időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A kormány célkitűzése az idősek segítése

Molnár János
2022.09.29. 13:35 2022.09.29. 13:55
A kormány célkitűzése az idősek segítése

Intézkedésekkel támogatja a kormány, hogy egészségben és aktívan töltsék napjaikat az idősek – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs minisztérium családokért felelős államtitkára a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) műhelykonferenciáján. 

Az államtitkár kiemelte, fontos, hogy az idősek világnapjához közeledve nagy figyelmet fordítsanak az idősekre, mert keveset beszélünk róluk. 

Felidézte a mondást, amely szerint ahhoz, hogy sokáig éljünk, muszáj megöregednünk. Kijelentette, az Idősek Világnapjának október elsejei dátuma jelképes, mert azt mutatja, hogy elmúlt már a tavasz és a nyár, már elkezdődött az ősz, de még van idő az esztendő végéig. Úgy fogalmazott, az ENSZ a világnappal arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre több az idős ember a világon, másképpen fogalmazva „akik régóta fiatalok”, mert 2019-ben mintegy 700 millióan voltak, 2050-re pedig másfél milliárdra nőhet a 65 év felettiek száma.

Hangsúlyozta, 

az államnak meg kell oldania a nyugdíj és az egészségügyi ellátás kérdését, és a kormány fontos célkitűzése a felmenők segítése, mert ők építették fel egy teljes élet munkájával a jelenünket. Elmondta, a kabinet számos intézkedéssel és kezdeményezéssel támogatja az idősek egészségének megőrzését, és azt, hogy aktívan tölthessék mindennapjaikat.

Az idősek támogatásának formái közt említette az önkormányzatok díjjal ösztönzését annak érdekében, hogy javítsák az idősek életminőségét, kitüntetve már 134 önkormányzatot. Az államtitkár példaként hozta fel a 2017-ben létrejött Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatát, amelynek már kis híján 120 szervezete működik hazánkban, és az idősek aktivitását segíti. Hozzátette, egyedi támogatással többek között civil szervezetek olyan programja mellé is odaálltak, amellyel segítik az idősök testmozgásának és szellemi aktivitásának ösztönzését, a demenciával élők és a róluk gondoskodók mindennapjait , valamint a betegség társadalmi szintű ismertségének javítását, különböző szolgáltatások fejlesztését és az idősekkel kapcsolatos kutatások elvégzését, konferenciák megszervezését. 

Kifejezte meggyőződését, hogy az idős ember a családban nem teher, nagy szükség van rá a 21. században, mert „tanulni szeretnénk a felmenőinktől”.

Igényüket a jól megérdemelt pihenésre jogosnak nevezte, ami szerinte az állam és a magyar családok közös feladata. Hornung Ágnes az érdeklődök figyelmébe ajánlotta az intézet által kiadott új könyvet, aminek a témája a geriátria, vagyis az idősek betegségeinek megelőzése és kezelése, a KINCS további tevékenységéhez pedig sok sikert, kitartást és hitet kívánt. 

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke hangsúlyozta, az idősek meghatározó és pótolhatatlan tagjai a családoknak, mert értéket és ajándékot jelentenek a társadalom és a család számára is. Megjegyezte, az idős szülők segíteni akarása és bölcsessége a társadalom nagy kincse. Úgy vélte, 

számítani lehet rájuk társadalmi és családi vonatkozásban, mert nagy szerepet vállalnak a gyermekek nevelésében. 

Szerinte a család is erőforrás az időseknek és szervezetével a szemléletmódban történő változást akarják elősegíteni. „A nemzet jövőjét a fiatalok és az idősek együtt szövik, így együtt vagyunk család” – jelentette ki.

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára beszédet mond a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Közös KINCSeink – család, közösség, lelki egészség című szépirodalmi és tudományos pályázatának díjátadóján a Kopp Mária Intézetben 2022. július 5-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.