely a különféle civil szervezetekkel szoros együttműködésben ugyanolyan intenzív járőrözéssel, gyors reagálással kell, hogy őrizze a határt, mint ahogy azt tette a háborús válság kirobbanását megelőzően.

– A civil szervezetek közül kiemelhetjük a polgárőröket, akik fontos szerepet játszanak a határőrizetben és a mélységi munkában egyaránt?

– Külön megállapodás történt a polgárőrök bevonásáról, amihez a kormány segítséget is adott. Az állam az Országos Polgárőr Szövetségnek átutalt összeggel támogatja azoknak a határhoz történő szállítását, elhelyezését, akik nem a határ térségében élnek. Illetőleg a közvetlenül a határ térségében lévő kistelepüléseken az állam pénzügyi segítséget nyújtott az önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok megerősítésére vagy – ahol még nem volt eddig – a létrehozására.

– Kijelenthető, hogy a háborús helyzet ellenére a déli határunkra nehezedő súlyos nyomás továbbra is fennáll? A balkáni útvonalon várható mozgásokról milyen információk állnak rendelkezésükre?

– Az előrejelzéseink szempontjából számunkra a görög–török határon tapasztaltak, valamint a törökországi migrációs mutatók a mérvadók. Akik ott megjelennek, előbb-utóbb a balkáni útvonalon a déli határainkhoz érnek. A görög–török határon, illetve Törökországban jelentős növekedést lehet látni. Elsősorban afgánok és szíriaiak érkeznek Törökországba, de vannak afrikaiak is, sőt újabban kubaiak (!), akik légi járattal tették meg eddig az utat, és a napokban értek oda a török–görög határhoz. Ez az előrejelzés jelenleg. Ennek megfelelően kedden útnak indult egy újabb magyar rendőri kontingens Észak-Macedóniába, hogy segítséget nyújtson az észak-macedón határőrizethez. A missziónak már nagy hagyománya van, összhangban azzal, hogy igyekszünk a határsértő mozgást minél nagyobb távolságra megállítani a magyar határtól. Ugyanakkor igyekszünk a szerbekkel való együttműködés fejlesztésére is, elsősorban az embercsempész-bandákkal kapcsolatos információcserében, illetve az államhatáron a magyar–szerb rendőri erőknek a közös járőrözésében, ami a határ mindkét oldalán zajlik. Összefoglalva: folyamatos, permanens az a nyomás, ami a szerb–magyar államhatárra, illetve az ott lévő technikai eszközökre, valamint a rendőrökre és a katonákra nehezedik. Folyamatosan, nagy számban, csoportosan, embercsempész-bandák segítségével, időnként erőszakosan érkeznek az illegális migránsok.

Borítókép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Hercegszántón, a biztonsági határkerítésnél (Forrás: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.