Horn Gyulához hasonlóan térne vissza a DK vezére

– Vezettem kormányt, voltam sok hazai és nemzetközi tanácskozáson. Tudom, hogy mi mit jelent, mennyit ér – írta nemrégiben közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke ezzel arra utalt, hogy a baloldalon kivívott, ám meggyengülni látszó helyzetét szeretné megerősíteni – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző. Szerinte Gyurcsány arra játszik, hogy átvegye a vezető ellenzéki szerepet, és előkészítse visszatérését a hatalomba.

2022. 08. 24. 5:55
null
2021.09.17. Budapest Demokratikus Koalíció előválasztási nagyrendezvénye. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc, bukott kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke mostanában szinte minden Facebook-bejegyzését azzal zárja, hogy pártjával készül, legutóbb pedig arról értekezett, hogy az ellenzéki oldalon ő az egyedüli, aki volt már kormányon. „Néztem, hallgattam kollégáimat. Vezettem kormányt, voltam sok hazai és nemzetközi tanácskozáson. Tudom, hogy mi mit jelent, mennyit ér” – fogalmazott. 

– A baloldalon jelenleg hat parlamenti párt és néhány parlamenten kívüli tömörülés található, amelyek között jelenleg a DK a legerősebb a parlamenti frakciók méretének és a baloldali pártok népszerűségének szempontjából. Gyurcsány Ferenc a mostani tevékenységével ennek a vezető pozíciónak a megőrzésére törekszik 

– mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Szerinte annyi változott, hogy régebben 15–20 százalék körüli népszerűségnek örvendett a balliberális formáció, most pedig a 10–15 százalékos tartományban mozognak. Felhívta a figyelmet, az exminiszterelnöknek a jelen helyzet megtartása a fontos, mert azzal számol, hogy ősszel a háborús infláció miatt elégedetlenség várható, amit a DK szeretne meglovagolni. 

– Gyurcsány a „készüléssel” a DK-t szeretné ebben a vezető pozícióban tartani 

– jegyezte meg. Példaként említette Dávid Ferenc képviselőt, az Országgyűlés gazdasági bizottságának DK-s alelnökét, aki országjárásról, aláírásgyűjtésről, rendezvényekről beszélt a készülődéssel összefüggésben, míg Kálmán Olga, a párt frakciószóvivője szerint a készülés azt jelenti, hogy őszre az emberekre odafigyelő kormánya legyen az országnak. 

Az elemző azt is kifejtette, hogy Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője néhány nappal ezelőtti bejegyzése, amely szerint pártja az egyetlen, amely növelni tudta népszerűségét, a Momentum és a Gyurcsány-párt közti vitára adott reakció. A vita arról szól, hogy a budapesti kerületeket fel akarják egymást közt osztani – egészítette ki a politológus. Úgy vélte, a DK két évvel ezelőtti eredményéhez képest meggyengült, és a párt legnagyobb taszítóereje maga Gyurcsány Ferenc, aki előre menekül, hogy megússza a saját maga körüli vitát. 

Kiszelly szerint a „Ne féljetek Gyurcsányok lenni” és „Több Gyurcsányra van szükség” szlogenekkel meghatározta, hogy azt az ellenzékváltó hangulatot kell elkerülniük, ami a baloldalon a negyedik kétharmados választási vereség után úrrá lett. Kiemelte: a másik fontos üzenet, úgy megtartani a DK szerepét a baloldalon belül, hogy az ellenzékváltás vagy Gyurcsány elküldése ne jelenjen meg. 

A többi párttal fenntartott viszonyt illetően az elemző kijelentette, Gyurcsánynak azért kell aktuális helyzetét megtartania, mert így a kisebb pártoknak fel tud ajánlani befutó helyeket, amelyekért cserébe engedményeket kérhet tőlük az önkormányzati választásnál. Szerinte mindez azt célozza, ha 2024-re a DK lesz a legerősebb, akkor integrálni tudja a nála kisebb baloldali pártokat. Rámutatott, Donáth Anna és a Momentum egyértelműen az ellenzékváltásra játszik, de eddig minden próbálkozónak beletört a bicskája a Gyurcsánnyal való leszámolásba. Kiszelly úgy vélte, a DK az MSZP-t és a Jobbikot akarja integrálni, míg a Momentum az LMP-t és a Párbeszédet. 

A politológus szerint a baloldalon Gyurcsány akar a vezető maradni, de Donáthék egy Gyurcsány nélküli DK-t képzelnek el, és a DK ezt az ellenzékváltó hangulatot akarja kommunikációs szinten megelőzni. 

Hozzátette, abban mindenki egyetért, hogy Gyurcsánnyal nem tudnak nyerni, csak ezt a pártelnök nem fogadhatja el, mert akkor vissza kellene vonulnia a politikából. Az elemző kijelentette, Gyurcsány nem a pénz miatt politizál, hanem vissza akar térni – az 1994-ben megválasztott Horn Gyulához hasonlóan –, és politikai elégtételt akar venni. Azt viszont nem akarja elfogadni, hogy ezen átlátnak az ellenzéki szavazók, ezért is szavaztak rá idén kevesebben, mint négy éve. Ha Gyurcsány mégis visszalépne, még mindig ott a felesége, de feltehetően azt gondolja Dobrev Kláráról, hogy még nem annyira profi. Kiszelly azzal a hasonlattal élt, hogy ez olyan, mintha egy boltban Gyurcsány lenne a raktárban, Dobrev pedig az üzletben. A DK vezére magát nagyon rutinos politikusként látja, csak azt nem fogadja el, hogy a kormányzati teljesítménye, az őszödi beszéd és a rendőrterror miatt többé már nem kormányképes – zárta gondolatait a politológus.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.