időjárás 24°C Orbán 2022. május 25.
logo

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk + videó

Závecz-kutatás: Egyre csak áramlanak a szavazók a Fidesz felé

Magyar Nemzet
Forrás: Index.hu
2022.05.13. 21:51 2022.05.13. 22:27
Závecz-kutatás: Egyre csak áramlanak a szavazók a Fidesz felé

A Fidesz–KDNP egy mostani, változatlan felállásban lebonyolított választáson 60 százalékot érne el, a biztos részvételt ígérő listát választók körében ennyi támogatót vonz. A Mi Hazánk Mozgalom hét százalékon áll az aktív választói csoportban, tehát tartja a választási eredményét, az ellenzék közös listája azonban most rosszabbul szerepelne, 31 százalékon állna

derült ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából, amelyről az Index számolt be.

A pártokra vonatkoztatott mérés során az derült ki, hogy a Fidesz a biztos pártválasztók körében 60 százalékos. Utána a Demokratikus Koalíció a legerősebb 11 százalékkal, őket pedig a Mi Hazánk követi nyolc százalékkal. 

A Jobbik, az MSZP és a Momentum önálló indulás esetén a bejutásért küzdene, mindhárman öt százalékon állnak. Az LMP háromszázalékos, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd egy százalékon áll.

A felmérésből továbbá kiderült, hogy jelenleg a Fidesz a választókorú népesség 46 százalékának támogatását élvezi. Az április 3-i szavazás eredményeiből látható volt, hogy a kormánypárti tábor beágyazottsága minden települési kategóriában jelentős, de érzékelhető volt a növekvő szavazati arány a fővárostól a falvak felé haladva – állapította meg a Závecz, megjegyezve: a mostani felmérés is jelzi ezt a tendenciát. A Fideszt preferálók aránya a teljes budapesti felnőtt népességen belül 35, a megyeszékhelyek kategóriájában 39, a többi vidéki városban 50, a falvakban 54 százalék. Az iskolázottság szerint is érzékelhetők különbségek: az alapfokú végzettségűek és a szakmunkásképzettségűek 50, az érettségizettek 43, a diplomások 40 százaléka a Fidesz támogatója. Az életkor emelkedésével valamelyest erősödik a kormánypárt: a húszas-harmincas korosztályban 43, a negyvenes-ötveneseknél 47, a náluk idősebbeknél 49 százalék áll mögöttük.

A Demokratikus Koalíció a fővárosban a legerősebb 14 százalékkal, de a negyvenes-ötvenes korosztályban és a diplomások körében is az országosan mért kilencszázalékos átlagát meghaladó arányban támogatják. 

A Mi Hazánk Mozgalom a teljes népességben mért ötszázalékos átlagánál jóval erősebb, kilencszázalékos támogatottsággal bír a falvakban, a középkorúak csoportjában pedig nyolc százalékkal. A párt valamennyi  iskolázottsági csoportban azonos méretű táborral rendelkezik, beágyazottsága e tekintetben egyenletes – derül ki a felmérésből.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz–KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában 2022. április 3-án (Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)