Az EMMI köszönetet mondott a pedagógusoknak, a PDSZ tüntetett

A pedagógusok helyzetének javításáért rendezett tüntetést a Parlament előtt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Ne dolgozz ingyen és több társszervezet.

Munkatársunktól
2022. 03. 19. 18:45
Pedagógusok Szakszervezete Országos Iroda Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esemény moderátora Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke volt. Elsőként Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja arról beszélt, hogy 2014 óta a tanárok helyzetével kapcsolatos érdemi változás nem történt, de a sztrájk kezdete óta is csak az ígéretek száma nőtt. Szerinte ha a kormány ugyanannyi energiát fektetett volna ezek megvalósításába, mint az elégedetlenség kifejezésének megakadályozásába, akkor eljönne a kánaán. Hangsúlyozta, hogy március 16-tól határozatlan idejű sztrájk indult, és húszezren nem vették fel a munkát, de ennél is többen lettek volna, ha több intézményben nem rendeltek volna el tanítás nélküli munkanapot vagy rendkívüli szünetet. 

Az eseményen felszólalt még több szülő és tanár is, a tüntetés felvezető videóját a FreeSZFE Egyesület készítette és küldtek néhány videóüzenetet is. 

Nagy Ervin színész az RTL Klubon vetített sorozatára utalva elmondta, hogy ő csak a tévében tanár, ezért nem tudja, milyen zötykölődni hajnalban a villamoson és az éhes gyereknek megtanítani a szorzótáblát, de azt tudja, hogy a tanárok a magyar értelmiség utolsó védőbástyái, és nem szabad hagyni, hogy elvesszenek. A színész beszélt azokról a tanárairól, akik nagy hatással voltak rá, majd egy 12 pontból álló programot olvasott fel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma eközben közleményében ismét köszönetet mondott a tanároknak, akiknek elsöprő többsége gondolta úgy, hogy nem a sztrájknak van itt az ideje háború idején, és az iskolákban gondoskodni kell azokról a gyermekekről is, akik most érkeztek Magyarországra. Emlékeztettek, szerdán a tanárok 87 százaléka gondolta úgy, hogy most nem a sztrájknak van itt az ideje. Kiemelték, hogy a sztrájkban részt vevők száma lényegesen elmarad a januári sztrájkban részt vevőkétől, a hét folyamán pedig még tovább csökkent. A minisztérium továbbra is arra kérte a pedagógusokat, hogy a mozdonyvezetőkhöz hasonlóan fontolják meg a sztrájk felfüggesztését.

Ahogyan arról a héten már beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a kormány álláspontja szerint a tanárok követelései jogosak, és Brüsszelben jelenleg is tárgyalnak a következő hétéves költségvetésről, amelynek elfogadása esetén legalább az ígért, háromszor tízszázalékos béremelés megvalósul. Hangsúlyozta, hogy több százmilliárd forintot igényeltek a tanárok bérének emelésére az EU-tól. A miniszter elmondta, hogy reményei szerint a megállapodás hamarosan létrejön, és akkor uniós, illetve nemzeti forrásokból megtörténhet a pedagógusok béremelése.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Katona Vanda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.