„A nyugati baloldal öngyilkos jellegű kampányt folytat a rendőrség ellen”

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint nem kizárt, hogy a baloldal a tüntetések szervezésében álcivil NGO-k receptjét követi.

Magyar Nemzet
Forrás: Demokrata2022. 07. 16. 10:18
Borítókép: Ifj. Lomnici Zoltán (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami közös azonban a tüntetésekben egyértelműen a többségi magyar társadalom ellen irányuló érzület felerősödése, egyfajta bolsevik típusú mentalitás

– nyilatkozott ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Demokratának annak kapcsán, hogy korábban arról írtunk, miszerint zavargásokkal térne vissza a hatalomba a Gyurcsány-koalíció, ugyanakkor ez nem új keletű jelenség.

Az alkotmányjogász az interjúban kifejti: Manapság az amerikai és a nyugat-európai baloldal a társadalmi problémákról való őszinte diskurzus helyett permanens módon, öngyilkos jellegű kampányt folytat például a rendőrség ellen. – Nem kizárható, hogy ezt a receptet követi a magyar baloldal és ennek a narratívának „ágyaz meg” a külföldről finanszírozott álcivil NGO-k időről időre megjelenő, a magyar rendőrség elleni hergelésként értékelhető „szakértése” – emelte ki  ifjabb Lomnici Zoltán.

Kifejtette azt is: A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű, magát jogvédőként meghatározó, külföldi magánszemélyek és alapítványok által jelentős részben támogatott civil szervezet „Tiltakozz” néven webes platformot hozott létre és tart fenn annak érdekében, hogy a közéleti demonstrációk, tüntetések szervezőit és résztvevőit „jogaikról és kötelességeikről” tájékoztassa. 

A tájékoztatás egyes pontokon igyekszik úgy ismertetni a hazai gyülekezési jog hatályos szabályozását, mintha az, illetve adott esetben a közreműködő hatóságok  – például rendőrség – inkább nehezíteni próbálnák a tüntetni vágyók aktivitását, például a magánterületen tartandó demonstrációk kapcsán. 

Az alkotmányjogász hozzátette: a TASZ tájékoztató propagandaanyagának egy része a speciális gyűlésekre vonatkozik, amely kategóriába az útlezárások, a forgalomlassító demonstrációk, a „hosszú gyűlések” és a villámcsődület (flashmob) tartoznak. – A kérdezz-felelek formában megírt tájékoztató szerint van rá lehetőség, hogy a tüntetők megbénítsák a forgalmat és napokban ugyanennek a receptnek a megvalósulását láthatjuk – tette hozzá. 

Hogy mikortól jogszerűtlen egy tüntetés, az alkotmányjogász szerint említeni érdemes a Kúria azon gyakorlatát, amely szerint a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvény akkor oszlatható fel, ha a rendezvény elveszti békés jellegét és a gyülekezési törvény pedig egyértelműsíti, hogy a gyülekezési jog gyakorlása keretében békés felvonulások és tüntetések tarthatók. 

 

Borítókép:  Ifj. Lomnici Zoltán (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.