Zsidóellenesség miatti botrányok a baloldalon

Se szeri, se száma a baloldal antiszemita botrányainak: Márki-Zay Péter bukott baloldali miniszterelnök-jelölt a választási kampányban arról beszélt, számon tartja a fideszes zsidó politikusokat, Bíró László, a Jobbik összbaloldal által támogatott politikusa pedig Budapestet Judapestnek titulálta. Korábban mindkét politikus élvezte a Demokratikus Koalíció támogatását, pedig miniszterelnökként Gyurcsány Ferenc még az antiszemitizmus hazai terjedése miatt aggódott.

2022. 06. 22. 5:45
null
20201011 Tarcal fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Bíró László képviselő-jelölt sajtótájékoztatója az időközi országgyűlési képviselő választás eredményvárás után. képen: Bíró László képviselő-jelölt Fotó: Ádám János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elfogadást gyakran hangoztató baloldal számára nem jelent gondot az antiszemitizmus; az utóbbi években sorra borzolták a kedélyeket a baloldali politikusok ilyen botrányai. Ezek közül kiemelkedett Márki-Zay Péternek, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének egy januári kijelentése, amikor az őt ért antiszemita vádakra magyarázatként újabb zsidózásba kezdett. 

„A Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés. Egyet tudok konkrétan, én őt nagyon nagyra becsülöm” – fogalmazott akkor Márki-Zay. Mindezt arra reagálva mondta, hogy a Mandinerbe is publikáló szerző, Veszprémy László Bernát egy, a The Times of Israel hasábjain megjelent írásában többek között felsorolta, hány antiszemita politikussal fotózkodott és dolgozott már együtt Márki-Zay Péter. Más baloldali politikusok is tettek vihart kavaró, antiszemita kijelentéseket. 

Az egyik legemlékezetesebb Bíró László esete volt, aki az összbaloldal jelöltjeként indult – és veszített – 2020-ban a szerencsi időközi országgyűlési választáson. 

A kampány során derült ki, hogy Bíró korábban a zsidó embereket tetűcsúszdásoknak, Budapestet pedig Judapestnek nevezte a közösségi médiában. 

A korábbi tapolcai jobbikos képviselő, az idei választáson Navracsics Tibortól vereséget szenvedő Rig Lajos „a zsidók biológiai fegyvereként” emlegette a cigány embereket. 

Bíró és Rig mellett más jobbikos politikus botránya is bizonyította, hogy a párt nem hagyta maga mögött szélsőséges múltját. Farkas Péter Barnabásról, Ózd korábbi jobbikos alpolgármesteréről megjelent egy felvétel, amin 

egy lengyelországi holokausztmúzeumban kart lendít. 

Az első kép után azzal védekezett, hogy csak társainak integetett, míg a második, nyilvánosságra került és teljesen egyértelmű fotó után pedig arra hivatkozott, hogy részeg volt, nem is emlékszik arra, ami történt. 

 

Tavaly a baloldali előválasztáson a Jobbik jelöltje volt Szegeden Tóth Péter, akiről kiderült, hogy korábban ontotta magából az antiszemita, rasszista, homofób, fajgyűlölő megnyilvánulásokat. Nyilvánosan követelt fajvédelmet, a cigányság visszaszorításáról is értekezett, a melegeket pedig genetikai hulladékoknak nevezte. Az egyik leghírhedtebb jobbikos antiszemita botrány pedig Kulcsár Gergelyhez, a párt korábbi országgyűlési képviselőjéhez köthető, aki beleköpött a holokauszt áldozatainak emlékére felállított vascipők egyikébe a Duna-parton. Emellett a választási kampányban jelent meg egy felvétel, amin 

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője náci módra kart lendített.

Fontos megjegyezni, hogy tavaly, a baloldali előválasztás előtt Gyurcsány Ferenc még együtt kampányolt a korábban említett Tóth Péterrel, a Jobbik szegedi jelöltjével, Dobrev Klára, a DK EP-képviselője pedig úgy látta, hogy a Jobbik egy igazi, modern konzervatív párttá szeretne válni. Tették mindezt annak ellenére, hogy Gyurcsány 2007-ben, még miniszterelnökként a londoni The Timesnak nyilatkozva kijelentette: 

valami borzasztó dolog történik. Soha ennyi antiszemita megjegyzés nem volt tapasztalható, mint most.

Gyurcsány akkor azzal vádolta Orbán Viktort, hogy a kormány modernizációs programjának kisiklatása érdekében saját hasznára fordítja az antiszemitizmust, a Fidesz politikusai pedig elmossák a határvonalat a konzervativizmus és a szélsőjobboldal között.

(Borítókép forrása: Ádám János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.