Egymásnak esett Márki-Zay Péter és Jakab Péter

A bukott kormányfőjelölt szerint a Jobbik-elnök közönségének nagy része DK-s szavazó. Jakab szerint Márki-Zay rúgott bele a jobbikos szavazókba.

2022. 04. 05. 15:54
KARÁCSONY Gergely; DOBREV Klára; MÁRKI-ZAY Péter; FEKETE-GYÕR András; JAKAB Péter
Budapest, 2021. október 23. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Gyõr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tartott sokáig a baloldali ellenzéki összefogás, a választás után azonnal egymásnak esett és egymást hibáztatja a baloldal történelmi vereségéért Márki-Zay Péter és Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Márki-Zay Péter Gyurcsány Ferenc és a háború mellett a Jobbikot okolta leginkább a választási vereségért a Partizán című műsorban. 

A baloldali összefogás bukott miniszterelnök-jelöltje szerint komoly problémát jelentett, hogy a Jobbiknak sem sikerült hozni a 2018-as szavazóit az összefogásba, mert a négy évvel ezelőtti egymilliós tábor nagyjából harmadolódhatott a Mi Hazánk, a Fidesz és a baloldal között. Márki-Zay szerint a Jobbik-elnök közönségének nagy része DK-s szavazó.

Márki-Zay ugyanakkor kiemelte, hogy továbbra is hisz a baloldali összefogásban, amellyel – mint mondta – nagyon jó programot állítottak össze. Mikor a Partizán műsorvezetője, Gulyás Márton felvetette, hogy mindenhol, listán és az egyéni körzetekben is kevesebb szavazója volt a baloldalnak, mint 2018-ban, amikor még nem fogtak össze, Márki-Zay azt felelte, hogy ezt célozta a Fidesz kampánya, amely arra irányult, hogy elbizonytalanítsa az ellenzékieket. Kérdésre válaszolva Márki-Zay beismerte: senki nem gondolta, hogy ez lesz az eredmény, hiszen az exit polljuk is listás ellenzéki fölényt jelzett. Tehát meglepően sikeres volt a „gyűlöletpropaganda” – állította.

Jakab Péter Jobbik-elnök viszont az ATV-ben Márki-Zay Pétert vonta felelősségre, amiért szerinte a volt jelölt megbuktatta az ellenzéket. 

Épp eleget mostam a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét, ebből nekem most már elég volt!

– kelt ki magából Jakab, aki azt is mondta, a kampány alatt sokszor beszélt Márki-Zay Péterrel, és nem rejtette véka alá, hogy vannak gondjai vele, például nem kellett volna mindig kétórás élő bejelentkezéseket csinálnia. Jakab azzal érvelt még, hogy amikor ő a kampány alatt járta az országot, neki nem a Fidesz tetteit kellett magyaráznia, hanem Márki-Zay szavait, mondatait. 

Jakab szerint Márki-Zay ellenzéki előnyből fél év alatt brutális hátrányt csinált. 

Jakab szerint a Jobbik szélsőséges kijelentéseivel szimpatizáló szavazói átpártoltak a Fideszhez és a Mi Hazánkhoz. – Mi szavazókat hoztunk a bizonytalanok táborából. Egy évvel ezelőtt 250 ezer új jobbikos szavazatot tudtunk becsatornázni, Márki-Zay Péter elvesztette őket. Belerúgott a jobbikos szavazókba és a DK-s szavazókba az előválasztás után – mondta Jakab, aki szerint a választó nem úgy működik, hogy ő ráparancsol, hogy szavazzanak az összefogásra. Márki-Zay Péternek a hat párt szavazótáborát kellett volna együtt tartania – vélte.

Borítókép: Ellenzéki összefogás (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.