A szén-monoxid-mérgezés könnyen megelőzhető

Ebben az évben tizenöten veszítették életüket szén-monoxid-mérgezés következtében Magyarországon.

Domján Anikó
2022. 12. 04. 6:50
null
Budapest, 2018. december 11. Mentõk és rendõrök dolgoznak egy óvoda elõtt a XVIII. kerületi Petõfi utcában 2018. december 11-én, miután az épületben szén-monoxid szivárgott. Az óvodát az ott tartózkodó negyvenkét gyermek és tíz nevelõ elhagyta, senkit nem kellett kórházba vinni. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén eddig több mint ezer szén-monoxidos esethez vonultak ki a tűzoltók, százhatvanhatan enyhe fokú mérgezést szenvedtek, tizenöten pedig életüket vesztették 

– számolt be lapunknak Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. 

A katasztrófavédelem munkatársa elmondta: legutóbb, december elsején, csütörtökön késő délután érkezett olyan jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint feltehetőleg szén-monoxid-mérgezés történt Hajdúböszörményben. A tűzoltók néhány perc alatt a helyszínre érkeztek, ahol egy családi ház melletti, szobának berendezett melléképületben két embert találtak, akiknek az életét már nem lehetett megmenteni. A melléképületben egy gázpalackról működő Siesta kályha üzemelt, de mivel a melléképület nyílászárói csukva voltak, a nyílt égésterű fűtőeszköz környezetében nem volt biztosított a levegő-utánpótlás, ezért mérgező szén-monoxid keletkezett – ismertette a tragédia részleteit Dóka Imre. 

Életet menthet az érzékelő

A hőt termelő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén – fejtette ki, hozzátéve, hogy a nyílt égésterű berendezések a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön és az ajtók és ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez. –Mivel a szén-monoxid-mérgezések száma megemelkedik a téli időszakban – mondta –, így azt tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, holott az év egészében jelenlévő veszélyről van szó. A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza – részletezte Dóka Imre tűzoltó őrnagy az okokat. 

Köztük, sorolta: 

ha nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása, ha annak környezetében nincs biztosítva a megfelelő levegő-utánpótlás, továbbá ha elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása vagy a kéményseprés.

A katasztrófavédelem tájékoztató kampányának, valamint az állampolgári öngondoskodás erősödésének köszönhetően egyre több otthonban használnak már szén-monoxid-érzékelőt – közölte, hozzátéve, a statisztikák azt mutatják, hogy a szén-monoxiddal kapcsolatos beavatkozások többségénél találtak ilyen berendezést az ingatlanban.

Rendszeresen kell szellőztetni nyílt égésterű berendezések használatakor (Fotó: Pixabay)

Az adatokból az is látszik, mutatott rá,  hogy egyetlen olyan helyen sem történt tragédia, ahol szén-monoxid-érzékelő volt a lakásban, de a katasztrófavédelemhez a mérgező gázzal kapcsolatban beérkező segélyhívások évről évre növekvő száma is azt jelzi: egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. 

 

A halálos gáz képződését meg kell előzni

Ha beltérben nyílt láng ég, gondoskodni kell a szellőzésről, különben szén-monoxid jön létre

 – számolt be a helyettes szóvivő, kiemelve: nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus légbevezető kell a nyílt láng közelébe, továbbá tanácsos szén-monoxid-érzékelőt is elhelyezni.

A katasztrófavédelem munkatársa arról is beszámolt: a mérgezéses esetek körülbelül egynegyede a fürdőszobában következik be, a vízmelegítő vagy a kazán működése során elhasznált levegő miatt,

ezért, hangsúlyozta: nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőzéséről gondoskodni, ugyanis a szellőző letakarásával máris életveszélyes állapotot teremtünk. De, mint mondta, akkor is kialakulhat szén-monoxid-mérgezés, ha a gázüzemű készülék működésével egy időben a konyhában vagy a mellékhelyiségben elszívó működik, mivel így az égéstermék visszaáramlása miatt nem jut megfelelő mennyiségű levegő a berendezéshez. 

A katasztrófavédelem munkatársa arra is figyelmeztetett: ha az épület minimális légáteresztő képességű nyílászárókkal felszerelt, a berendezések egyidejű működtetése elegendő ahhoz, hogy megforduljon a kéményekben az áramlás iránya, vagyis a lakásban szén-monoxid fejlődik, ezért beszerzésük, felújításuk, az épület szellőzésére kiható átépítés során minden esetben célszerű szakemberekkel konzultálni.

A szükséges kéményellenőrzés a Kéményseprés.katasztrófavédelem.hu oldalon valamint telefonon a 1818-as telefonszámon igényelhető.

Borítókép: Mentősök és rendőrök dolgoznak a XVIII. kerületi Petőfi utcában, miután az épületben szén-monoxid szivárgott (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.