KINCS: Magyarországon elismerik az édesanyákat

Tízből nyolc magyar szerint az anyák tartják össze a családokat és a gyermekek nevelésében nekik van a legnagyobb szerepük – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) anyák napi kutatásából. Az országosan reprezentatív, ezer fő telefonos megkérdezésével készült felmérés szerint a válaszadó felnőttek többsége hálával tekint az édesanyjára, amiért felnevelte. Közel háromnegyedük szerint ma Magyarországon megbecsülik az édesanyákat, többségük szerint pedig a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni.

Magyar Nemzet
2022. 04. 29. 10:16
null
Budapest, 2019. október 27. Egy fiatal anya germekeivel sétál egy babaváró támogatást hirdetõ plakát mellett a Városligetben. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László Forrás: A babaváró támogatás az egyik legjobb és legnépszerűbb konstrukció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anyák napja már közel egy évszázada meghatározó ünnep a magyar családok életében, először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére köszöntötték az édesanyákat. A KINCS kutatásában arra volt kíváncsi, hogy hogyan gondolkodnak az emberek az édesanyák szerepéről a családokban és a társadalomban.

A megkérdezettek közel négyötöde, azaz 78 százalék egyetértett azzal az állítással, hogy az édesanyák tartják össze a családokat, 77 százalékuk pedig úgy gondolta, hogy az anyáknak van a legnagyobb és legfontosabb szerepük a gyermekek nevelésében. A gyermekesek, az idősebbek, a nők és a vidéken élők között ennél is nagyobb volt az egyetértők aránya.

A válaszadók többsége szerint a családpolitikát elsősorban az édesanyákra kell alapozni, tízből hatan ezzel teljesen egyetértettek, negyedük egyet is értett, meg nem is, és csak hatoduk volt elutasító. Különösen a gyermekesek, a nők és az idősebbek tudtak jobban azonosulni ezzel az állítással.

A válaszadók személyes életére vonatkozóan kiderült, hogy az emberek nagy része, 83 százalékuk hálával tekint az édesanyjára, amiért és ahogy felnevelte őt, tízből heten teljes mértékben elégedettek azzal, ahogyan az édesanyjuk nevelte őket, és csak 3 százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen.

A felmérésből az is megállapítható, hogy a magyarok többsége, 71 százalék szerint hazánkban össztársadalmi szinten is megbecsülik az édesanyákat és elismerik a családokért végzett munkájukat.

A Kopp Mária Intézet kutatása megmutatta, hogy Magyarországon tisztelet övezi az édesanyákat, a családokon belül és a társadalomban is elismerést kapnak. Az emberek úgy érzik, hogy az anyák tartják össze a családokat, nekik van a legfontosabb szerepük a gyermeknevelésben, és a családokért ők teszik a legtöbbet.

Borítókép: illusztráció, fiatal anya gyermekeivel sétál a Városligetben (fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.