Kicsoda Nelson Mandela, akiről a főváros parkot nevezne el a Gellért-hegyen?

A baloldal csodálattal beszél az egykori dél-afrikai elnökről, példaképként beállítva őt, azonban a valóság ennél jóval árnyaltabb. Ez Mandela igazi arca!

Forrás: KONTRA.HU2022. 06. 08. 22:34
GENERAL ELECTION, SOUTH AFRICA - 1994
228686a Fotó: Markus Zeffler / Rex Features
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi baloldal pont olyan pátoszos üzenetben beszél erről az utolsó rasszista kommunistáról, mint Márki-Zayról a kampány első heteiben. Mandela emléke megváltói magasságokba tör, pedig aligha méltó rá. De vegyük is végig, hogy miért kellene őt „ünnepelnünk” a baloldal szerint - olvasható a Kontra cikkében.

Nelson Mandela egyáltalán nem a „megbékélés, szeretet, együttélés” megtestesítője, hiába állítják róla most a hazánkba delegált ügynökportálok skriblerei.

Menjünk szépen sorban, hiszen politikai fejlődésének útja meglehetősen egyenes, de az egyéni történetének megértéséhez mindenképp ismernünk kell országának történelmét vagy legalábbis annak egy részét is - írja a Kontra.

Amikor az első telepesek megérkeztek Dél-Afrika partjaihoz, egy veszélyes, vad és lakatlan vidéket találtak. Egyetlenegy bennszülött sem élt még csak a környéken sem, legközelebb valahol a mai Zimbabwe és Mozambik területén volt nagyobb számú helyi erő, a zuluk. Ők később elindultak a búr telepesek felé, akik aztán a technikai fölényüknek köszönhetően sikeresen visszaverték a hódító törzseket.

A földdarab sorsa a későbbiekben is viszontagságokkal teli volt, itt létesültek ugyanis az első koncentrációs táborok. Faji alapon? Persze! Az angolok vitték a búrokat. (Egy holland–angol meccsen vajh’ miért térdelnek?)

Az ország újonnan érkezett fehér népességének java tehát belakta az addig háborítatlan territóriumot, és néha bunyóztak egyet a zulukkal északkeleten. De utóbbiak azért lassacskán betelepültek az ország határain belülre is.

A 20. században aztán jött az apartheid, ami természetesen nem megoldás semmire, ráadásul ahogy a búrok csinálták, az még nevetséges is volt: nézték, hogy megmarad-e a ceruza a hajban, mert ha igen, akkor az illető néger (ha esetleg ez nem látszott volna más szembeötlő tulajdonságán). Jogfosztva élt tehát a fekete kisebbség, amiből érthető okokból elegük lett - olvasható a Kontra cikkében.

Amikor elégedetlenség van, akkor pedig mindig akad pár a kommunistákból, ha már békeidőben képtelenek a hatalmat átvenni.

Forrás: AFP

Itt jön a képbe az agitátor Mandela. 1955-ben már részt vett az ANC szegregáció elleni népi kongresszusán, ahol ott volt a „demokratikus” szervezetek színe-java! Mivel a dél-afrikai kormány úgy ítélte meg, hogy ezek kommunista forradalmat akarnak, le is tartóztatta a vezetőiket.

Wikipédián senki ne keressen valós referenciát erről, mert ott csupán annyit írnak jótékonyan, hogy Mandela a ’60-as években utazgatott, pénzt gyűjtött, szeretetet hirdetett, aminek a végén a csúnya gonosz fehér kormány letartóztatta „mondvacsinált” indokokkal, terrorizmus vádjával - olvasható a Kontra cikkében.

Ekkor második felesége, Winnie vette át az ANC vezetését, a szervezet karizmatikus alakjává vált, és folytatta a küzdelmeket. És el is érkeztünk a hírhedt „nyakláncok” szokásáig, amelynek ez a nő hangos szószólója és bátorítója volt.

Amíg ő vezette az apartheidellenes mozgalmat, a legbrutálisabb időszakban, 1984 és 1987 között 672 embert égettek el a faji szegregáció elleni küzdelem nevében, és az áldozatok felét az úgynevezett nyaklánccal küldték a halálba. Ez egy benzinnel megtöltött gumiabroncs volt, amit az áldozatok nyakára húzva meggyújtottak. Hogy kik kapták ezt meg? Feketék, fehérek, akire csak rámondták, hogy „gonosz elnyomó”. Ismerős?

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Mandela szabadulását követően sem csitult igazán a helyzet, a fehérek elleni atrocitások ma is mindennaposak a vidéken. Kisgyermekeket dobnak a lobogó forró vízbe élve, földműves családokra törnek rá az éjszaka kellős közepén, brutálisan lemészárolják őket, mondván „elégtételt” vesznek rajtuk.

Az öröksége tehát ennek a nagy „államférfinak” – hiába a Lenin-díj és a Nobel-békedíj – nem más, mint egy ország nyomorba döntése, tízezrek brutális halála.

Ugye, hogy méltán jár neki ez a 10 millió forintos, hegyoldalnyi emlékpark? - teszik fel a kérdést a Kontra cikkének végén.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Nelson Mandela (Fotó: Markus Zeffler / Rex Features)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.