CÖF: Márki-Zay méltatlan arra, hogy a CÖF nevét a szájára vegye

„Figyelmeztetjük Márki-Zay Pétert, hogy a jövőben semmi párhuzamot ne vonjon a CÖF és a Magyarországot eladó külföldi, amerikai pénzekkel kampányoló tevékenysége között” – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Civil Összefogás Fórum (CÖF). A CÖF annak kapcsán reagált, hogy Soros szervezeténél dolgozó szakértők összemosták őket Márki-Zay Péternek a tengerentúlról több száz millió forintos támogatást elfogadó mozgalmával.

Magyar Nemzet
2022. 08. 29. 12:28
null
20220329 Budapest, Márky Zay Péter utcafóruma a Széll Kálmán téren. Fotó: Bánkúti Sándor Fotó: Bánkúti Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Figyelmeztetjük Márki-Zay Pétert, hogy a jövőben semmi párhuzamot ne vonjon a CÖF és a Magyarországot eladó külföldi, amerikai pénzekkel kampányoló tevékenysége között

– írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Civil Összefogás Fórum. 

 

A baloldal megkerülné a szigorú kampányköltési szabályokat

Mint ismert, a Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós az RTL-nek tegnap azt nyilatkozta, hogy Márki-Zay Péter vezetésével az ellenzék létrehozott egy szervezetet azért, hogy megkerülhessék a szigorú kampányköltési szabályokat. A volt miniszterelnök-jelölt a hétvégén beszélt arról, hogy több száz millió forintos támogatást kapott a tengerentúlról a 2022-es választási kampányhoz. 

A pénzt az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány utalta át egy összegben Márki-Zay Péter mozgalmának számlájára (a mozgalom hivatalosan nem jelölőszervezetként működött a 2022-es választáson). 

Ligeti Miklós ezzel összefüggésben azt mondta: – Az a jelölőszervezet vagy párt, amelyik maga fogad el külföldi államtól, cégtől, állampolgártól támogatást, törvényellenesen jár el.

Ligeti Miklós szerint az ellenzék létrehozott egy szervezetet azért, hogy megkerülhessék a szigorú kampányköltési szabályokat. Forrás: RTL/Képernyőfotó

Az előírás viszont megkerülhető azáltal, ha nem konkrétan a párt veszi fel a pénzt, hanem egy kísérőszervezet, mert az legális. A szakértő szerint ehhez hasonló módon működik a Fideszhez köthető Civil Összefogás Fórum (CÖF) is, amelyre nem érvényesek a kampányköltési szabályok, de a kormánypártot rendszerint segíti a kampányban a szervezet. Szerinte az ellenzék pedig most a fideszes kampányfinanszírozási stratégiát másolva hozta létre a saját CÖF-jét.

 

Beavatkoztak a választásokba?

Mint a CÖF közleménye kifejti, Márki-Zay bevallotta, hogy mint a magyarországi ellenzék által támogatott miniszterelnök, olyan pénzbeli segítségeket fogadott el, amelyek nyilvánvalóvá tették az országgyűlési választásokba történő beavatkozást. Az sem titkolható el, hogy politikai kalandorként élvezte a magyarországi ellenzéki tábor tudatos közreműködését, amely vonatkozik a pénzforrások elhallgatására is. Márki-Zay és szervezete úgy próbál elmenekülni az igazságszolgáltatás elől, hogy a CÖF-fel takarózik. 

Ezért a következő tényekkel szembesítették a baloldali politikust:

  • A CÖF–CÖKA 2022 május 31-ig, határidőben elszámolt pénzügyi gazdálkodásával, és azt azonnal nyilvánossá tette. Márki-Zay ezt elmulasztotta. 
  • A CÖF–CÖKA a megalapítása óta külföldről nem fogad el támogatást. Márki-Zay és MMM egyesülete viszont igen. 
  • A CÖF–CÖKA a szellemi honvédők akaratának megfelelően a kampányát magánszférából érkező adományokból fedezte. Ezzel szemben Márki-Zay a magyarországi választások befolyásolására szövetkezett egy amerikai alapítvány előzetes létrehozásával, ezt kiegészítve a Soros-szervezetek támogatásával. 

Mint írták, a magyar törvények által tiltott módon a magyar választások befolyásolására alkalmas pénzfelhasználás felveti az ellenzéki pártok politikai bűnsegédként történő közreműködését. A választások tisztaságát ellenőrző népes EBESZ-küldöttség a közreadott jelentésében szemet hunyt a baloldali kampánybiznisz felett. A jelentés utólagos kiegészítése erkölcsi kötelessége a misszió résztvevőinek.

„A Márki-Zay- és Tordai Bence-félék méltatlanok arra, hogy a CÖF nevét a szájukra vegyék”

− zárul a közlemény.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Bánkúti Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.