Újabb magyar egyetemmel bővült az Európai Egyetemek Szövetsége

A Neumann János Egyetemmel bővült júliusban az Erasmus+ keretében támogatott Európai Egyetemek Szövetségében részt vevő, magyar felsőoktatási intézmények köre – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

2022. 08. 10. 12:29
CSÁK János; GYÖRGY László
Budapest, 2022. július 11. Gergely Orsolya, a szegedi Junior Achievement Magyarország Alapítvány ügyvezetõje, miután átvette az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulója gyõzteseinek járó elismerõ oklevelet Csák János kultúráért és innovációért felelõs minisztertõl (j) és György László innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkártól a Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésén a minisztériumban 2022. július 11-én. MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány kiemelten támogatja azokat az intézkedéseket, amelyek növelik a hazai és európai felsőoktatás minőségét, teljesítményét, vonzerejét és nemzetközi versenyképességét.

Már most is a hallgatók kétharmada a világ top öt százalékába tartozó egyetemen tanul Magyarországon, de mi ezzel nem elégszünk meg. A Neumann János Egyetem csatlakozása az Európai Egyetemek Szövetségéhez újabb mérföldkő, hogy egyetemeink folytassák az előrelépést az egyetemi rangsorokban

 – idézi a Kulturális és Innovációs Minisztérium dr. György László, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt. Mint írják: 

A Neumann János Egyetemnek az Európai Egyetemi Szövetségben való részvétele elősegíti a magyar felsőoktatás nemzetközi vonzerejének növelését, amely nemcsak a külföldi hallgatók számára fontos, hanem a versenyképes magyar diploma biztosításához is hozzájárul. 

A pályázat keretében a korábban támogatott egyetemi szövetségekben részt vevő magyar egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem nyert támogatást szövetségeik bővítésére, elmélyítésére.

 

A közleményből kiderült: az Európai Bizottság három körben hirdetett meg pályázati felhívást annak érdekében, hogy nemzetközileg versenyképes, európai felsőoktatási intézmények stratégiai együttműködéseket, úgynevezett „európai egyetemeket” hozzanak létre. 

Az Európai Egyetemek Szövetségeiben olyan új, kreatív európai generációt képeznek, amely nyelvtudásával, határokon átívelő tudományágak közötti együttműködésével képes az Európában felmerülő társadalmi kihívások és munkaerőpiaci hiányok hatékony kezelésére.

A harmadik pályázati kört követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Színház- és Színművészeti Egyetem, valamint a  Debreceni Egyetem mellett immár a Neumann János Egyetem is bekapcsolódhat az európai szintű kezdeményezésbe, amely elősegíti a magyar felsőoktatás nemzetközi vonzerejének növelését és az európai oktatási, kutatási és innovációs térbe történő bekapcsolódását.

A negyvennégy létrejövő szövetségbe tizenegy magyar egyetem kapcsolódott be, ami az újonnan létrejött szövetségekben részt vevő egyetemek számát tekintve a hatodik legjobb eredmény a tagállamok között. Az első két pályázat után a tíz állami és vagyonkezelő alapítványi egyetem részére a kormány 826 millió forint önrészt biztosított.

Borítókép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és György László (balra) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésén a minisztériumban (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.