Több vidéki önkormányzat enyhíti a lakosság terheit

Több önkormányzat igyekszik a lakosság segítségére sietni, noha maguk a városok is komoly nehézségekkel küzdenek az energiaválság miatt – derült ki lapunk körkérdéséből. Úgy dolgozzák át helyben a támogatási rendszert, hogy kiszélesítsék a jogosultak körét, és így több rászorulóhoz eljuthassanak. Emellett próbálják hasznos információkkal, tanácsokkal segíteni a helyi lakosokat.

2022. 10. 17. 6:23
female hand inserts a light bulb into the threaded socket. she is shining. Installation of household LED lamps of corn type, in the lamp holder, there is a toning. girl in the frame
female hand inserts a light bulb into the threaded socket. she is shining. Installation of household LED lamps of corn type, in the lamp holder, there is a toning. girl in the frame
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecenben nemrég arról döntöttek, hogy a koronavírus-járvány alatt létrehozott városi segélyalapban levő pénzt az energiaválság miatt nehéz helyzetbe kerültek támogatására fordítják. 

Ennek a segélyalapnak az elindítására azért volt szükség, mert bár Debrecen önkormányzatának nagyon jelentős, évente több milliárd forintos szociális kerete van, vannak olyan jogszabályi keretek között nehezen értelmezhető helyzetek, amelyeket csak külön forrásból tudnak kezelni. A segélyalap alszámlájára csaknem 140 millió forint érkezett be, és ebből az összegből eddig 97,5 millió forintot fordított a város különböző támogatásokra. Ezzel több mint 4600 debreceninek tudtak segítséget nyújtani pénzbeli támogatással, ebéd, meleg étel biztosításával vagy egyéb természetbeni juttatással. Most viszont, 

a járványveszélyhelyzet megszűntével, a város megegyezett a korábbi felajánlókkal arról, hogy a megmaradt összeget célirányosan, az energetikai válság okozta nehézségek enyhítésére használják fel. Most azok a családok, magánszemélyek, nyugdíjasok a támogatás célcsoportjai, akik az önkormányzati rendeletben szabályozott lakásfenntartási támogatásra nem jogosultak, de az energiaárak növekedése kifejezetten hátrányosan érinti őket.

A feltételek teljesülése esetén ők a 2022. október 1. és 2023. április 30. közötti időszakon belül a villamosenergia- vagy földgázfogyasztás költségeinek fedezésére maximum hat hónapon keresztül kaphatnak támogatást. 

Családban élők esetében ez havi hétezer forint, egyedül élőknél pedig havi nyolcezer forint. Tűzifa vásárlásánál a számlával igazolt költségek harminc százalékáig, maximum harmincezer forintig terjedhet a támogatás, amit az érintettek egy összegben kapnak meg. A város vezetése jelezte: továbbra is várják a segélyalaphoz a felajánlásokat azoktól, akik szeretnének és tudnak segíteni a rászorulókon.

Segítik a takarékoskodást

A győri önkormányzat, Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére, abban kíván segíteni a helyi családoknak, hogy kevesebb legyen az áramszámlájuk. 

A program lényege az, hogy a régi villanyégőket sokkal takarékosabb és világítástechnikai szempontból is korszerűbb LED-izzókra cserélik ki, mégpedig a lakosság számára teljesen ingyenesen. 

A regisztrálóknak meg kell jelölniük, hogy jelenleg melyik szobában hány darab izzót használnak, naponta általában mennyi ideig. A program egy algoritmus alapján határozza meg, hogy hány darab LED-izzó használatával tudnak spórolni a háztartásokban. Az önkormányzat konkrét segítséget ad az izzók igényléséhez, külön tájékoztató oldalt készített a győrieknek, ahol jelentkezni tudnak, és személyre szólóan, előre csomagoltan adja át nekik a LED-izzókészletet. 

Ezzel azok a győri családok, amelyek részt vesznek a lakossági LED-csereprogramban, évente akár 25-30 ezer forint villamosenergia-költséget is megtakaríthatnak.

 Hasonló LED-csereprogram indult Pécsett is.

Sokrétű segítség

Zalaegerszegen Balaicz Zoltán polgármester az október 20-i közgyűlésre terjeszti be azt a javaslatot, amely első körben ötvenmillió forint átcsoportosítással több célzott szociális támogatási programot vezet be a kialakult helyzet kezelésére. Az ötvenmillió forintos keret az igénylések tapasztalatainak összesítése után második körben további ötvenmillió forinttal bővül, majd ezután is szélesíthető. 

Az ötven+ötven millió forint keretösszegű program több elemből áll, így például a tűzifa-támogatásnál a jogosultak körét jelentősen kiszélesítenék, az értékhatárt pedig megnövelnék. 

Hasonlóan jár el a zalaegerszegi városvezetés a szociális krízisalap-támogatásnál is. A lakhatási és energetikai támogatással pedig az energiaárak emelkedése miatt nehéz helyzetbe kerülő polgárokat kívánják közvetlenül segíteni. 

A támogatás azokat az egyedülállókat és családokat célozná majd, akiknél a lakásuk, házuk adottságai miatt a támogatott rezsiköltség fölé emelkedik a fogyasztásuk, de ez a jövedelmi viszonyaik miatt súlyos teher számukra.

A zalai megyeszékhelyen a javasolt támogatási keret a földgáz esetében a fogyasztási mérték szerinti köbméterenként 150 forint, legfeljebb havi 15 ezer forint. Az önkormányzat elkezdte egy energetikai kisokos kidolgozását, ezzel ingyenesen kívánják energetikai tanácsadással segíteni a lakosságot.
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere arról tájékoztatott, hogy helyben egész évben igyekeznek támogatni az arra rászoruló családokat, időseket, illetve fiatalokat. Mint kiemelte: a nehéz helyzetbe került békéscsabai családok az év bármely időszakában igényelhetnek tartósélelmiszer-csomagot.

Része támogatási programunknak az is, hogy az önkormányzat alkalmanként öt mázsa tűzifát biztosít a szociá­lisan rászorulóknak a fűtési időszakban. Együttműködünk a kormányhivatallal a barnakőszénigények felmérésében, illetve azok kiszolgálásában

 – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a drámai energiaár-emelések hatására a szeptemberi közgyűlésen döntés született arról, hogy megemelik a lakásfenntartási támogatás összegét és a jogosultsági jövedelemhatárt, hogy minél több rászorulót tudjanak támogatni a békési megyeszékhelyen.

Veszélyhelyzeti közüzemidíj-támogatás

Balassagyarmaton a képviselő-testület egyhangú döntéssel elfogadta a város szociális rendeletének módosítását, amelyben október 2-től bevezették a veszélyhelyzeti közüzemidíj-támogatás segélyformát. 

Ebben rászoruló balassagyarmati lakosok igényelhetnek egy fűtési szezonra (októbertől októberig) pénzügyi támogatást egy fűtésfajtára a rezsiköltségek emelkedése esetén. Szilárd fűtőanyag költségére egyszeri alkalommal maximum harmincezer forintot, gáz- vagy villanyszámla-hozzájáruláshoz 12 havi részletben legfeljebb havi hatezer forintot – vagyis egy évben akár 72 ezer forintot – kaphatnak. 

Az igényléskor a háztartás egy főre jutó nettó jövedelme, illetve az egy főre jutó lakásnagyság szerint differenciáltan kérhető támogatás. A lakásfenntartási támogatás és a rendkívüli segélyformák e kérelmektől függetlenül is kérhetők.

Megírtuk korábban, hogy új elemmel bővül a Baranya segít program, a Baranya Megyei Önkormányzat az országban elsőként önkormányzati energiapontot létesít azzal a céllal, hogy szakemberek bevonásával energetikai javaslatokkal és takarékosságot segítő jó gyakorlatok megosztásával nyújtson támogatást a községeknek, városoknak az optimális döntések meghozatalában, a gazdaságosabb energiafelhasználás megvalósításában. 

A kormánypárti többségű kiskunlacházi képviselő-testület szintén arról döntött, hogy az önkormányzat pénzügyi segítséget nyújt az energiaárak drasztikus emelkedése miatt rendkívül nehéz helyzetbe került helyi családoknak és magánszemélyeknek.

Borítókép: Vannak olyan települések, ahol a családok segítséget kapnak a fényforrások takarékosabbra csereléséhez (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.