Magyarország sikeres érdekérvényesítő

– A 2023-as év embert próbáló lesz, főként akkor, ha a háború tovább folytatódik – fogalmazott Deák Dániel a legfrissebb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője elmondta, hogy a háború és a szankciók jelentősen rontottak az európai gazdasági helyzeten. A sorozatos baloldali botrányokról szólva pedig kiemelte, hogy azokban újabb fejlemények várhatók.

Magyar Nemzet
Forrás: XXI. Század Intézet2022. 12. 16. 11:30
ORBÁN Viktor; RADEV, Rumen
EU-csúcs Brüsszelben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Tanácsban is elfogadták a hazánknak járó uniós forrásokról szóló megállapodást, Magyarország sikeresen érvényesítette érdekeit, miközben korábban a balliberális oldal többször is azt állította, hogy a magyar kormánynak semmilyen mozgástere nincsen már Brüsszelben – fogalmazott évzáró videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte, hogy ennek köszönhetően Magyarország jobb helyzetben vághat neki a 2023-as esztendőnek, amelynek a legfontosabb kihívása az lesz, hogy a háború és a szankciók okozta európai gazdasági válság ellenére is megmaradjon a növekedés a magyar gazdaságban, ne süllyedjen recesszióba az ország.

Megérkezhetnek az EU-s források

Mint mondta, ennek egyik legfontosabb eszköze a befektetések ösztönzése, amelyben meglehetősen sikeres Magyarország, ugyanis idén is rekordot döntött a beruházások mértéke, alig pár hónapja jelentették be például a magyar történelem eddigi legnagyobb beruházását, amelyet egy kínai vállalat valósít meg. Kiemelte: Lengyelország tegnap visszavonta addigi fenntartásait a globális minimumadóval kapcsolatban, így az utolsó akadály is elhárult, hogy a hét elején megszületett uniós megállapodáscsomagot a gyakorlatban is elfogadják. A négy elemből álló csomag része a globális minimális társasági adó mellett az Ukrajnának szánt uniós támogatás, valamint a magyar uniós források és a magyar helyreállítási alap elfogadása.

– Ezekről a hét elején elvi megállapodás született, azonban a csütörtöki uniós csúcs előtt a lengyelek ellenkezése miatt még egy akadály merült fel. Lengyelország régóta vitában áll Brüsszellel az igazságszolgáltatás függetlenségéről, emiatt elképzelhető, hogy ezzel a lépéssel akartak valami engedményt kicsikarni a tárgyalások során – fogalmazott Deák Dániel. 

A XXI. Század Intézet vezető elemzője a tegnapi megállapodás kapcsán kiemelte: Magyarország sikeresen érvényesítette érdekeit a tárgyalások során, így egy olyan megállapodás született, amelynek köszönhetően végre megérkezhetnek a hazánknak járó uniós források. 

– Mindez rendkívül fontos, ugyanis a háború és a szankciók jelentősen rontottak az európai gazdasági helyzeten, több országban – például Németországban – recesszióra lehet számítani 2023-ban. Mivel Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere Németország, így hazánkat is erősen érintik az ottani gazdasági nehézségek, azonban Magyarország célja, hogy a németekkel ellentétben ne süllyedjen recesszióba, megmaradjon a gazdasági növekedés. A kormány várakozása szerint jövőre 1,5 százalék lehet a gazdasági növekedés, emellett az infláció is csökkenésnek indul – részletezte a szakértő. Kiemelte: a gazdasági növekedés fenntartásának egyik alapja a beruházások ösztönzése, amelynek terén igen sikeres Magyarország. Nemrég jelentették be például Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházását, melyben Debrecenben a kínai CATL létrehozza második európai üzemét, de a német BMW is történelmi bővítésre készül a városban. 

Komoly politikai stabilitás

A belpolitikai folyamatokra rátérve az elemző kifejtette: az április 3-i választáson elért nagyarányú győzelmének köszönhetően komoly politikai stabilitást biztosít a Fidesz–KDNP az országnak, ami ebben a háborús időszakban nagy versenyelőnyt jelent. Hozzátette: ezzel szemben a balliberális oldal még a történelmi választási vereségéhez képest is rosszabbul áll, tovább veszítettek a társadalmi támogatottságukból. Szerinte nem segít a baloldal helyzetén a nemrég kirobbant külföldi finanszírozási botrány, ami még inkább egyértelműbbé tette, hogy a magyarországi baloldal a külföldi pénzekért cserébe megy szembe a nemzeti érdekekkel.

További fejlemények a baloldali botrányokban

Az Európai Parlament korrupciós botránya kapcsán Deák Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy az kísértetiesen hasonlít a hazai baloldal botrányára, ugyanis az Európai Parlament baloldali alelnöke is külföldi pénzekért cserébe külföldi érdekeket szolgált, ráadásul próbálta letagadni a vádakat, úgy tenni, mintha nem is vette volna észre, hogy több százezer euró van az otthonában. – Végül az élettársa beismerő vallomást tett, így a baloldali politikus nem tudja tovább tagadni a vádakat – hívta fel a figyelmet az elemző. 

– A hazai baloldal is azt állítja, hogy nem tudott a hárommilliárd forintnyi dollárról, nem is vették észre ezeket a forrásokat, ugyanakkor hamar lebuktak, hogy nem mondanak igazat, szinte minden eddigi állításukat könnyen cáfolni lehetett – fogalmazott Deák Dániel, aki szerint mind a hazai baloldal, mind az európai társaik ügyében további fejlemények, eljárások várhatók. A XXI. Század Intézet vezető elemzője összegezve elmondta: a 2023-as év embert próbáló lesz, főként akkor, ha a háború tovább folytatódik. 

– Az egyetlen megoldás a béke és az elhibázott brüsszeli szankciók visszavonása vagy legalább korrigálása. A jövő év első fele mindenképpen ettől lesz hangos

– hangzott el a videóelemzés végén.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcson (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.