Összelopkodott szlogenek a „népnek”

A korábbi Jobbiktól, a Fidesztől, Gyurcsány Ferenctől, de még Orbán Viktortól is átvesz régi szófordulatokat, szlogeneket Jakab Péter. A Nép Pártján című kezdeményezés augusztus 20-án jelentheti be, hogy párttá alakul. Jakab Péteréknek azonban eddig nem sikerült túl sok eredeti szöveget kiizzadniuk magukból.

2022. 08. 18. 5:45
null

A korábbi Jobbiktól, a Fidesztől, Gyurcsány Ferenctől, de még Orbán Viktortól is átvesz régi szófordulatokat, szlogeneket Jakab Péter. A Nép Pártján című kezdeményezés augusztus 20-án jelentheti be, hogy párttá alakul. Jakab Péteréknek azonban eddig nem sikerült túl sok eredeti szöveget kiizzadniuk magukból.

A nyári politikai uborkaszezonban bőségesen szolgáltatott témát Jakab Péter és korábbi pártja, a Jobbik szakításának története. A leginkább szappanoperához hasonlítható adok-kapok eredménye vélhetően egy újabb pártszakadás lehet, ami a Jobbik háza táján hagyománnyá válhat. Emlékezetes ugyanis, hogy a 2018-as vesztes választások után is egy újabb párt vált ki az egykori radikális politikai alakulatból.

Most pedig, a 2022-es választási vereség után egyenesen a párt korábbi elnöke, Jakab Péter lépett ki a Jobbikból, hogy egy új párt alakításán ügyködjön. A Nép Pártján azonban eddig kevéssé kommunikál eredeti üzeneteket.

Leginkább úgy tűnik, hogy Jakab Péter és tanácsadója (a jobbikosok így hivatkoznak a korábbi pártelnökkel többször együtt éjszakázó kabinetfőnökére), Molnár Enikő az elmúlt években már elsütött politikai szlogeneket és szófordulatokat lopkodott össze ahhoz, hogy tartalommal töltse fel a „Jakab-brandet”.

Az új mozgalom neve eleve koppintás. A Nép Pártján-szlogenről Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke (képünkön) a napokban írta meg, hogy a 2018-as kampányra készülve találták ki az akkori kommunikációs vezetőivel. Az egykori miniszterelnök-jelöltből lett médiaszemélyiség az Index.hu-n megjelent véleménycikkében reagált Jakab Péter augusz­tus 20-án várható pártalapítására. Ahogy fogalmazott: nem várt „ajándék” ez az országnak a nemzeti ünnepen, és neki is, hiszen ha így van, az új formáció a Radnai László kommunikációs igazgató és általa 2016 körül kitalált szlogennel alakul meg és éppen a születésnapján. „Köszi, Peti!?” – jegyzi meg szarkasztikusan a Jobbik korábbi, bukott elnöke.

Emellett Jakab Péter nemcsak volt pártjától, hanem az egyik legszorosabb szövetségesétől, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöktől is vett át szállóigévé vált kifejezést. Facebook-oldalának egy posztjában Orbán Viktor kampányáról azt írja: „Hazudott. Nem kicsit, nagyon!” 

Az őszödi beszédből átvett szófordulattal egyébként arra a posztra reagált, amelyben a miniszterelnök bejelentette: energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány annak érdekében, hogy az elszálló energiaárak mellett is fenntartható legyen a rezsicsökkentés.

Jakabék ezzel párhuzamosan a rezsicsökkentéssel is házalnak, amit eredetileg a Fidesz még 2013-ban vezetett be. Pedig a Jobbik, amelynek Jakab Péter 2014-ben miskolci polgármesterjelöltje, 2018-tól pedig országgyűlési képviselője volt, nem támogatta a rezsicsökkentést. Ettől függetlenül a Nép Pártján most a rezsinövelés ellen gyűjt aláírásokat, ezzel a témával próbál kampányolni.

 A volt Jobbik-elnök Facebook-oldala emellett nagy energiát fektet volt pártjának ekézésébe is. Az eddigi legsúlyosabb posztjában azt írta: a Jobbik a Fidesz csicskapártja lett.

Természetesen ez a kifejezés is lopott; Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben mondta először a Jobbikra, hogy csicskapárt lett belőle, amikor Vona Gáborék a választási kampányukat Simicska Lajos támogatásával próbálták sikerre vinni.

Borítókép: Vona Gábor, a Jobbik exelnöke már nem rúg labdába a politikai porondon (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.