Vizsgálatok igazolják: kiváló minőségű a budapesti ivóvíz

Országos szinten és a főváros vonatkozásában is kedvező az ivóvíz minőségét láttató helyzetkép – tájékoztatta lapunkat Vargha Márta. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés szakértője kiemelte: a pozitív eredmények garantálását olyan preventív jellegű technikák is segítik, mint az úgynevezett ivóvíz-biztonsági tervezés, amelyet Magyarország 2009-ben, az elsők között vezetett be Európában.

2022. 06. 13. 6:10
Woman,Pouring,Water,Into,Glass,In,Kitchen,,Closeup
Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti ivóvíz minden tekintetben kiváló minőségű, teljes mértékben megfelel a jogszabályi követelményeknek, és az egészségre nézve is teljesen biztonságos – hangsúlyozta a főváros ivóvízellátását is biztosító parti szűrésű ivóvíz-ellátórendszerek vizsgálatának eredményeit ismertetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés szakértője. Vargha Márta tájékoztatása szerint az Ökológiai Kutatóközpont, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Fővárosi Vízművek közreműködésével zajló Tiszta ivóvíz program célja, hogy a jó minőségű ivóvíz hosszú távon, változó körülmények között is biztosítható legyen.

Nagyon kedvezők az eddigi eredmények

A program keretében egy éven át folyt a vizsgálat, amely olyan új, az ivóvíz minőségét veszélyeztető tényezők – gyógyszermaradványok, növényvédőszer-maradványok, antibiotikum-rezisztens mikroorganizmusok – feltárását célozta, amelyre a rutinszerű ivóvízvizsgálatok nem terjednek ki. Mindemellett sor került azoknak a mikrobiális közösségeknek a vizsgálatára is, amelyek a víztisztítási folyamatokban vesznek részt vagy a vízhálózatokban telepednek meg. A vizsgálat során kéthetente a Dunából mint vízbázisból, a parti szűrésű kutakból, valamint a különböző technológiai és fogyasztói pontokról vettek mintát, amelyekből különböző szempontok alapján 45-50 ezer mérést végeztek el. Bár még számos vizsgálat kiértékelése folyamatban van, a szakértő szerint a mikroszennyezők vonatkozásában nagyon kedvezők az eddigi eredmények.

A Duna nagy vízhozama miatt bekövetkező hígulásnak köszönhetően ugyanis a mikroszennyeződések nagyon alacsony, mindössze néhány nanogrammos koncentrációban vannak jelen a nyers vizekben. Ez a mennyiség tehát meg sem közelíti azt a mértéket, ami az emberi egészségre kockázatot jelentene – hangsúlyozta Vargha Márta.

Azt, hogy miképpen lehet megakadályozni, hogy a különböző szennyeződések a vizeinkbe kerüljenek, az NNK vízhigiénés szakértője kiemelte: a szennyező anyagok túlnyomó többsége a szennyvizek közvetítésével éri el a felszíni vizeket, így ez a folyamat elsősorban a szennyvizek tisztítása által előzhető meg.

Érkeznek az újabb víztisztító technikák

A hagyományos szennyvízkezelő technológiák a szerves mikroszennyezőket nem távolítják el teljes mértékben, de vannak tervek a nemzetközi gyakorlatban már sok helyütt alkalmazott, úgynevezett negyedleges szennyvíztisztítási technológiák magyarországi bevezetésére, amelyek már alkalmasak lehetnek erre – fűzte hozzá.

Vargha Márta szerint nemcsak a főváros vonatkozásában, hanem országos szinten is kedvező az ivóvíz minőségére vonatkozó helyzetkép. Ezek az adatok azonban nem voltak mindig ilyen megnyugtatóak, az arzén határérték feletti mennyisége az ivóvízben ugyanis korábban mintegy 350 magyar településen okozott problémát.
Az ivóvízminőség-javító program eredményeként kiépültek azok az ivóvíztisztító technológiák, amelyekkel ugyanakkor jelentősen sikerült visszaszorítani az arzénszennyezettséget, így ez a probléma mára már csak néhány települést érint.

Érdemes megjegyezni – folytatta –, hogy a szolgáltatott víz minősége az épületen belül is változhat.

Az ólomszennyezettség a legveszélyesebb

Az ivóvízhálózatból származó legfontosabb szennyező az ólom, ami elsősorban az 1945 előtt épült házakban még helyenként előforduló ólomcsövekből oldódhat ki az ivóvízbe. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2018–2020 között országos reprezentatív felmérést végzett az ivóvíz ólomszennyezettségéről. Tájékoztatása szerint ennek a kockázatnak elsősorban a régi városnegyedek, elsősorban Budapest és más nagyvárosok lakosai vannak kitéve.

Az NNK szakemberei által létrehozott kockázati térképen mindenki megkeresheti, hogy a lakóhelyén mekkora kockázata van annak, hogy az ivóvízben ólom fordul elő – idézte fel. Egyben hasznos tanácsokat találhatnak arról, hogy hogyan csökkenthető az ólomtartalom.

Az NNK vízhigiénés szakértője végül arra is kitért, hogy a jó minőségű ivóvíz biztosítására olyan, ma már preventív jellegű megoldásokat is alkalmaznak az ivóvíz-szolgáltatók, mint az úgynevezett ivóvíz-biztonsági tervezés, amelyet Magyarország 2009-ben az elsők között vezetett be Európában. Ez a módszer egy kockázatalapú megközelítést alkalmaz, amelynek során a vízbázistól egészen a csapig megvizsgáljuk, hogy hol és milyen szennyeződések kerülhetnek az ivóvízbe, illetve lépéseket teszünk, hogy azok ne juthassanak el a lakosságig – magyarázta a szakértő. Hozzátette, mivel a módszert illetően az NNK munkatársai már kellő tapasztalattal rendelkeznek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízott technikai szakértőjeként Közép-Ázsiában, a kaukázusi országokban és Délkelet-Európa-szerte is tartottak továbbképzéseket.

Borítókép: A víztisztaság megőrzésére ma már preventív jellegű, modern megoldásokat alkalmaznak (Forrás: 123rf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.