időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Erős alkotás lett, de több történelmi hibája is van A besúgónak

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner
2022.05.28. 13:10 2022.05.28. 14:49
Erős alkotás lett, de több történelmi hibája is van A besúgónak

Minden kisebb-nagyobb történelmi hibája, pontatlansága ellenére A besúgó erős  alkotás lett

  állapította meg a Mandinernek adott interjúban a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) ügyvezető igazgatója, kiemelve: a sorozat nagyon jól ábrázolja a hatalomtól való függést, és azt, hogy a diktatúra fenyegető árnya hogyan lengi körül az összes szereplőt, hogyan határozza meg cselekedeteit, még a pártállam embereiét is.

Nyári Gábor szerint ugyanakkor több kisebb-nagyobb pontatlanság van, amit kifogásolni lehet az HBO Max népszerű sorozatában. 

Ilyenek az újabb korokra jellemző ruhák vagy a modernizált nyelvhasználat, de ennél is fontosabb az ügynöki munka bemutatása, ami a történelmi tények ismeretében nem mondható hitelesnek. A magyar állambiztonság ugyanis az ábrázoltnál sokkal profibb volt, kifinomultabb és mondhatjuk úgy, hogy személyre szabottabb módszereket alkalmaztak.

Emellett az ilyen típusú ügynök feladata a jelentéstétel volt, biztonságos, biztosított körülmények között. A sorozat főszereplője a besúgóként tevékenykedő egyetemista viszont nem egy alkalommal túllépte „hatáskörét”, kompromittálódott, illetve volt olyan, hogy hivatkozott is hálózati kapcsolataira. A valóságban ez nem történhetett volna meg, vagy az adott személyt azonnal leépítették volna magyarázta a Retörki ügyvezető igazgatója. 

Nyári Gábor továbbá arra is kitért, hogy a sorozatban bemutatott ellenzéki mozgalomnak nincs mélysége. Elmondása szerint a magyar ellenzék ennél sokkal összetettebb, sokrétűbb csoportokból állt, amelyek  sokkal komplexebb világképük volt.

Arra a kérdésre, hogy fellehető-e valamiféle párhuzam a sorozatban szerepeltetett karakterek, illetve Magyarország vezető politikusai között, úgy reagált: 

egy az egyben egyik jelenlegi politikai szereplő sem lett beledolgozva a sorozatba.

 Mint mondta, nyilván vannak áthallások, a mának szóló üzenetek, ezek közül viszont csak egyet gondol olyannak, ami túlzottan is a jelenről szólhat, mégpedig amikor az egyik karakter arról beszél, hogy nem akar olyan országban élni, ahol az adott időszakokat egy emberről nevezik el. A sorozatban a Horthy-, Rákosi- és Kádár-korszakokról beszélnek, de tudva azt, hogy a mai ellenzék milyen gyakran használja az „Orbán-rendszer” kifejezést, könnyű ezt a gondolatot egyfajta aktuálpolitikai állásfoglalásként is értelmezni  fogalmazott az igazgató. 

A teljes interjú IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A besúgó című sorozat főszereplői. (Fotó forrása: HBO)