Nem hajlandó szóba állni egy pedagógussal Márki-Zay oktatáspolitikusa

A XXII. kerületet és a XI. kerület egy részét is magába foglaló dél-budai 18-as választókörzetben induló momentumos országgyűlési képviselőjelölt, Tóth Endre csak akkor válaszolt volna az előválasztás előtt egy pedagógus kérdéseire, ha az írásba adja, hogy aláírja az Orbán-kormány leváltásról szóló nyilatkozatot. Márki-Zay Péter szakirányú végzettség nélküli oktatási felelőse ugyan ígéretet tett arra, hogy később fogadja az említett pedagógust, Wittmann Juditot, de a találkozó azóta sem jött létre. Különösen furcsa ez egy olyan időszakban, amikor a baloldal folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy figyelembe kívánják venni a pedagógusok kívánságait, kérdéseit és érveit.

Munkatársunktól
2022. 03. 24. 14:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wittmann Judit harminckilenc éve tanít és először 2019-ben, az akkori önkormányzati választások kapcsán szerette volna megismerni a Momentum ifjúsági tagozatának drogliberalizációs elképzeléseit, de akkor Tóth Endre letiltotta a Facebookon hivatalos oldaláról. Így tett Havasi Gábor, akkori XXII. kerületi polgármester-jelölt is, aki mentőápolói végzettséggel jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester egészségügyi tanácsnokaként tevékenykedik, és a fővárosi elszámoltatási bizottság elnöki tisztét is ellátja.

Később felvettem Tóth Endrével a kapcsolatot a Momentum hivatalos párt oldalán, mert szerettem volna többet megtudni a párt oktatási programjáról. Válaszában azonban azt írta, csak akkor fog velem szóba állni ezzel kapcsolatosan, ha hitelt érdemlően igazolom neki, hogy rá szavazok az előválasztáson. Kérdésemre, hogy mindezt nyilvánossá tehetem-e saját Facebook oldalamon, ahonnan a kérdéssor elindult, azt válaszolta: nem járul hozzá 

– mondta a pedagógus, aki most úgy döntött, hogy az eltelt fél év távlatából és a meg nem válaszolt kérdései okán mégis nyilvánosságra hozza a történteket.

Wittmann Judit elutasította a politikai zsarolást, viszont továbbra is szerette volna megismerni a Momemtum programjának részleteit. Ezért 32 kérdést fogalmazott meg először Tóth Endrének e-mailben, majd válasz hiányában a Huszonkettő.hu oldalon, nyílt levél formájában úgy, hogy a laikusok is értsék. 

A tanárnő a többi között a „magtanterv” tartalmáról, a pedagógusok adminisztratív terheinek csökkentésével, a tankerületek megszüntetésével, az integrációval, a szegregációval és a tehetséggondozással kapcsolatos konkrét elképzeléseiről, a gyermekek szexuális neveléséről, illetve az egyházi és állami iskolák finanszírozásáról kérdezte a politikust, de egyik felvetésére sem kapott választ.

Miután a kérdéseket a budafoki Huszonkettő.hu portál nyilvánosságra hozta, Perlai Zoltán, a település DK-s önkormányzati képviselője a pedagógus néhány kérdését kiragadva fogalmazott meg véleményt a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatban a saját blogján. Mint írta, nem akarja megvédeni Tóthot, viszont szeretné meggyőzni Wittmann Juditot, hogy „téves úton jár, az őt erre az akcióra felkérőkkel együtt nem előre, hanem hátra felé közlekedik.” Konkrétumok azonban ebből az írásból sem derülnek ki a baloldal oktatási programjáról.

Kerestük telefonon Tóth Endrét, aki előbb arra hivatkozott, hogy nincs ideje válaszolni, majd azt kérte, küldjük el neki írásban a kérdéseinket. Választ azonban azóta sem kaptunk.

Tóth Endre az önéletrajza alapján közgazdász és szociológusi végzettséget szerzett, majd 2019-én beiratkozott az ELTE neveléstudományi doktori iskolai képzésére. Arról azonban nem találtunk információt, hogy ezt befejezte-e. Alig egy évig dolgozott az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.-nél és még két évet sem töltött elemzési referensként az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatás- és kutatásstratégiai főosztályán. 2014 és 2019 között öt munkahelye volt, azóta önkormányzati képviselő, külső bizottsági tag a fővárosi önkormányzatban, illetve a Momentum elnökségi tagja lett. Saját bevallása szerint „oktatáspolitikusnak tartja magát”. Ezért is különös, hogy miért nem válaszol egy csaknem negyven éve a tanári pályán dolgozó mesterpedagógus szakmai kérdéseire, és miért nem hajlandó találkozni vele. Különösen torz képet fest Tóth politikai zsarolási kísérlete a Márki-Zay Péter-féle baloldali összefogásról, amely folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy ők pártállástól függetlenül meghallgatják a pedagógusok kéréseit.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Tóth Endre (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.