Dobrev mára elfelejtette, hol kezelték a beteg férjét

Életmentő vagy az életminőséget jelentős mértékben javító terá­piák és kezelések váltak elérhetővé Magyarországon az utóbbi években. Ezenkívül a kormány soha nem látott mértékű béremelést valósított meg a közegészségügyi ellátásban, és törvényt alkotott a hálapénz kivezetésére. Mindezek ellenére a baloldali ellenzék tovább szapulja a kormányt, pedig az ő országlásuk idején került válságos helyzetbe az egészségügy.

2022. 08. 30. 6:50
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi élvonalba került a magyarországi génterápiás szemészet

– adta hírül korábban Facebook-oldalán Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. 

Az orvosi egyetem a régióban szinte egyedülálló, szemészeti génterápiás kezelőcentrum minősítést kapott. Így lehetővé vált egy teljes vakságot okozó genetikai hátterű szembetegség kezelése a legújabb, világszínvonalú génterápiának köszönhetően.


Úgy látszik, akadnak olyan politikusok, akik az ehhez hasonló fejlesztésekről a hazai egészségügyben vagy nem vesznek tudomást, vagy inkább elhallgatják a tényeket. 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) Európai Parlamentbe delegált képviselője nemrég bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán, melyben figyelmen kívül hagyta az utóbbi évek történelmi léptékűnek mondható egészségügyi változtatásait. Gyurcsány Ferenc felesége elismételte a baloldal gyakran hangoztatott vádjait az orvoshiányról, a kezelések elmaradásáról és arról, hogy „az egészségügy már rég nem működik”. Itt megjegyeznénk: 

elég visszatetsző a magyar betegellátás totális csődjéről hallani panaszkodni azt a Dobrev Klárát, aki férjével tavaly ősszel még a szicíliai közös üdülésüket megszakítva is inkább visszarepült Magyarországra, hogy a „nem létező” hazai orvosok és a „nem működő” magyar kórházi ellátás révén végezzék el Gyurcsány Ferenc vakbélműtétjét.


Annyi bizonyos, hogy az elmúlt évtizedekhez képest az utóbbi években forradalminak nevezhető változások és fejlesztések zajlottak a magyarországi egészségügyben. A legfontosabbnak talán az orvosok és az egészségügyi dolgozók többlépcsős, kiemelkedő mértékű béremelése tekinthető. 

Amíg 2010-ben, tehát a Gyurcsány–Bajnai-kormány regnálásának végén egy húsz éve a pályán lévő orvos alig 165 ezer forintot keresett, most 1,35 millió forint körüli alapbér illeti meg. 

Egy 4–6 éves jogviszonnyal rendelkező ápoló csupán 160 ezer forintot kapott 2010-ben, míg idén több mint félmillió forint érkezik a számlájára.
Gyurcsányné arról sem ejtett szót, hogy beteg és orvos egyaránt jól járt a hálapénz kivezetésével, melyet Orbán Viktor kormányának törvényalkotása tett lehetővé. 

Az évtizedeken keresztül az egészségügyi rendszer rákfenéjének tartott korrupcióforrást szigorú büntetéssel sújtja a törvény mind a hálapénzt adó, mind az azt elfogadó oldaláról. A törvény értelmében ugyanis az egészségügyi dolgozó három évig, beteg vagy hozzátartozó pedig egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmények felderítésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat folytathat le megbízhatósági vizsgálatot az egészségügyi dolgozók esetében. 

A hatóság közölte, hogy minden hálapénzzel összefüggő bejelentést megvizsgálnak, és sokszor maguk az egészségügyi dolgozók tájékoztatják őket korrupciógyanúról. Tavaly 42 esetben indítottak eljárást hálapénz miatt a hivatalos adatok szerint. 

Emellett a szándékos bűncselekmények elkövetése munkajogi következményekkel is jár. Az elkövető munkaviszonya azonnali hatállyal megszűnik, majd hosszú évekig nem helyezkedhet el a közellátásban.
 

Dobrev Klára az egészségügyi fejlesztésekről sem beszélt. Se szeri, se száma az utóbbi években átadott legkorszerűbb technológiájú CT és MRI diagnosztikai eszközöknek, valamint a daganatos betegeket segítő kezeléseknek. 

Példa erre a rosszindulatú hasnyálmirigy-daganat egyik típusát gyógyító izotópos kezelés meghonosítása. Idéntől nálunk is elérhető az a gyógymód, melyért korábban a betegeknek a svájci Bázelbe kellett utazniuk.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.