Nemváltoztatási kérelmeket hagytak jóvá Magyarországon

A Háttár Társaság szerint a kormányhivatalok minden jogi lehetőséget kihasználtak, hogy elhúzzák a kérelmek elbírálását, amelynek következtében rengetegen várnak jóváhagyására.

2022. 11. 11. 12:24
pride
20210724 Budapest Pride 2021 fotó: Nagy Zoltán (NZ) Metropol Fotó: Nagy Zoltán/Metropol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2018 májusa és 2020 májusa, azaz az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény módosítása között 126 nem- és névváltoztatási kérelmet nyújtottak be Magyarországon, amelyből eddig négyet hagytak jóvá

 – derült ki az Rtl.hu cikkéből, amelyben a nem- és névváltoztatást kérelmező transznemű és interszex emberek és a jogi képviseletüket ellátó Háttér Társaság azt nehezményezi, hogy még mindig rengetegen várnak a kormányhivatalok döntésére. 

Az RTL cikke szerint miután a törvény – amely, mint fogalmaznak, „arra kényszeríti a transz embereket, hogy olyan iratokkal éljenek, amelyek nem tükrözik a nemi identitásukat, megjelenésüket” – hatályba lépett, a hatóságok az új jogszabályra hivatkozva egymás után utasították el a kérelmeket. Véleményük szerint annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság kétszer is kimondta, hogy a folyamatban lévő ügyeket nem lenne szabad blokkolni, a kormányhivatalok minden jogi lehetőséget kihasználtak, hogy elhúzzák a kérelmek elbírálását. A Háttér Társaság ügyvivője ennek kapcsán elpanaszolta, hogy 

egy kérelmezőt, aki már négy éve leadta a kérelmét, és pszichológusi, pszichiáteri és szakorvosi véleménnyel is rendelkezik, a hivatal arról értesített, hogy ezek mellett egy igazságügyi szakértővel is találkoznia kell ahhoz, hogy egy vizsgálat tisztázza: tényleg transznemű-e vagy sem. 

Most azonban megtörni látszik a jég, mivel néhány napon belül a kormányhivatalok újabb nemváltoztatási kérelmeket hagytak jóvá. 

Köztudott, a transzneműség népszerűsítéséért és jogi elismeréséért nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte lobbiznak a Soros-szervezetek. Az Origó például egy korábbi cikkében mutatta be a Transgender Europe (TGEU) nevű NGO-t, amely már 2014 óta kampányol a transzneműség jogi elismeréséért. Kampányukat pedig egyebek mellett a holland kormány, az Európai Bizottság és az Open Society Foundations (OSF) is támogatja.

Az OSF nézetei szerint a biológiai nemet a szubjektív nemi identitásnak kell felváltania, a „férfi és női bináris kategóriákon kívüli” opciók bevonásával, az identitást pedig nem szabad életkor-korlátozásokkal szabályozni”. A szervezet ezért finanszírozza a „transzvezérelt vagy LMBT-szervezeteket, amelyek elősegítik a nemek legális elismerésének progresszív, jogokon alapuló folyamatait”. Ezenfelül pedig azt is támogatják, hogy az érintettek igény szerint hozzáférjenek a „hormonterápiához, tanácsadáshoz és a nemek megerősítéséhez szükséges műtétekhez”.

Ezek az eljárások azonban súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járnak, amelyről több nemváltoztatást végző személy is beszámolt. Ennek ellenére viszont robbanásszerűen emelkedik a nemük megváltoztatását igénylő gyermekek száma is, akiknek a beavatkozás előtt a nemi érés késleltetésére pubertásblokkoló gyógyszereket írnak fel, melyek végzetes hatással vannak az egész szervezetre. 

A pubertásblokkoló az agyban főleg az agyalapi mirigy aktivitását gátolja, továbbá lefékezi a csontsűrűség fejlődését és a csontnövekedést. Fiúknál a pénisz és a herék fejlődését, lányoknál a medence növekedését állítja meg, valamint meddőséget okoz.

Borítókép: Pride-felvonulás. fotó: (Nagy Zoltán/Metropol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.