Fontos módosításokat jelentett be a rezsicsökkentés kapcsán Gulyás Gergely

A kormány a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás erejéig továbbra is biztosítja minden háztartás számára.

Kreft-Horváth Márk-Ternovácz Áron
2022. 08. 23. 13:23
null
20220421 Budapest Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztosított az energiaellátás Magyarországon, a jelenlegi fogyasztási, fogyasztói és piaci igényeket egyaránt sikerül kielégíteni, és folyamatosan tárgyalnak a stratégiai tartalékok bővítéséről is. Sajnos azonban jelentősen emelkedtek az energiaárak, a gáz ára újabb és újabb rekordokat dönt, ezért a kormány a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani minden háztartás számára – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi Kormányinfón. Gulyás Gergely közölte:

a kormány továbbra is fenntartja, hogy az 1729 köbmétert valamennyi háztartásnak rezsicsökkentett áron kell megkapnia. A kormány ezért állapította meg 63 645 megajoule-ban a fűtőértéket. 

Mint mondta, ez jelentősen több, mint ami korábban volt, mivel akkor az átlag fűtőérték szerepelt a rendeletben, ami körülbelül 59 000 megajoule volt. Most pedig a kormány által elfogadott rendeletben, ami vélhetően a mai napon meg is fog jelenni, a leggyengébb fűtőérték melletti megajoule-szám szerepel.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető arról is beszámolt, hogy 

a magyar gáztározók feltöltöttségi szintje jól áll, a földgázmennyiség 3,8 milliárd köbméter, ami 76 téli napra elegendő.

Arról is szólt, hogy az Északi Áramlat leállítása kismértékben érinti a magyar gázvásárlásokat is, Ausztria felől negyven százalékkal kevesebb gázt lehet majd vásárolni, amit a déli irányból próbálnak pótolni majd. 

Az élelmiszer- és benzinárstop kapcsán továbbá kiemelte: október elsejéig mindenképp fenntartják az intézkedéseket. Az aszálykárokról szólva pedig elmondta: mivel az aszály nagy károkat okozott, így hazánk most nem tud 22-23 millió embernek elegendő terményt termelni, de tízmillió ember számára elég lesz a termés, az ország élelmiszer-ellátása tehát biztosított. Mivel a károk felmérése még nem történt meg, a kártérítés mértéke egyelőre nem tisztázott. Az viszont biztos, hogy uniós segítségre nem lehet majd számítani – rögzítette.

Kijelentette azt is:

a szociális intézményeket, csakúgy mint az iskolákat, a kórházakat,  óvodákat,  az energiaárak emelkedése ellenére is nyitva kell tartani.

Brüsszelnek harminc napon belül válaszolnia kell

Mint kiderült, a Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes vezetésével megtartott kormányülésen áttekintették az Európai Unióval való tárgyalásokat is. Tájékoztatása szerint jelenleg három területet, az újraépítést, a kondicionálást és a következő hétéves költségvetést érintik az Európai Bizottsággal (EB) való tárgyalások. Az uniós testülettel konszenzusra jutott a kormány, jelenleg technikai tárgyalások zajlanak, ezután a kondicionálási eljárás lezárható, majd az újraindítási és a költségvetési pénzekről is megállapodhat a kormány és az unió. Ennek kapcsán a miniszter megjegyezte: szégyenteljesnek tartja, hogy a magyar baloldal európai parlamenti képviselői azon dolgoznak, hogy Magyarország ne kapja meg a nekünk járó pénzeket. Ezzel az ellenzék az orvosok és a pedagógusok béremelését veszélyezteti – szögezte le. A Magyar Nemzet kérdésére jelezte azt is,  hogy 

a bizottságnak harminc napon belül értékelnie kell a kormány válaszát. Mint mondta, ő bizakodó az EB reakciójával kapcsolatban, hiszen minden javaslatukat elfogadta a kormány. 

Arra, hogy nyilvánosságra hozzák-e a levelet, úgy válaszolt: az Európai Bizottságnak küldött levelet a címzett hozhatja nyilvánosságra, ha szeretné, a kormány viszont nem tervezi azt.

A Vodafone hazai tulajdonba vétele stratégiai jelentőségű 

A Vodafone Magyarország felvásárlásával kapcsolatban arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak azokhoz a kritikákhoz, melyek szerint túl magas az ár, illetve hogy hazánk számára miért fontos egy nemzeti telekommunikációs cég. A miniszter szerint mint minden nagyobb adásvételt, ezt is egy könyvvizsgálói eljárás előzte meg, melyben felmérték a cég értékét. Arra pedig, hogy miért fontos a hazai tulajdonba vétel, kijelentette: 

a hazai kézben lévő telekommunikációs vállalat stratégiai jelentőségű, és profitot is termel. A kormány már 2010 óta tervezi a Vodafone megvásárlását.

Utalt ara is, hogy a Vodafone nyereségéből akár majd a pedagógusok béremelésének finanszírozására is juthat.

 Kérdésre válaszolva azonban kiderült, hogy a kormány csak kisebbségi vevő a telekommunikációs cégnél, mivel 49 százalékos tulajdonjogot vásárol. Az állam pedig csak akkor tudja megkötni ezt a megállapodást, ha egy nemzetközi csoport felülvizsgálja a cég értékét, és megállapítja, hogy ez valós. Ez még előttük áll – jegyezte meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek felmentése kapcsán a tárcavezető közölte: Palkovics László technológiai és ipari miniszter a döntését nem indokolta meg.

Véleménye szerint a vezetők felmentése a tűzijátéktól független, a szakminiszter ugyanis régóta elégedetlen volt az OMSZ vezetőségével. Az augusztus 20-i előrejelzés pontatlansága pedig az utolsó utáni csepp volt.  Persze az augusztus 20-i hibázás nem lenne elegendő az elbocsátáshoz, itt azonban nem csak erről volt szó. Ez a döntés tehát a hibás előrejelzés nélkül is megszületett volna

 – szögezte le. Hozzátette, a kormány helyesnek tartja a döntést. 

Azokon is segíteni fognak, akik kiszorultak a rezsicsökkentésből

Kérdésre válaszolva a miniszter közölte, hogy a tavalyi évhez hasonló mennyiségű nyugdíjprémiumra lehet idén is számítani. A nyugdíjasok és alacsony jövedelműek támogatására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva pedig elmondta: a magyar rezsicsökkentésre egyetlen másik állam sem képes. Gulyás közölte: havi szinten kétszázezer forintot fizet ki a magyar állam minden mérőhely után, egy háztartás helyett 2,5 millió forintot az áram- és gázfogyasztásért. 

 

– Azon dolgozunk, hogy legyenek olyan alternatív módszerek, amikkel a gázfogyasztás csökkenthető, és akár az állam terhére bizonyos szolgáltatások kezelhetővé válnak. A splitklíma például fűtés, és lényegesen olcsóbb, de tudjuk, hogy azt is be kell szerelni. Fogunk tenni lépéseket, hogy aki az átlagfogyasztás fölött van, alá tudjon kerülni, és ezeket hamarosan be is fogjuk jelenteni. Konkrét javaslataink lesznek, amivel bárki tud élni

 

 – mondta a tárcavezető.

Az ATV kérdésére közölte: a családi pótlék összegén a kormány nem tervez változtatni. Munkához kell kötni a támogatásokat tette hozzá. 

A járványhelyzet kapcsán Gulyás Gergely a Heti TV kérdésére arról beszélt, hogy mivel a felfertőzöttek száma csökkent, sőt a fertőzések gyengébb tüneteket okoznak és kezelhetőbbek, mint korábban bármikor, egyelőre nem tervezik a járványügyi intézkedések bevezetését a reptereken, sőt 

nem terveznek egyéb szigorításokat sem. 

Kiderült az is, hogy szeptemberben 2200 határvadász fog esküt tenni, de négyezer fő lesz a teljes határvadász egység létszáma.

Borítókép: Gulyás Gergely miniszter (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.