Felfüggesztett szabadságvesztést kértek a volt főügyészre

Elhangzottak ma a perbeszédek Ihász Sándor volt főügyész, jelenleg a DK igazságügyi szakértője büntető ügyében. Az ügyész bizonyítottnak mondta a vádat, miszerint elkövette a hivatali visszaélést, amikor nem adta át a hatóságoknak a Gyárfás Tamástól kapott iratot, ami a Fenyő-gyilkosság ügyében bizonyíték lehetett volna. Ezért az ügyész felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, a védő ezzel szemben bűncselekmény hiányában teljes felmentést kért.

2022. 11. 08. 14:09
Ihász Sándor Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az várható volt az ügyész – pontosításokkal – fenntartotta ma a Pesti Központi Kerületi Bíróságon elmondott perbeszédében az Ihász Sándor elleni vádat, miszerint elkövette a hivatali visszaélést, amikor 2017-ben a barátjától, Gyárfás Tamástól kapott, a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos iratot nem továbbította a hatóságnak, holott tudnia kellett az új bizonyíték lehet. Az ügyész álláspontja szerint a közel kétéves bírósági eljárás során 

a vádat bizonyították, Ihász előadott védekezését pedig cáfolták, ezért felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte az egykori fővárosi, majd fővárosi fellebbviteli főügyészre.

Papp Gábor ügyvéd, Ihász védője ezzel szemben bűncselekmény hiányában védence teljes körű felmentését kérte a perbeszédében, aki abszurdnak nevezte a vádat; 

életszerűtlennek tartva, hogy egy főügyész, aki egyetemen oktat, kockára tenné pályafutását, egzisztenciáját egy bűncselekmény elkövetésével. A védő szerint Ihász egyáltalán nem akarta lebeszélni Gyárfást a feljelentéstől, hanem tájékoztatta őt a lehetőségekről és annak következményeiről. Papp Gábor azzal is érvelt, hogy a vádbeli irat átvételekor Gyárfás még csak gyanúsított sem volt, ráadásul az irat be sem került Gyárfás megvádolása után a periratok közé.

Az ügy háttere, hogy egy férfi évekkel azelőtt rögzített hanganyagok leiratainak a segítségével megpróbálta megzsarolni Gyárfást. Az iratok Portik Tamás egykori olajbűnöző és Gyárfás beszélgetéseinek a kivonatos verzióját tartalmazták. 

A sportvezető nem tett azonnal feljelentést, hanem elment barátjához, Ihász Sándorhoz és Horváth Andráshoz, az 1990-es évek leszámolásos ügyeinek a vizsgálatát koordináló miniszteri biztoshoz. Ihász átvette Gyárfástól, de nem továbbította a szóban forgó dokumentumokat, így Horváth ezeket nem kapta meg. Később már nemcsak leiratokkal, hanem hanganyagokkal is zsarolták Gyárfást, aki végül mégis feljelentést tett. Az Ihásszal való találkozó előtt azonban már lehallgatták Gyárfás telefonjait, így szereztek tudomást a találkozóról is, ami végül Ihász gyanúsításához, majd megvádolásához vezetett.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a Fenyő-gyilkosság miatti nyomozása során nyolc papírzsáknyi hangfelvételt talált különböző helyeken. Például a Farkasréti temetőben találták meg eldugva azokat a hangfelvételeket, amelyeken a Portik és Gyárfás között az elmúlt évek során lezajlott beszélgetéseket rögzítette a bűnöző. Gyárfás Tamást végül más bizonyítékok mellett e hangfelvételek alapján vádolták meg a Fenyő János meggyilkolására való felbujtással. Gyárfás és Portik Tamás összevont pere jelenleg is zajlik.

Visszatérve Ihász Sándorra, a volt főügyész az eljárás során végig tagadta a vádat, koncepciós eljárásnak gondolva az ügyét. Erre perbeszédében védője is utalt, aki szerint elfogult eljárásról van szó, hiszen olyan ügyészek jártak el és döntöttek az ügyben, akik korábban kollégái, beosztottjai voltak. 

Ihász a perben azzal védekezett, hogy 2017-ben, az irat átadása idején szó sem volt arról, hogy Gyárfás büntetőjogi felelőssége ténylegesen felmerülhet az ügyben. A Mandiner tudósításában azonban rámutatott, ennek ellentmond az a tárgyaláson ismertetett információ, miszerint a Fenyő-gyilkosság kapcsán, főügyészként 2011-ben Ihász rendelte el Gyárfás Tamás lehallgatását. 

Mint azt már említettük, a volt főügyész már a vádemelés után, 2020 szeptemberében lett a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője, a DK közlése szerint „feladatai a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával és a kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségre vonással kapcsolatosak”.

Ihász azóta is DK-retorikát követve rendszeresen támadja az igazságszolgáltatást, főleg az ügyészi szervezetet, és magát a legfőbb ügyészt is. Legutóbb november 6-án a baloldali Hírklikkben fejtette ki, hogy szerinte az uniónak szánt színjáték is lehet a Völner–Schadl-ügyben (végrehajtói korrupciós botrányban) tett vádemelés.

A pert 2023. február 10-re napolták, amikor Ihász az utolsó szó jogán szólhat, majd ítélethirdetés várható.

Borítókép: Papp Gábor ügyvéd (balra) és Ihász Sándor a PKKB folyosóján tavasszal (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.