Panaszáradatot hozott a Covid-járvány

Több mint hétezer ügyet iktattak beadványként tavaly az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában – derül ki Kozma Ákos biztosi beszámolójából, amelyet ma tárgyalhat az Országgyűlés. A dokumentum szerint jelentős mennyiségű panasz érkezett a járványhelyzet nyomán elrendelt intézkedések miatt: többen például jogkorlátozásnak tartották a védettségi igazolványok alkalmazásának szabályait, a maszkhasználatban a túlzott szigort. Sok beadvány érkezett szülőktől, akik az iskolai eljárásokat sérelmezték.

2022. 10. 04. 20:29
null
20220914 Budapest Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa (képen) és Chris Field nemzetközi ombudsman találkozója. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapvető emberi jogok biztosa, Kozma Ákos szerdán ad számot maga és a hivatal 2021-es munkájáról az Országgyűlés előtt. Tavaly a hivatalban 7354 ügyet iktattak beadványként, amiből 5995-öt be is fejeztek az adott évben, évzáráskor folyamatban volt 1887 ügy kivizsgálása. A beadványok közül a legtöbb – több mint hatszáz – a törvény előtti egyenlőséget, az esélyegyenlőséget érintette az alapjogok közül. Emellett a hivatal 2021-ben telefonon 10 289 állampolgári érdeklődést fogadott, a panaszirodán pedig előre egyeztetett időpontban 406 olyan ügyfelet hallgattak meg, akik konkrét panaszuk ügyében kérték személyes meghallgatásukat. 

Jelentős mennyiségű panaszbeadvány érkezett a járványhelyzet nyomán elrendelt és alkalmazott intézkedések, valamint hatásaik, következményeik miatt. 

Például a védettségi igazolványok alkalmazásának szabályait mint jogkorlátozásokat sérelmezték általános jelleggel vagy saját egyedi élethelyzetükben. Az ombudsman állásfoglalást adott ki az érvényesítendő alkotmányossági követelményekről. Szintén panaszbeadványok nyomán kérte fel a biztos a szaktárcát arra, hogy teremtse meg a maszkviselésre egészségügyi okból képtelen személyek egyedi szempontok alapján történő mentesítésének jogszabályi lehetőségét. 

Az ombudsman korábban is felhívta a figyelmet a fogvatartottak jogainak védelme nyomán a mobil- és közösségi telefonhívások percdíjainak csökkentésére, a digitális kapcsolattartás elérhetőségének, hozzáférhetőségének javítására.

 E felhívásoknak a járványhelyzettel szükségszerűen együtt járó kapcsolattartási korlátozások csak további nyomatékot adtak. 

Számos, az oktatás területét és a járványhelyzeti intézkedéseket érintő, az iskola eljárását sérelmező szülői beadvány érkezett a biztoshoz, amelyek nyomán több jelentés is született. Így például visszásságot állapított meg egy egyedi ügyben, a digitális oktatásban való részvétel elmaradása miatt megszüntetett tanulói jogviszony kapcsán. Számos további panasz érintette az iskolai kötelező maszkhasználattal összefüggő intézményi szabályokat, ezek nem kellően egyértelmű, következetlen alkalmazását, illetve túlzott szigorát. 

Jellemzőek voltak a szociális ellátásokkal kapcsolatos panaszok: ezekben a beadványozók felhívták a figyelmet a járványhelyzet miatti korlátozások és bizonytalanságok nyomán megrendült egzisztenciális helyzetükre, például az ellenük indított végrehajtási eljárás kapcsán.

 Az alapjogi biztos több vizsgálatot indított hivatalból, amelyek közül kiemelhető a fővárosi hajléktalan-ellátás intézményrendszerének téli, krízisidőszaki monitoringja. A biztos jelentése feltárta, hogy a hajléktalan-ellátórendszer intézményei a járvány első hullámának tapasztalatai birtokában megfelelően reagáltak a megváltozott intézményi feladatokra, ehhez a finanszírozási háttér is alapvetően biztosított volt. 

Chris Field nemzetközi ombudsman (szemüvegben) és Kozma Ákos (Field mellett) börtönlátogatáson Veszprémben. Forrás: BVOP

Újszerű ombudsmani kezdeményezés nyomán 2021 karácsonyára a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának és a fogvatartottak munkájának köszönhetően több vidéki gyermekotthon, illetve lakásotthon helyiségei újulhattak meg rövid idő alatt. 

Kozma Ákos a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben tavaly összesen 86 magyarországi helyszínre, köztük 12 gyermekotthonba, speciális gyermekotthonba, illetve lakásotthonba látogatott el. Emellett kiemelt figyelmet fordított a roma kisebbség, illetve a hajléktalanok helyzetére. Az ombudsman a rendőrség, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Honvédség intézményeibe is ellátogatott, külön figyelmet szentelve a határőrizetnek.

Borítókép: Kozma Ákos, az alapvető emberi jogok biztosa (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.