Hornung Ágnes: Hazánk örökbefogadási rendszere jól kiépített és biztonságos

Hazánk örökbefogadási rendszere jól kiépített és biztonságosan működik, a nemzeti érdek valamint a családok megerősítése pedig megkívánja a folyamatos fejlesztéseket, melyek jelenleg is zajlanak – közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. A Családbarát Magyarország Központ és az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat szerdai, örökbefogadás világnapja alkalmából szervezett konferenciáján a szakértők és politikusok az örökbefogadással foglalkozó szakemberek szoros együttműködését, továbbá egy hatékonyabb gyermekközpontú örökbefogadási rendszer felépítését szorgalmazták.

Domján Anikó
2022. 11. 09. 13:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az örökbefogadás rendszere olyan társadalmi intézmény, amelyben minden mindennel összefügg – fogalmazott Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Családbarát Magyarország Központ és az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat szerdai örökbefogadás helyzetét felölelő szakmai konferenciáján az örökbefogadás világnapján.

Hazánk örökbefogadási rendszere jól kiépített és megfelelő biztonsággal működik, a folyamatokat azonban folyamatosan fejlesztenünk kell, hiszen ezt kívánja a nemzeti érdek, a családok megerősítése, de különösen a családra, örökbefogadásra váró gyermekek élete

 – húzta alá Hornung Ágnes. 

Az államtitkár elmondta: kiemelten számítanak a szakma iránymutatására és véleményére abban, hogy a gyermekek mihamarabb gondoskodó és szerető családra leljenek.  

Arra is kitért az államtitkár: az örökbefogadás során az előkészítés és az engedélyezés, valamint az utánkövetés számos szakember összehangolt munkájának eredménye, köztük a közhasznú szervezeteké, a gyermekvédelmi szolgálatoké és a gyámhatóságoké. Az eredményes munkavégzéshez emellett, mint mondta, elengedhetetlen a gyermek egészségügyi ellátásával, oktatásával, valamint a támogatásával foglalkozó nevelőszülői hálózatok és gyermekotthonok együttműködése is. 

Az örökbefogadás rendkívül érzékeny téma, mindkét oldalon egy egész életre szóló döntést kell meghozniuk a szereplőknek

 – mutatott rá dr. Szuromi-Kovács Ágnes a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője, aki azt is hangsúlyozta: az egyik új képzésük a krízishelyzetben lévő várandósokkal foglalkozó szakembereknek nyújtott támogatás. 

A cél, mint fogalmazott, minden esetben segíteni az édesanyát a döntésben. 

Hornung Ágnes és Szuromi-Kovács Ágnes a konferencián (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Amit szem előtt kell tartanunk, hogy a legfontosabb a gyermek sorsa, nem pedig az örökbeadó döntése és nem is az örökbefogadó elvárása. 

– hangsúlyozta a központ vezetője, majd úgy folytatta: a fő motiváció a gyermek további életének a rendezése.

Dr. Lantai Csilla, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Örökbefogadási és Nőpolitikai Főosztályának vezetője megerősítette: céljuk egy hatékonyabb gyermekközpontú örökbefogadási rendszer felépítése, melyhez szükséges az örökbefogadással foglalkozó szakemberek szoros együttműködése. A közöttük történő gyors információcserét szolgálja az új informatikai rendszer, melynek teljes körű kiépítése jelenleg is zajlik. A szakember felidézte azokat az intézkedéseket is, melyek 2020 óta segítik az örökbe fogadó családokat.

 Többek között a kormánynak a biztonság növelését, az örökbe fogadó családok anyagi stabilitását szolgáló családtámogatásait (örökbefogadói díj, örökbefogadói gyes, anyasági támogatás), valamint az otthonteremtési lehetőségeket, melyek a vér szerinti gyermekek mellett az örökbe fogadott gyermekek után is igénybe vehetők.

A sikeres örökbefogadás megalapozását és a szülő-gyermek kapcsolat kiépítését biztosítja a gyermekkel történő ismerkedés érzékeny időszakában az örökbe fogadni szándékozók számára biztosított, évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli mentesítés is. 

Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat országos igazgatója úgy fogalmazott a fórumon: 

a konferencia megmutatja azt a határozott törekvést, hogy az örökbefogadásról nyíltan és őszintén érdemes párbeszédet folytatni mindazokkal, akik érintettek.

Fontos tudatosítani, hogy minden gyermek számít, és minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy szerető, biztonságos családban nőjön fel

 – szögezte le. 

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédet mond az Örökbefogadás világnapján (MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.