Mocskolódás helyett új arcokra van szükség a baloldalon

– A választási kudarcért a baloldali összefogás mindegyik vezetője felelős, akik a koronavírus-járvánnyal és az ukrajnai háborúval sem tudtak mit kezdeni – hangsúlyozta a Magyar Nemzet kérdésére Rózsa László Péter. A Demokratikus Koalíció egykori politikusa szerint – akinek az indulását Gyurcsányék többféleképpen is próbálták ellehetetleníteni – sárdobálás helyett a baloldalon új emberekre, új arcokra és új összefogásra lenne szükség.

2022. 05. 02. 6:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali összefogás először is nem volt „baloldali”, másodszor csak látszatösszefogás volt, a színét változtatni kívánó Jobbik és a Márki-Zay Péter körüli Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) pedig csak ártott a szövetségnek – értékelte a szivárványkoalíció vereségének okait Rózsa László Péter, megjegyezve: 

különösen a baloldali előválasztás és az utána következő tartalmatlan kampány miatt számára egyáltalán nem volt meglepő a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelme.

A Valódi Demokrata Párt óbudai országgyűlési képviselőjelöltje szerint a választási kudarcért a baloldali összefogás pártjainak mindegyik vezetője felelős, akik a koronavírus-járványt és az ukrajnai háborút sem tudták érdemben kezelni. – A Jakab Péter vezette Jobbiknak saját magát kellett kiherélni ahhoz, hogy szalonképes legyen, viszont lehetett tudni, hogy a párt vidéken sem olyan erős, hogy alternatíva legyen a kormánypárti jelöltekkel szemben, hozzájuk hasonlóan pedig a Momentumnak sem sikerült igazi vidéki bázist kiépíteni. 

Az MSZP használható politikusait fokozatosan bekebelezte a Demokratikus Koalíció (DK), amin a Párbeszéd és az LMP – komoly bázis híján – függelék volt. Érdemes megjegyezni – folytatta –, hogy a DK–Jobbik-szövetség is sokakat elbizonytalanított, Jakab Péter cukiskodása pedig egyértelműen a Fideszhez és a Mi Hazánkhoz sodorta a Jobbik nemzeti radikális szimpatizánsait.

Szintén a Mi Hazánknak segített a Covid minden párt részéről történő átpolitizálása is, a végén pedig a baloldali összefogás az orosz–ukrán háborúval sem tudott mit kezdeni – fejtegette a hatpárti összefogás kudarcának okait a DK egykori politikusa, akinek elmondása szerint Gyurcsány Ferenc – Szabó Tímea győzelme érdekében – egyértelműen megmondta, hogy nem indulhat a baloldali előválasztáson. Rózsa továbbá úgy véli, az is nyilvánvalóan a DK-nak „köszönhető”, hogy a kampány során egyetlen baloldali médium sem tett említést róla. 

 

Arra a kérdésre, hogy a baloldali jelöltek közül a 10. számú választókerületben miért a Párbeszéd társelnöke Gyurcsányék kegyeltje, úgy reagált: 2018-ban Szabó Tímeát az MSZP–Párbeszéd-szövetség jelöltjeként támogatta Gyurcsány Ferenc, akkor viszont az MSZP jobb tárgyalási pozícióban volt. Legutóbb pedig elsősorban Szabó Tímea társelnöki és frakcióvezetői tisztsége dominált, ami ahhoz volt szükséges, hogy kevesebb vita legyen az „összefogáson” belül – vélekedett a politikus. 

Rózsa László Péter szerint a jövőt illetően mocskolódás és sárdobálás helyett új emberekre, új arcokra és új összefogásra van szükség a baloldalon, amelynek egyik biztosítéka a Valódi Demokrata Párt lehet. – Az országnak elsősorban békére, a magyaroknak pedig nyugalomra, valamint életminőségük jelentős javítására van szükség. 

Éppen ezért a Valódi Demokrata Párt egyebek mellett vissza kívánja szorítani a gazdasági és politikai korrupciót, bővíteni szeretné a közösségi vállalkozások lehetőségeit, és nemektől függetlenül, azonos munkáért azonos bérezést biztosítana. 

A közoktatásban egyénre szabott oktatást szorgalmaz, és azt is különösen fontosnak tartja, hogy minden sérült és sajátos nevelést igénylő gyermek is egyénre szabott oktatást kapjon. Az oktatást a készségek fejlesztésének irányába szeretné mozdítani, szabad tankönyvválasztást és oktatói szabadságot biztosítana, illetve az oktatók bérét is rendezné. Kiemelten fontosnak tartja az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelését, amelyhez az egészségügyi ellátó intézmények közforrásait kellene növelni, az orvosok és ápolók elvándorlásának megállításához pedig a bérek rendezése mellett, a munkahelyi körülmények nagyfokú javítását is elengedhetetlennek tartja – részletezte a Valódi Demokrata Párt céljait az ex-DK-s politikus.

Rózsa László Péter továbbá kiemelte, pártja számára különösen fontos a gyermekek egészsége is, ezért kiterjesztenék, hogy a tartósan beteg és sérült gyermekek után 18 éves korig járjon a gyermekgondozást segítő ellátás, valamint bevezetnénk, hogy minden gyermeknek hároméves koráig járjon ingyenes gyógyszerellátás, a korhatárt pedig évről évre emelnék. A Valódi Demokrata Párt megemelné a családi pótlékot, valamint anyagilag támogatná az egyedülálló szülőket is. A tervek szerint emellett minimálbérre emelnék az öregségi nyugdíjakat, és bevezetnék, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkezők kaphassanak rezsitámogató kártyát – sorolta a politikus. 

Borítókép: a volt DK-s politikus a baloldal megtisztulását sürgeti (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.