időjárás 17°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

A kormány folytatja a nemzeti identitásépítést

Bákonyi Ádám
2022.07.04. 15:49 2022.07.04. 19:44
A kormány folytatja a nemzeti identitásépítést

Novák Előd napirend előtti felszólalásában a pozsonyi csatáról emlékezett meg és kifogásolta, hogy a győztes ütközetről  az Országgyűlés ülésén nincs is szó. A Mi Hazánk képviselője szerint az iskolákban nem igazán tanítják a magyarság egyik legnagyobb diadalát, helyette a „vereségkultuszt nyomják”.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára válaszában hangsúlyozta: a mai ellenzékben lévők 2002 és 2010 közötti kormányzásának eredményeként Magyarországon csődközeli állapot alakult ki, ezen baloldali örökség eltakarítása után állhatott csak neki a kormány az építkezésnek. Vitályos Eszter visszautasította, hogy vereségkultuszt építenének.

– Nem mi mondjuk azt, hogy merjünk kicsik lenni – jelentett ki. 

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány felismerte, hogy szükség van a múltunk ismeretére, mert mint fogalmazott, „a magyar az egyik legősibb nemzet, őstörténetünk és az elmúlt ezer évünk is káprázatos, még ha adódtak is nehéz helyzetek. Több olyan tragédiát túléltünk, amelyekbe más nemzet bizony belehalt volna.” 

– Helyünk van itt Európában, amelynek egyik legnagyobb tudású, értékteremtő hagyományokkal és szabadságszeretettel rendelkező, legbüszkébb és legnagyobb létszámú nemzete vagyunk itt a Kárpát-medencében – mondta Vitályos Eszter, hozzátéve, hogy folytatják a nemzeti identitásépítést, ami a mai értékvesztett világban különösen fontos. Rámutatott: ennek érdekében hozta létre a kormány 2018-ban a Magyarságkutató Intézetet, amelynek köszönhetően például éppen pozsonyi csatáról már 2020-ban készült animációs film. Ezt a filmet az M5 csatorna mutatta be 2020 decemberében, és ez a csatorna 2020. évi legnézettebb műsora volt, mára több mint hatszázezren látták – hangsúlyozta az államtitkár. 

Borítókép: Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 20-án. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Szócsaták az Országgyűlésben

A kormány ezért nem vesz részt a rendkívüli ülésen

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.