A volt főbíró is ítélkezett a liberális „civilek” ügyében

A Kúria nem találta jogsértőnek, hogy a liberális „civil” szervezetek a népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdítottak.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 04. 16. 11:03
null
Budapest, 2022. április 3. Szavazók a szavazófülkében az országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról több sajtóorgánum is beszámolt, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) több „civil” szervezetet is megbírságolt, mert azok érvénytelen szavazásra buzdítottak az április 3-i gyermekvédelmi népszavazáson – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.Ezek között a megbírságolt szervezetek között megtalálhatjuk többek között a Nyílt Társdalom Alapítványok magyarországi képviselőit, mint az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szervezeteket, melyeket egyenként 176 ezer forintra büntettek.

Az NVB így indokolta döntését: „Az érvénytelen szavazat egy jogsértő szavazat, szembemegy a népszavazás céljával és a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseivel, az ilyen szavazatra való buzdítás ezért egy jogellenes tevékenység.”Egy tegnapi hír alapján a Kúria a fentiek ellenére nem találta jogsértőnek, hogy a szóban forgó liberális „civil” szervezetek a népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdítottak, így a bíróság megváltoztatta az NVB ezzel kapcsolatos határozatát.Az eljáró háromfős bírói tanács szerint – amelynek tagja volt Darák Péter a Kúria korábbi elnöke is – a „civil” szervezetek kampányukkal a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogukat gyakorolták. 

Mint ahogy arról beszámolt a Tűzfalcsoport, 2011. december 13-án titkos szavazással megválasztotta az Országgyűlés Darák Pétert a Kúria, Handó Tündét pedig az Országos Bírói Hivatal elnökévé.

A balliberális sajtó a megválasztásának pillanatától a tenyerén hordozta a legfőbb bírói fórum vezetőjét.A Hvg.hu a választás eredményéről szóló beszámolójában élesen támadta az OBH elnökét – bírósági forrásokból az online lap úgy tudta, hogy Handó Tünde „közeli barátja a kormányfő családjának; Lévai Anikóval az elmúlt évtizedekben számos közös, nyilvános programon vett részt, többek között színházba is együtt járnak”.Ehhez képest Darákról csupán száraz önéletrajzi adatokat közöltek, kiemelve, hogy korábban igen jelentős versenyjogi ügyekben hozott döntéseket a Legfelsőbb Bíróságon.

Az egyébként a kormány által támogatott tisztségre jelölt személyeket nem a tenyerén hordozó Index.hu is kerülte Darák kritikáját, kiemelve a Fidesz jelöltjéről, hogy a nagyobbik kormánypártba korábban nem lépett be, a Medgyessy-kormány első hónapjaiban részt vett a közigazgatási nem peres eljárásról szóló 2005-ös törvény kodifikációjában. 

Mint ahogy arról is beszámolt a Tűzfalcsoport, hogy Darák meghívta a Kúriára a Soros-egyetem egyik professzorát, Rév Istvánt. Akkoriban a meghívás némi meglepetést keltett, hiszen Rév 2015-ben a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem igazgatójaként, a Szabad Európa és a Szabadság Rádió egykori archívumának (Nyílt Társadalom Archívum) vezetőjeként Magyarországot és Orbán Viktort nácizó publicisztikát írt a New York Times véleményrovatába.

Visszatérve az alapügyre, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy néhány napja a Kúria érdemi vizsgálat nélkül utasította el az egyik mostani „győztes”, a Háttér Társaság felülvizsgálati beadványát, amelyet a szervezet szintén azért nyújtott be, mert az NVB hárommillió forintra bírságolta a gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen voksolásra buzdítás miatt.A legfőbb bírói fórum úgy érvelt akkor, hogy a kérelem nem tartalmazott érdemi érvelést, és nem jelölte meg, hogy az NVB határozatát miért tekinti a kérelmező jogsértőnek.A Háttér Társaság jogi képviselője abban az ügyben a fővárosi ingatlanügyekben is felbukkanó Tordai Csaba ügyvéd volt.

Végső soron persze a kifejtettek csak erősítik azt a megállapítást, hogy a magyarországi liberális  baloldal – Orbán Viktor miniszterelnök szavaival élve – valóban Soros György egyik, ha nem a legrosszabb befektetése volt.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Választás 2022 (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.