időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo
A DK-val kokettáló politikusnak magyarázkodnia kell

Zűrös ügyek Déri Tibor körül

Harangozó Éva
2022.11.09. 06:30
Zűrös ügyek Déri Tibor körül

Alapos a gyanú arra, hogy bűncselekmény, méghozzá többek között hivatali visszaélés történt az íjászközponttal kapcsolatos ingatlancsere-ügyletet megelőzően – nyilatkozta lapunknak Nagy István, az újpesti Fidesz frakcióvezetője. Úgy tűnik, több zavaros ügy van Déri Tibor polgármester körül.

A Demokratikus Koalíció legutóbbi kongresszusán megjelent Déri Tibor, Újpest polgármestere. A volt momentumos, mostanában magát függetlennek tituláló polgármester az első sorban fotózkodott DK-s politikusokkal. A jelenet azért is volt furcsa, mert korábban azt mondta, hogy nem lép be a pártba. Legutóbb Szabó Balázs volt jobbikos képviselő akarta megkérdezni napirend előtt Dérit, hogyan is zajlott a DK fővárosi frakciójába való átlépése, de erre nem kapott választ. Nagy István, az újpesti Fidesz frakcióvezetője szerint a kerületi ügyeket tekintve több visszásság is történt, de a testületi ülések sem telnek veszekedések, szitkozódások nélkül.

– Készül a feljelentés az íjászbotrány ügyében

– hangsúlyozta megkeresésünkre Nagy István. Mint fogalmazott: alapos a gyanú arra, hogy bűncselekmény, méghozzá többek között hivatali visszaélés történt az íjászközponttal kapcsolatos ingatlancsere-ügyletet megelőzően. Erről lapunk korábban részletesen beszámolt. Nagy István kifejtette: a Déri Tibor vezette kerület jogalkotói hatalmával visszaélve változtatási tilalmat rendelt el a területre, így három évre ellehetetlenült a beruházás megvalósítása.

Mint mondta, ezt a koronavírus-járvány tetőzése idején, a képviselő-testület nevében eljárva, egy személyben rendelte el a polgármester, ami az építési törvénynek, valamint kormányrendeletnek mond ellent.

A szeptember végi testületi ülésen felmerült az is, hogy a polgármester hamis munkáltatói igazolást adhatott ki. Nagy István akkor felszólalásában úgy fogalmazott: ez az ügy a polgármester felelőtlensége, „mert besétál hozzá Soós Edvin, elé tolva egy papírlapot, ő meg aláírta, hogy Soós Edvin az önkormányzatnál munkavállalóként dolgozik”. Utóbbi személyről a Mandiner írt részletesen. A lap szerint Márki-Zay videókreátora rendre feltűnik Déri polgármesteri hivatalánál, valamint a kerületi média közelében. Hozzáteszik: hozzá tartozik a Wedo Events és a Hangmánia Rental Kft. is, utóbbival Újpest vezetősége több mint negyvenmillió forintos keresztszerződést is kötött.

Déri Tibor a szeptember végi testületi ülésen úgy reagált, hogy átbeszélték jogászokkal az ügyet, és a kérdéses igazolással kapcsolatban különböző ténymegállapításokat határoztak meg: a címe és az első sora sajnos elírás és adminisztrációs hiba.

Hozzátette a polgármester: az érintett magánember munkaköre mint hétköznapi kifejezés helyes és az is, hogy a megbízást teljesítette az önkormányzat érdekében, annak megbízásából. Az ügyben fegyelmi eljárást kezdeményezett Nagy István, ám a testületi ülés − mivel 13 képviselő nem szavazott – határozatképtelenné vált.

Nagy István szerint a szavazásból való távolmaradásból látszik, hogy politikai alku lehet az egyébként valós ügy mögött. Kerestük Déri Tibor polgármestert, interjút szerettünk volna kérni tőle, de Újpest első embere nem akart válaszolni a kérdéseinkre.

Borítókép: Déri Tibor (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.