Sérülhetnek a gyermekek jogai

Aggályokat vet fel, ha a pártok részt vesznek a diáktüntetések szervezésében.

2022. 10. 21. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pedagógus-szakszervezetek október 23-ára és november 26-ára is demonstrációkat szerveztek, amelyekbe bevonják a diákokat is. Kérdés azonban, hogy nem sérülnek-e a gyermekek jogai azzal, ha a szervezésbe bekapcsolódnak a baloldali pártok is, amelyek többször kinyilvánították ebbéli szándékukat, sőt pénzt is felajánlottak a részt vevő diákszervezeteknek.

A diákok felhasználása pártpolitikai célokra ugyanis sérti az alaptörvényt és az UNICEF ezzel kapcsolatos állásfoglalását is. 

– A gyermekek alapvető emberi jogokkal, saját nézetekkel, érzésekkel rendelkező individuumok – fogalmazott ezzel kapcsolatban lapunk megkeresésére ifj. Lomnici Zoltán, idézve egy 2019-es nyílt levelet, amit – többek között – az alapvető jogok biztosa is jegyzett, és a magyar UNICEF oldalán jelent meg, arra kérve az európai parlamenti választásra készülő pártokat, hogy tartózkodjanak a gyerekek szerepeltetéseitől a rendezvényeiken. A Századvég jogi szakértője kiemelte, hogy az iskolák politikai semlegességének követelménye pontosan ezért alapvető, mert ezáltal biztosítható, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé. – Ennek jogi alapja az alaptörvény, ami amellett, hogy explicit kijelenti, hazánk külön intézkedésekkel védi többek között a gyermekeket, jogot biztosít számukra a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez is.

A Századvég munkatársa kiemelte: olyan erős ez a követelmény, hogy még az önkéntességet is felülírja, vagyis az alapvető jogok biztosának megfogalmazása szerint „a gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, a beleegyezés. Önmagában a szülői hozzájárulás igénylése is jogsérelemhez vezethet, ugyanis a szülőt közvetve vagy közvetlenül a politikai nézetei, szimpátiája kifejezésére kényszerítheti, és e kényszerhelyzet elszenvedője végső soron a gyermek lesz. A mostani helyzet annyiban eltérő, hogy míg kampányidőszakban a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) bejelentést követően jogosult bírságot kiszabni, a kampányidőszakon kívül ez a jogosítvány nem áll rendelkezésre az NVB-nél. Ez azonban fokozza a pártok eddig is fennálló felelősségét, egyfajta morális mérceként is szolgál gyakorlatuk értékelésében” – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán. 
A téma azért vált aktuálissá, mert októberben, a pedagógus-diák demonstrációk idején a Gyurcsány-párt közleményben jelezte: az árnyékkormány a jövőben kész segíteni a tiltakozások megszervezését. Ezenkívül a Momentum egymillió forinttal támogatta a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapját, míg a Párbeszéd támogatásáról biztosította a Diákok a Tanárokért mozgalom eseményét. Lapunk kereste mindhárom pártot, hogy megtudjuk: jelenleg bármilyen formában részt vesznek-e a tanártüntetések megszervezésében, de nem kaptunk választ. 

Ismert az is, hogy a baloldalhoz egyre jobban kötődő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a tüntetések főszervezője korábban arra szólított fel, hogy „legyen mind a 60 tankerületben olyan csoport, ahol diákok, tanárok, szülők, szolidaritást vállalók egy helyen szervezhetik meg magukat”. Emellett több iskolában is arra buzdítják a tanulókat a pedagógusokon vagy a diákönkormányzatokon keresztül, hogy vegyenek részt a demonstrációkon.
Mivel az alaptörvény és a UNICEF vonatkozó állásfoglalása is tiltja a gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását, az ügyben megkerestük a tüntetők jogi védelmére önként jelentkező Amnesty Internationalt és Helsinki Bizottságot, valamint az ebbe a körbe tartozó Trans­parency Internationalt és a Társaság a Szabadságjogért nevű szervezetet is. 

A magukat jogvédőnek nevező szervezetektől azt szerettük volna megtudni, hogy ha a pártok is bekapcsolódnak a szervezésbe és az agitációba, illetve a tiltakozásokba, akkor nem sérülnek-e a gyermekek jogai? Habár az Amnesty International aktivistái a múlt héten még sorfalat álltak az egyik tankerületnél tartott tüntetésen, kérdésünkre lapzártánkig nem válaszoltak, ahogy a Helsinki Bizottság sem. A Transparency viszont lapunknak úgy reagált: „a korrupció ellen küzdő civil szervezetként a gyermekek jogainak védelmében nem jártasak”, ezért az ügyben nem tudnak állást foglalni. A helyzetet elbagatellizálva kijelentették továbbá: „valószínűnek tartják, hogy a jelzett események, feltéve, hogy azokra sor kerül, érdemben nem veszélyeztetik súlyosabban a gyermekek jogait annál, mint amikor kormánypárti vagy a kormánypártok által támogatott politikusok, állami vezetők vagy településvezetők gyermekek jelenlétében tartanak átadó- vagy szalagátvágással járó egyéb eseményt.”

Borítókép: Diáktüntetés (Fotó: PestiSrácok.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.