Szavazatvásárlásra kérhetett milliókat a letartóztatott roma vezető

Az Agócs Jánost lebuktató helyettese, Farkas János állítja: az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetője elárulta neki, korábbi szavazatvásárlás kifizetésére kell az elnöki posztja átadásáért kért harmincmillió forint egy része.

2022. 09. 07. 20:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A saját vezetői posztját az ügyészség gyanúja szerint áruba bocsátó ORÖ-elnök a pénz egy részét egy korábbi szavazatvásárlás költségének fedezésére kérte – ezt állította a HVG.hu-nak nyilatkozó Farkas János, az Agócs Jánost az ügyészséggel együttműködve lebuktató elnökhelyettes, aki egyebek mellett azt mondta a hírportálnak:

A 2019-ben elnöknek választott Agócs három év alatt nem váltotta be a reményeket, a Covid alatt nagyon hozzászokott az egyszemélyi döntéshozatalhoz, és egyre többet lehetett hallani arról, hogy a döntéshozataloknál nemtelen eszközökkel biztosította magának a többséget. 

Farkas úgy vélte, Agócs azért is árulhatta a visszavonulását, mert érezte, hogy elfogy körülötte a levegő – április végén még méltatlansági eljárást is kezdeményeztek ellene, amit a többség megszavazott ugyan, ám az indítvány egy formai hiba miatt érvénytelen lett.

Farkas László a HVG.hu-nak elmesélte – utalva arra, hogy erről hangfelvételt is készített –, hogy a tiszaburai polgármesteri irodájában találkozott augusztus 11-én Agóccsal. Állítása szerint ekkor az ORÖ-elnök felajánlotta, hogy visszalépne a javára harmincmillióért. 

Ez az összeg az alelnök magyarázata szerint úgy jött ki, hogy Agócs kiszámolta, a mandátumából hátralévő két év elnöki tiszteletdíja 18 millió forint, és még »rádobott” 12 milliót, ahogy mondta, azért, hogy a befektetései megtérüljenek. Utóbbira azt a magyarázatot adta Farkasnak Agócs, hogy a szószólói választás neki sokba van, mert nyolc képviselőt ki kellett fizetnie, és általában egymilliót kellett adni fejenként, hogy az ő megválasztását garantálni lehessen.

Farkas állítja: az ORÖ-elnök maga vallotta be neki, hogy több millió forintért megvásárolta egyes ORÖ-képviselők szavazatát, hogy ő lehessen a listavezető, és az elnöki poszt átadásáért kért harmincmilliós ár részben ezt a „befektetését” is fedezné. Farkas ráadásul a HVG.hu-nak azt is mondta, hogy ez sajnos régóta gyakorlat az ORÖ-ben, 16 éve így van ez, már 2006-ban is így szerzett az akkori elnök szavazatokat, és azóta mások is követték ezt a rossz példát.

Farkas kijelentette az ügyészségnek: több, Agóccsal folytatott beszélgetése alapján „képbe került” képviselőtársáról említést tett mint akik a gyanú szerint pénzt fogadhattak el a szavazatukért cserébe, és innentől ez a hatóság dolga.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája múlt pénteken egy hónapra – október 2-ig – elrendelte Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnökének  letartóztatását. 

A megalapozott gyanú szerint Agócs az ORÖ képviselő-testületének elnökeként két képviselőtársának is felajánlotta, hogy harmincmillió forint ellenében lemond az önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről, és közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választása érdekében. 

Agócs elfogásakor egy kék irattartóban több millió forint készpénzt találtak a nyomozó ügyészek, ami vélhetően az elnöki posztért kért pénz első része volt.

Borítókép: Agócs János (Forrás: Romnet.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.