időjárás 22°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Jól bírják a nehézségeket a hazai töltőállomások

Forrás: Hirado.hu
2022.05.28. 16:19 2022.05.28. 21:53
Jól bírják a nehézségeket a hazai töltőállomások

Jól vették az akadályt a hazai töltőállomások, amelyeknek péntektől kétféle árat kell érvényesíteniük, attól függően, hogy magyar vagy külföldi gépjármű tankol-e náluk. Magyar forgalmival továbbra is 480 forintért lehet tankolni. Orbán Viktor tegnap este telefonon tárgyalt Boris Johnson brit kormányfővel. A két vezető több Európára nehezedő kihívást is hasonlóan lát. Például a brit kormány is adót vetett ki az extraprofitot termelő olaj- és gázipari cégekre. Az M1-en nyilatkozó szakértő szerint az Orbán Viktor vezette kormány saját évtizedes receptjét követi, amikor a válságkezelés árát nem az emberekkel, hanem az extra-profitot termelő cégekkel fizetteti meg – idézi az M1 Híradóját a Híradó.hu.

Az olaj- és gázágazat rendkívüli nyereséget termel, de nem az extra kockázatvállalásuk vagy a hatékonyságuk miatt, hanem azért, mert emelkednek az energiaárak

– ezt a brit Guardian írta azután, hogy a brit kormány átmenetileg 25 százalékos rendkívüli adót vetett ki az olaj- és gázipari vállalatok profitjára. A lap megjegyzi: az intézkedéssel a brit kormány a háztartásokat, az embereket támogatja a lehető legigazságosabb módon.

Ezek az adóintézkedések a következő egy évben ötmilliárd font költségvetési bevételt eredményeznek, a kormány ebből is hozzá tud járulni a családok megélhetési költségeihez

– mondta Rishi Sunak brit pénzügyminiszter.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken tárgyalt telefonon Boris Johnson brit kormányfővel. Áttekintették az ukrajnai helyzetet, illetve Orbán Viktor megerősítette: Magyarország kész részt venni az Európai Unió háború elleni erősfeszítéseiben, de az ország energiaellátását nem fogja kockára tenni. Abban is megállapodtak, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak.

 

A rezsivédelmi és a honvédelmi alap is jelentősen növekedhet

A brithez hasonló intézkedést vezetett be a magyar kormány is. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a héten ismertette: nyolc területen azokat a szektorokat, illetve vállalatokat sújtják különadóval, amelyek a koronavírus, a magas infláció és a háborús helyzet miatt a közelmúltban – és akár most is – extraprofitra tettek és tesznek szert. A pénz a rezsivédelmi, valamint a honvédelmi alapba kerül majd.

A két alap idén összesen 900 milliárd forint. Ebből a rezsivédelmi körülbelül 700, a honvédelmi pedig 200 milliárd. Jövőre természetesen mindkét alap növekedhet, hiszen van gazdasági növekedés, van infláció, tehát a bevételek növekednek

– fejtette ki.

A kormány az üzemanyagárstop kapcsán is szigorítást vezetett be – erről Gulyás Gergely beszélt a Kormányinfón.

Péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak 480 forint/literes áron a hazai kutaknál, aminek az a célja, hogy megakadályozzák a benzinturizmust.

A töltőállomások bejáratánál a hatósági ár látható, a töltőfejek fölött a kijelzőn viszont az üzemanyagárstop nélkül fizetendő összeg jelenik meg. Az M1 stábja által meglátogatott kútnál a 95-ös benzin literenként 717 forint a külföldieknek, a magyar autósoknak pedig 480 forint. A kedvezményhez a kutaknál be kell mutatni a forgalmi engedélyt.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Benzinkút Budapesten (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.