Az Orbán-recept: a jobboldal le tudja győzni és ellenzékben tudja tartani a baloldalt

Nemzetközi sikere lett Orbán Viktor budapesti CPAC-beszédének, ezért a magyar miniszterelnök nyitotta meg a dallasi konzervatív politikai fórumot. Az Alapjogokért Központ és a KarcFM Az igazság órája című műsorában a CPAC-ről és az orosz–ukrán háborúról is beszélgetett Koskovics Zoltán, a központ geopolitikai elemzője és Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Forrás: Karc FM2022. 08. 06. 18:44
ORBÁN Viktor
Dallas, 2022. augusztus 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matt Schlapp, az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) elnöke (j) az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC), a kormányfõ nyitóbeszédét követõen Dallasban 2022. augusztus 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 4-én kezdődött a dallasi CPAC, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tartotta a nyitóbeszédet. A legnagyobb nemzetközi konzervatív konferencia előtt a magyar kormányfő Donald Trump amerikai elnökkel is találkozott. Az igazság órájában Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője elmondta: ha az Egyesült Államok előző elnöke elindul az elnökjelölti címért, akkor szinte biztos, hogy a republikánusok őt, Trumpot választják 2024-es jelöltjüknek.

„Ennek tükrében ezért elég fontos és komoly jelentősége van a találkozónak, és ide vegyük még hozzá azt, hogy közelednek a félidős választások. Általában igaz az, hogy egy első elnöki ciklus kezdetét követő félidős választásokon a megválasztott elnök – párthovatartozástól függetlenül – el szokta veszíteni, ha van többsége a kongresszusban. Ez statisztikailag így szokott lenni. De most egy olyan helyzetben van az Egyesült Államok, amikor alig másfél évnyi kormányzás után a Biden-adminisztráció olyan katasztrofális helyzetbe lavírozta az országot, hogy joggal várhatjuk azt, hogy a republikánusok, legalábbis a kongresszusban, vissza fognak térni” – fejtette ki az elemző.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette, az Orbán–Trump-találkozót hazai és nemzetközi sajtóhadjárat előzte meg, amelyben megpróbálták ellehetetleníteni a magyar miniszterelnököt. Ehhez képest Donald Trump is kiemelte a találkozó után, hogy a magyar kormányfővel baráti a viszonya.

Egyértelműen látszik, hogy a magyar jobboldalnak kitűnőek a kapcsolatai az amerikai jobboldallal, erre a kapcsolatra lehet építeni, és a jövőbe nézve meglehetősen biztató ez a kapcsolatépítés

– érvelt.

Deák Dániel emlékeztetett, a miniszterelnök tusnádfürdői beszédében is két részre osztotta a kormányzati ciklust: 2022–24-ig, majd az amerikai elnökválasztás utáni két évben egy prosperáló periódusra számít Orbán Viktor is. Koskovics Zoltán hozzátette, hogy az Alapjogokért Központ által szervezett budapesti CPAC-en is olyan jelentős beszédet mondott el a magyar kormányfő, hogy az azt követő brazíliai CPAC-en is Orbán Viktor beszédét elemezték.

Orbán Viktor megfogalmazott egy 12 pontból álló receptet, amely irányt mutat afelé, hogy a jobboldal le tudja győzni és legyőzve tudja tartani a baloldalt. A baloldalon azt hiszem azért vágta ki ez a biztosítékot annyira, mert működőképes receptet látnak. A jobboldal pedig éppen ezért tanulmányozza ilyen mértékben és ezért kapott ekkora nyilvánosságot a világ konzervatív közvéleményében

– mutatott rá Koskovics.

Deák Dániel szerint a magyar jobboldal kiemelkedő teljesítménye már a kampányban is látszott, ezért is van, hogy már nem minden esetben a magyarok tanulnak az amerikai tanácsadóktól, hanem Nyugatról jönnek, hogy a Fidesz kampánytechnikáit és politizálását lessék el.

Az igazság órájában Dallasból, a CPAC-ről kapcsolták Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ főigazgatóját, aki elmondta: „Bár Magyarország formálisan, a méreténél, gazdasági súlyánál fogva értelemszerűen nem kellene hogy annyira fajsúlyos szereplő legyen, de pontosan az elmúlt tizenkét év kormányzása, annak a víziója, stratégiája és a társadalompolitikai sikere az, ami felkeltette az amerikai konzervatívok és a világ konzervatívjainak is az érdeklődését.”

A főigazgató hozzátette, a CPAC fő célja, hogy a nemzetek nemzetközi szinten hálózatosodjanak, és ha szükséges, együtt tudjanak mozdulni, hogy kiálljanak az Isten, haza, család hármas egységéért.

Az orosz–ukrán háború kapcsán az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője elmondta, Donald Trump a kezdetek óta ugyanazon a véleményen van, mint a magyar kormány, hogy ezt a háborút minél előbb be kell fejezni. Koskovics hozzátette, erkölcsileg rendben van, hogy az agresszort meg akarják büntetni, de mind az EU, mind Washington egy olyan szankciós politikát választott, amellyel csak önmagának árt, rövid és hosszú távon egyaránt, hiszen rövid távon az energiaválság és az orosz és ukrán termékek hiánya a piacról, hosszú távon pedig az élelmiszerhiány miatt a Közel-Keletről és Fekete-Afrikából meginduló újabb migrációs hullámmal kell számolni.

 

Az augusztus 3-i adást itt hallgathatják meg:

Borítókép: Orbán Viktor és Matt Schlapp, az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) elnöke az ACU nyári konferenciáján (CPAC), a kormányfő nyitóbeszédét követően Dallasban 2022. augusztus 4-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.