Az elégséges szolgáltatások meghatározása mellett élhetnek a sztrájkjoggal a pedagógusok

Az alapvető jogok biztosa szerint fontos, hogy idén ne legyen több olyan konfliktus, amelyeknek elszenvedői a gyermekek.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2022. 03. 01. 18:02
Diákok kitöltik a feladatlapokat a központi írásbeli felvételi vizsgán az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 2015. január 17-én. Ezen a napon 480 intézmény 499 vizsgahelyszínén tartják a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokban, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára. Orosházán 260 fiatal ír felvételit.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Oroshza, 2015. janur 17. Dikok kitltik a feladatlapokat a kzponti rsbeli felvteli vizsgn az Oroshzi Tncsics Mihly Gimnzium, Szakkzpiskola s Kollgiumban 2015. janur 17-n. Ezen a napon 480 intzmny 499 vizsgahelysznn tartjk a kzpfok iskolk kzponti rsbeli felvteli vizsgit a 8 s a 6 vfolyamos gimnziumokban, tovbb a 9. vfolyamra s az Arany Jnos Tehetsggondoz Programba jelentkezk szmra. Oroshzn 260 fiatal r felvtelit. MTI Fot: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sztrájkhoz való alkotmányos jogukkal a pedagógusok is csak akkor élhetnek, ha az elégséges szolgáltatások körét jogszabály, a felek megállapodása, ennek hiányában a bíróság jogerős végzése egyértelműen meghatározta 

– jelentette ki az alapvető jogok biztosa közleményében. 

A gyermekek oktatáshoz való jogának a pedagógus sztrájk alatti érvényesülése érdekében megfogalmazott dokumentum szerint elégséges szolgáltatás nyújtásának hiányában nem garantálható, hogy a gyermekek oktatáshoz való joga a sztrájk időtartama alatt is érvényesüljön. A gyermekek a sztrájk következtében ne szenvedjenek hátrányt, vagyis az elmaradt oktatást utólag pótolni kell, ideértve azt a helyzetet is, ha ez szükségképpen csak többlet iskolai jelenléttel, a szabadidő rovására lesz megvalósítható – hangsúlyozta az alapvető jogok biztosa. 

Kitért ugyanakkor arra is, hogy az elmúlt két tanévben a járvány miatti online oktatás nagy terheket rótt a pedagógusokra, gyermekekre és a szülőkre egyaránt. Különösen fontos ezért, hogy a mostani tanévet ne terheljék további olyan konfliktusok, amelyeknek elszenvedői a gyermekek lehetnek – tette hozzá.

A pedagógussztrájk miatt felszínre került feszültségek megoldása kizárólag a gyermekek legjobb érdekeit szolgáló módon, a gyermekek oktatáshoz való alkotmányos jogának sérelme nélkül történhet – emelte ki az alapvető jogok biztosa, aki szólt az alaptörvény rendelkezéséről is, amely szerint a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni. E kötelezettség magában foglalja gyermekük taníttatását, ezért különösen aggályos minden olyan, érdekképviseleti szervezetek vagy pedagógusok részéről történő megnyilvánulás, amelyben arra kérik a szülőket, hogy tevőlegesen szegjék meg alaptörvényi kötelezettségüket és ne küldjék iskolába tanköteles gyermeküket. Mindezek tükrében kiemelten kérte mind az érintett szakszervezeteket, pedagógusokat, mind pedig a szülőket, hogy tartsák szem előtt az alaptörvényből fakadó kötelezettségeiket és a gyermekek legfontosabb érdekeit.

Jelen helyzetben a leginkább kiemelt szempont a tanuló gyermekek szellemi fejlődésének „oltalmazása”, ugyanis a sztrájk és ebből következően az oktatás bizonytalan ideig tartó szüneteltetése esetén az ő helyzetük válna a legkiszolgáltatottabbá. 

Kiemelte, hogy az oktatásból való kiesés súlyosan negatív hatása nem feltétlenül azonnal, hanem közép vagy hosszú távon jelentkezik – mutatott rá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.