Dobrev Klára Magyarország ellen dolgozik az Európai Parlamentben

A magyar baloldal az európai uniós politikai térben külföldi partnereivel karöltve igyekszik hitelteleníteni a nemzeti kormány munkáját, másképp fogalmazva, a legnagyobb méretű magyar delegáció helyett inkább külföldi partnerekkel kíván együttműködni – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban. A Századvég Alapítvány jogi szakértője arról beszélt a lapnak, hogy mire készül a baloldal, valamint az Európai Unió és a magyar kormány közötti tárgyalásokról is szó esett.

Forrás: Origo2022. 08. 24. 10:15
null
Budapest Andrássy út. Ellenzéki ünnepség 56-ra emlékezve. Dobrev Klára, Márky-zay Péter, Jakab Péter, Karácsony Gergely Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több fronton történik párbeszéd hazánk és az unió között – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak arra a kérdésre válaszolva, hogy miért fontos, hogy megállapodjon Magyarország az EB-vel. 

Ismert: Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon jelentette be, hogy a kormány elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban. A kormányzat átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy az EB valamennyi aggályát orvosolja. Az alkotmányjogász elmondta: a miniszter asszony bejegyzése arra enged következtetni, hogy a feleknek sikerült előrelépést tenni a tárgyalásokban, azonban messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, bár sok tekintetben biztató, ha az ügy közelebb kerül a lezáráshoz.

A Századvég Alapítvány jogi szakértője rávilágított a baloldal ez ügyben is tanúsított kétszínűségére: mint írja, a pedagógusbér-emelés konkrét példája jól mutatja ezt. Emlékeztetett, hogy a kormány ígéretet tett az oktatásban dolgozók bérének emelésére – egészen pontosan a diplomás átlagbér nyolcvan százalékához kívánja igazítani azt – azonban ennek finanszírozása EU-s források nélkül nem megvalósítható.

– Míg hazai színtéren az ellenzéki politikusok látszólag zászlajukra tűzték a pedagógusok ügyét, a valóság mégis az, hogy az EU-ban ahol csak tudnak, ott a források Magyarországtól történő megvonásáért kampányolnak, ezzel valójában saját politikai haszonszerzésük előmozdításával ellehetetlenítve az említett ágazati béremelések megvalósulását

 – szögezte le az alkotmányjogász az Origónak nyilatkozva. 

 

Hozzátette: 

a baloldal ettől a kormány népszerűségének csökkenését és saját népszerűségük növekedését várja.

Hangsúlyozta, hogy a Századvég kutatása is ezt támasztja alá, mely megvizsgálta a magyar baloldal tevékenységét az európai uniós politikai térben, és amelyből az derült ki, hogy a magyar baloldali EP-képviselők szívesen működnek együtt külföldi partnereikkel is az ország lejáratása, valamint hiteltelenítése érdekében, még európai összehasonlításban is fokozott figyelmet fordítanak a hazájuk támadására. Mint elmondta a lapnak: hazánknál csupán Horvátországban rosszabb a helyzet e téren.

Az alkotmányjogász kitért arra is az interjúban, hogy Gyurcsány Ferenc felesége, a DK EP-képviselője levélben fordult az Európai Parlamenthez, és Gyurcsány Ferenccel együtt arra készülnek, hogy megakadályozzák az EB és Magyarország megállapodását, így meggátolhatnák, hogy hazánk ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat. Mint mondta: nincs új a nap alatt a baloldal nemzetellenes politikáját tekintve, jól látszik, hogy a magyar baloldal az európai uniós politikai térben külföldi partnereivel karöltve igyekszik hitelteleníteni a nemzeti kormány munkáját. Arra is kitért a  Századvég Alapítvány jogi szakértője, hogy konkrét program helyett mindig divatos ügyek mellé áll a baloldal, és az Európai Parlamentben túlnyomórészt a magyar kormánnyal szemben ellenséges partnerekkel működnek együtt módosító javaslataik kidolgozásakor. 

Arra a kérdésre, hogy mi várható a baloldaltól, úgy felelt az alkotmányjogász, hogy égbekiáltó hazugságokkal tarkított közösségi médiás bejegyzésekkel és videókkal fognak mindent megtenni a helyreállítási alap visszatartásáért az európai porondon, feláldozva hazájukat saját politikai haszonszerzésük oltárán.

 

Már-már meglepő lenne, ha az Apró-villa lakói olyan nyilvános kijelentéseket tennének, melyek nem hemzsegnek a demagóg elemektől. Az igazság valójában az, hogy 2004 és 2009 között bőven volt lehetőségük hozzáértően kormányozni, melynek eredményeire talán nem kell emlékeztetni senkit

 – hangsúlyozta ifj. Lomniczi Zoltán. 

Hozzátette: addig, amíg a baloldali ellenzéket Gyurcsány Ferenc vezeti, számottevő változásra nem lehet számítani. A jogi szakértő szerint a migráció és gender kérdését sem fogja elengedni a baloldal, és mint arra felhívta a figyelmet, sajnos az EP számára ezek kiváló politikai nyomásgyakorlási eszközt jelentenek hazánkkal szemben, melyet a külföldről induló témában indított tüntetések vagy a gyermekvédelmi törvény – belföldi és külföldi – baloldali berkekben kiváltott közel azonos reakciói is jól mutatnak. 

A lapnak adott interjúban azt is hangsúlyozta az alkotmányjogász, hogy Magyarország szuverenitását és lakosságának bárminemű biztonságát érintő kérdésekben kizárólag egymás közös és saját érdekeinek kölcsönös figyelembevételével és az elérendő cél viszonylatában folytatott párbeszéd a minimum. 

 

Borítókép: Dobrev Klára, Budapesten az Andrássy úton, az ellenzék 56-os ünnepségén (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.