időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo
Dömötör Csaba államtitkár szerint a baloldal éket verne a nemzeti egységbe

Határa csak az államnak van, a nemzetnek nincs

Molnár János
2022.10.21. 18:49 2022.10.21. 19:02
Határa csak az államnak van, a nemzetnek nincs

– Éket akar verni a baloldali ellenzék a nemzeti egységbe. Nem kezet nyújtanak, hanem stoptáblát mutatnak – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Határtalanul a magyar fiatalokért konferencián. A politikus kijelentette: a világjárvány mérséklődésével úgy hihették, hogy folytathatják az építkezést, de

a helyzet az, hogy a történelem megint könyörtelenül ránk rontott.

Úgy vélte, a közös eredményeket veszély fenyegeti, a szabadság fogalma pedig mind fizikai, mind szellemi értelemben támadás alatt áll. Az államtitkár visszaemlékezett, hogy politikai karrierjét maga is ifjúsági szervezetekben kezdte, így ismeri ezeknek a közösségformáló erejét. 

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 12 év a nehézségek ellenére is felívelő időszak volt, mert képesek voltak kiharcolni egy erősödő gazdaságot és egyre nagyobb támogatást a magyar családoknak a határokon innen és túl. Büszkeségét fejezte ki, hogy meghaladták a 2004. december 5-én tartott népszavazás traumáját, melyre példaként hozta fel a külhoni fejlesztésekre fordított csaknem kétszázmilliárd forintot, amivel mintegy ötezer intézmény működését támogatták. Hozzátette:

nagyjából 900 bölcsőde és óvoda is megépült, valamint évente mintegy 300 ezer gyermeknek tették lehetővé az anyanyelvi oktatást a Kárpát-medencében és szerte a világban. 

Ezt azzal egészítette ki, hogy a Határtalanul program kezdete óta félmillió diák juthatott el a külhoni régiókba, de a legfontosabbnak a magyar és magyar közti köteléket, illetve az összetartozás érzését nevezte. Szerinte 

határa csak egy államnak van, nemzetnek nincs, ezért nagy fegyvertény, hogy már több mint 1,15 millió külhoni magyar kapott magyar állampolgárságot, akik közül 318 ezren  áprilisban szavazni is elmentek. 

„A magyar baloldal nemzetpolitikai szégyenfoltjaiként” jellemezte a 2004-es népszavazást, illetve a 2010-ben történt kettős állampolgárság elleni szavazást. Kitért arra is, hogy Dobrev Klára, az árnyékkormány vezetője a határon túliak szavazati jogának csorbítására szólított fel, mert szerinte a nem Magyarországon élőknek nem kellene beleszólniuk a hazai oktatás- és egészségügybe.

Borítókép: A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program támogatásával felépült óvoda (Fotó: MTI/Kátai Edit)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.